Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kolarov najgori defanzivac Serije A, Hakimi najbolji bek, Kjer najbolji štoper

Vreme čitanja: 4min | sre. 30.12.20. | 11:53

Srpski bek najslabije ocenjen, Marokanac na čelu liste

Kraj godine bio je povod da najpoznatiji italijanski fudbalski portal Kalčomerkato napravi rezime učinka fudbalera Serije A po pozicijama, a posebnu pažnju prikazanim privukli su defanzivci Intera.

Od sjaja do očaja - tako izgleda učinak bekova Nerazura ukoliko se gleda očima novinara italijanskog medija i kroz prizmu prosečnih ocena u izveštajima. Zbog potpunih krajnosti, veliku pažnju su privukli su bočni defanzivci koji su dres milanskog kluba zadužili prethodnog leta Ašraf Hakimi i Aleksandar Kolarov.

Izabrane vesti

Kapiten reprezentacije Srbije, poneo je neslavnu titulu najslabije ocenjenog beka, sa prosečnom ocenom pet i ujedno je i najslabije ocenjeni igrač među svim defanzivcima i golmanima u šampionatu Italije, a jedini uslov da se nađu na listi bio je da su odigrali najmanje pet utakmica.

Kolarov, koji je poslednje minute u Seriji A upisao pre dva meseca, 21. oktobra u remiju sa Parmom (2:2), ostao je u potpunosti nedorečen od dolaska na stadion Đuzepe Meaca.

Prvenstveni debi protiv Fjorentine predstavljao je loš početak za Kolarova. Nespretna reakcija između Kuamea i Bonaventure olakšala je gostima put do vođstva, a veliki deo krivice pripao mu je i kod pogotka Kijeze za vođstvo Viole 3:2. Ipak, greške u susretu 2. kola ostale su u senci preokreta Intera golovima u 87. i 89. minutu.

Iskusni defanzivac nije se proslavio ni u zaostalom susretu 1. kola sa Beneventom uprkos rutinskoj pobedi 5:2, u kojem je kod oba gola rivala imao uticaj. Sa partijama ispod očekivanih Kolarov je nastavio u duelu sa gradskim rivalom, a utakmica protiv Milana biće verovatno i duel po kojem će se pamtiti njegov učinak u 2020. godini. Naivnim prekršajem nad Ibrahimovićem u 12. minutu poklonio je priliku rivalu da stigne do vođstva, a samo četiri minuta kasnije zaboravio je na Šveđanina koji je iz situacije kao na treningu, potpuno usamljen u petercu, rutinski udvostručio prednost.

Činjenica da je u duelu dve "jedanaestice" na Dela Madonina derbiju srpska bila potpuno inferiorna, uticala je da Kolarov potroši dobar deo kredita u Interu, a skromno izdanje protiv Parme (2:2 na Meaci) predstavljalo je poslednji meč u 2020. godini za defanzivca koji je letos stigao iz Rome.

Zahvaljujući pomenutim utakmicama, levi bek je stekao prosečnu ocenu - pet, i tako zauzeo prvo mesto na listi najlošije ocenjenih bekova ispred Maksima Busija iz Parme i Stefana Densvila iz Bolonje koji su godinu završili saprosečnom ocenom 5,25.

Za razliku od novajlije na levom beku koji se nije pokazao u željenom svetlu, Inter sa zadovoljstvom može da istakne učinak desnog beka Ašrafa Hakimija koji je najbolje ocenjeni defanzivac u ligi.

Reprezentativac Maroka koji je letos stigao iz Real Madrida za 40.000.000 evra postao je stub odbrane trenutno drugoplasiranog tima Serije A i značajan faktor u ofanzivi. Odličnim igrama Hakimi je sebično prisvojio mesto uz desnu aut liniju, a zapaženu polusezonu je ukrasio sa četiri pogotka i tri asistencije.

U korak sa Hakimijem išli su Spinacola iz Rome sa prosečnom ocenom 6,67 i Ernandez iz Milana (6,65), a sva trojica defanzivaca upisala su minute na po 13 utakmica.

Listu defanzivaca upotpunili su i štoperi među kojima vrh najboljih zauzima Simon Kjer iz Milana sa devet utakmica i ocenom 6,67, a prate ga De Liht iz Juventusa (6,43) i štoper Beneventa Barba (6,31).

Nasuprot navedenim, daleko od prelazne ocene, na dnu liste, našao se Ragnar Klavan, igrač Kaljarija koji je na devet utakmica u proseku zaradio ocenu 5,5, od kojeg su samo za nijansu bolji utisak ostavili Vesli Hud iz Lacija (5,56) i Danilo iz Bolonje (5,57).

Kad su u pitanju golmani tron su sa prosečnom ocenom 6,54 podelili čuvari mreže Milana i Verone, Donaruma i Silvestri. Marko Silvestri predstavljao je važan deo odbrane Vereone koja je sa 14 primljenih golova druga u Seriji A iza Napolija (12). Sa druge strane, Đanluiđi Donaruma je posle prva tri kola u kojima je sačuvao mirnu mrežu, uspeo nesavladan da ostane još samo protiv Fjorentine (2:0), ali je i u susretima u kojima je kapitulirao sjajnim odbranama doprineo da Rosoneri nakon 14 kola zauzimaju lidersku poziciju.

Najbolje ocenjeni golmani

1. Donaruma (Milan, 13) 6,54 ​

1. Silvestri (Verona, 14) 6,54

3. Golini (Atalanta, 6) 6,5

Najbolje ocenjeni štoperi

1. Kjer (Milan, 9) 6,67

2. De Liht (Juventus, 7) 6,43

3. Barba (Benevento, 9) 6,31

Najlošije ocenjeni štoperi

1. Klavan (Kaljari, 9) 5,50

2. Hud (Lacio, 10) 5,56

3. Danilo (Bolonja, 14) 5,57

Najbolje ocenjeni bekovi

1. Hakimi (Inter, 13) 6,75

2. Spinacola (Roma, 13) 6,67

3. Ernandez (Milan, 13) 6,65

Najlošije ocenjeni bekovi

1. Kolarov (Inter, 5) 5

2. Busi (Parma, 5) 5,25

2. Densvil (Bolomja, 5) 5,25


tagovi

Simon KjerAleksandar KolarovAšraf HakimiĐanluiđi Donaruma

Obaveštavaj me

Inter
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara