Foto: Starsport
Foto: Starsport

Kobna greška Degeneka za nesanicu na Marakani, Zvezda još mora da čeka proleće (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 04.11.21. | 22:55

Midtjiland slavio minimalnim rezultatom u Beogradu i vratio se u borbu za nokaut fazu Lige Evrope, štoper domaćih isključen u 12. minutu – 0:1

Imala je Crvena zvezda sve na tacni ove kišne beogradske večeri: obezbeđenu nokaut fazu Lige Evrope u slučaju pobede, garantovano učešće u završnici Lige konferencije u slučaju remija, ali je ipak izabrala teži put u borbi za novo evropsko proleće. Za to je bio zaslužan praz od Midtjilanda na stadionu Rajko Mitić, prvi u međunarodnim takmičenjima u Beogradu još obračuna sa minhenskim Bajernom 26. novembra 2019. godine - 0:1 (0:0).

Ekipa Dejana Stankovića nije izdržala bitku sa devetoricom igrača u polju, koja je trajala gotovo 80 minuta utakmice, posle isključenja Miloša Degeneka u 12. minutu. Danski tim je napadao, stezao obruč i sačekao pad koncentracije domaćina, koji se dogodio u 55. minutu, kada je lanac grešaka otvorio Milan Rodić lošom predajom lopte ispred svog kaznenog prostora. Potom je prekršaj u opasnoj zoni napravio Marko Gobeljić, a posle slobodnog udarca Evandera loptu u svoju mrežu poslao nespretni Gelor Kanga.

Izabrane vesti

Posle četiri odigrana kola, situacija se zakomplikovala u grupi F. Braga se osamostalila na prvom mestu sa devet bodova, Crvena zvezda ima sedam, a Midtjiland dva manje. Ludogorecu ima jedan bod i samo teoretsku šansu za proleće u Evropi.

Katastrofalna greška Degeneka u korenu je promenila utakmicu i sve taktičke zamisli Dejana Stankovića uoči ovog meča. Loše se postavio Zvezdin štoper na dubinsku loptu iz poslednje linije tima. Nije dobro pokrio Gustava Isaksona, koji ga je pretekao, a onda ga je reprezentativac Australije malo povukao sa leđa i dileme za Tamaša Bognara nije bilo. Direktan crveni karton i veliki problemi za srpskog šampiona.

Stanković nije odmah posegao za promenom. Povukao je Sekua Sanoga u poslednju liniju, uz rizik da ogroman defanzivni teret padne na pleća Gelora Kange. Gabonac je bio prinuđen na mnogo više defanzivne potrošnje, Danci su pritiskali, ali se Zvezda brzo konsolidovala, bilo je neprijatno posle udaraca Paulinja, Sista i Isaksona, ali je Stankovićev tim uspeo utakmicu da uvede u miran tok.

Tako je bilo sve do klučne situacije u prvom poluvremenu, koja se dogodila se u 40. minutu, kada je Pjone Sisto protutnjao pored Dragovića, došao u idealnu situaciju, šutirao, ali je zablistao Milan Borjan. Odbranio je taj udarac Zvezdin kapiten, a potom lopta, srećom za domaćina, nije stigla do Isaksona.

Midtjiland u drugom poluvremenu nije imao alrernativu. Morao je sastav Boa Henriksena da krene još agilnije ka Borjanovom golu, jer ga je bod samo teoretski ostavljao u borbi za nerednu fazu takmičenja u Ligi Evrope. Vrlo rizično po Zvezdin gol bilo je već u petom minutu nastavka, kada je posle gužve u šesnaestercu domaćina na loptu naleteo Erik Svjatčenko, ali je ona srećom otišla pored desne stative Borjanovog gola.

Koncentracija je definitivno pala na startu drugog poluvremenu. Rodić je predao loptu u noge Isaksonu na nekih dvadesetak metara od svog gola, razvila se brza kontra gostiju, Isakson je pronašao Evandera, kojeg je na ivici kaznenog prostora srušio Marko Gobljeljić. To nije bio najnesrećniji trenutak za Zvezdu u tom trenutku. Evander je izveo prekid, Kanga je bio odvojen od živog zida, a onda je skrenuo loptu u suprotan ugao i iznenadio Milana Borjana.

Midtjiland kao da se zadovoljio postignutim u tim trenucima. Gosti su značajno usporili ritam, oa je Zvezda osetilia trenutak i ubrzo počela sve više da preti. Tako je u rasponu od samo nekoliko minuta bilo vrlo neprijatno pred golom gostiju. Milan Pavkov je u dva navrata glavom sjajno spustio loptu za Bena, ali napadač sa Komora nije uspeo to da iskoristi. Pretio je i Kanga sa distance, ali je nieg snažan udarac prohujao preko prečke gola Jonasa Lesla.

Stanković je prethodno pomalo iznenadio uvođenjem Pankova umesto Kataija, ali je vraćanjem Sanoga u sredinu zapravo dobio na snazi u manevru, što je počelo da daje konkretne rezultatre. U poslednjih 17-18 minuta igre više nije bilo prostora za kalkulisanje, pa je Rišairo Živković ušao u igru umesto umornog Kange, a Zvezda krenula na sve ili ništa.

Sve je moglo u korenu da se promeni u 78. minutu, kada je posle odličnog centaršuta Bena iz kornera, svoje čuvaru u skoku nadvisio Radovan Pankov, ali je taj udarac otišao preko Midtjilandovog gola. Domaći su pokušavali nešto da promene u završnici meča, na terenu se našao i Lois Dioni, ali nije bilo pravog rešenja za odbranu gostiju.

U završnici susreta, odnosno u četvrtom minutu sudijske nadoknade, niz neshvatljivih poteza, nakon Degeneka i Kange, nastavio je Marko Gobeljić koji je zbog prigovora zaradio drugi žuti karton. Međutim, i sa dva igrača manje crveno-beli su u poslednjim trenucima meča imali najbolju priliku na utakmici, ali je pokušaj Aleksandra Dragovića glavom završio tik pored dalje stative.

CRVENA ZVEZDA - MIDTJILAND 0:1 (0:0)

/Kanga 56ag/

Stadion: Rajko Mitić

Sudija: Tamaš Bognar (Mađarska)

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Borjan - Gobeljić, Degenek, Dragović, Rodić (od 83. Eraković) - Kanga (od 74. Živković), Sanogo - Ben (od 83. Dioni), Ivanić, Katai (od 64. Pankov) - Pavkov.

MIDTJILAND (3-4-1-2): Losl - Dalsgor, Svjatčenko, Paulinjo - Anderson (od 74. Kuls), Čarls (od 66. Kajuste), Envadike, Dir (od 84. Žuninjo) - Evander - Isaksen (od 84. Hansen), Sisto (od 74. Lind).

Žuti kartoni: Katai, Pavkov, Ben (Crvena zvezda), Čarls, Kajuste (Midtjiland).

Ceveni kartoni: Miloš Degenek u 12. minutu i Gobeljić u 90+3. minutu.

LIGA EVROPE – 4. KOLO

Četvrtak

Grupa F

Crvena zvezda - Midtjiland 0:1 (0:0)

/Kanga 56/

Braga - Ludogorec 4:2 (3:1)

/Al Musrati 25, Medeiros 37, Galeno 40, Gonzalez 73 - Sotiriu 33, Plastun 79/



tagovi

FK Crvena zvezdaMidtjilandMiloš DegenekGelor Kanga

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara