Džeferson Duke, napadač Atletiko Nasionala (©AFP)
Džeferson Duke, napadač Atletiko Nasionala (©AFP)

Kolumbijska Apertura: Kreće bitka za titulu, Zeleni iz Medeljina favoriti

Vreme čitanja: 3min | sub. 24.04.21. | 21:00

Osam najboljih timova boriće se u plej-ofu. Atletiko Nasional je bio prvi u ligaškom delu sezone, a šampion Klausure Amerika iz Kalija tek u poslednjem kolu stigla je do nokaut faze

Kolumbija je spremna da tokom aprila i maja uživa u plej-ofu u kome će igrati svi najveći timovi što se nije dogodilo već nekoliko šampionata. Posle odigranih 18 utakmica, u plej-of su se plasirali Atletiko Nasional, Independijente Santa Fe, Miljonarios, Deportivo Kali, Deportes Tolima, Ekidad, Junior iz Barankilje i Amerika Kali.

Žreb je doneo nekoliko velikih duela, poput kolumbijskog Klasika između Miljonariosa i Amerike iz Kalija koji u subotu (22.30) otvaraju četvrtfinale plej-ofa. Independijente Santa Fe igraće protiv Juniora, dvoboj koji će se igrati četiri puta za mesec dana, jer su obe ekipe u istoj grupi Kopa Libertadores. Ostala dva para prve nokaut faze su dueli Atletiko Nasional - Ekidad i Deportivo Kali - Deportes Tolima.

Izabrane vesti

FAVORITI

Bez sumnje, veliki favorit je Atletiko Nasional. Tim iz Medeljina je na poslednjem meču ligaškog dela sezone postigao sedam golova protiv Patriotasa. U kvalifikacijama za Kopa Libertadores pobedio u revanšu paragvajski Libertad sa 4:1, a dobru formu potvrdio je i trijumfom u prvom kolu grupne faze najjačeg klupskog takmičenja na tlu Južne Amerike protiv prvaka Čila Universidad Katolika sa 2:0.

Ponedeljak, 03.00: (2,90) Ekidad (3,00) Atletiko Nasional (2,45)

Međunarodna putovanja su iscrpljujuća zbog svih kontrola koje moraju da se prođu i testovi za virus korona. Prednost Atletiko Nasionala je u tome što imaju dosta igrača visokog nivoa, pa tim iz Medeljina može da kombinuju s jednom timom u domaćem prvenstvu, a drugim u Kopa Libertadorsu.

Nedelja, 22.30: (2,15) Junior (3,00) Santa Fe (3,50)

Junior iz Barankilje drugi je favorit za titulu šampiona. Uprkos dosta uspona i padova tokom ligaškog dela sezone, tim predvođen Amarantom Pereom, bivšim igračem kolumbijske reprezentacije i Atletiko Madrida, mogao bi da dodirne zvezde. Ajkule imaju na platnom spisku igrače kao što su Migel Anhel Borha, bivši golgeter Palmeirasa, i Teofilo Gutijerez koji je prošao timove poput Trabzona u Turskoj i River Plejta u Argentini, a igrao je za reprezentaciju Kolumbije na Mundijalu na kome je selekcije stigla do četvrtfinala.

Iz grupe favorita ne može da se otpiše Amerika Kali, aktuelni dvostruki šampion Kolumbije. Iako nemaju velika imena, jer je Adrijan Ramos, koji je igrao sa Borusijom iz Dortmunda, povređen i ne može da igra, Crveni đavoli imaju veliki izbor kvalitetnih fudbalera. U decembru su postali prvaci Klausure, a igraju ove sezone i u Kopa Libertadores. Na startu grupne faze takmičenje poraženi su kao domaćini od paragvajskog Sero Portenja (0:2).

Subota, 22.30: (2,50) Amerika Kali (2,90) Miljonarios (3,00)

Independijente Santa Fe, trenutni vicešampion, završio je na drugom mestu posle ligaškog dela šampionata. Tim iz Bogote ima problem malog fonda kvalitetnih igrača, a igra i Kopa Libertadores. Protiv Fluminensea naredne nedelje neće moći da igra u Kolumbiji zbog ograničenja koje postoji za timove koje dolaze iz Brazila. Ako bi tim iz Rija dobio dozvolu za putovanje van svoje oblasti, po povratku morali bi svi da budu u karantinu 14 dana.

Kardinali će morati da odluče kojem od dva takmičenja daju prioritet, mada će sigurno finansijski odabrati Libertadores, ali istovremeno shvatajući da je njihov prvi rival u četvrtfinalu lige, Junior, ima isti problem, igranje na dva fronta. Milinder i Alberto Gamero 'Kinder' ulaze u špil kandidata za prvu zvezdu tima.

Grupu favorita zatvara Deportivo Kali, kojeg je Deportes Tolima eliminisao iz Kopa Sudamerikane. Jedini cilj mu je da osvoji titulu koja mu izmiče od 2015. godine. Tim iz Kalija mogao bi da iskoristi činjenicu da glavni rivali igraju na dva fronta i sigurno će biti umorni od napornih putovanja po kontinentu.

IZNENAĐENJA

Ekidad i Deportes Tolima su "pepeljuge" plej-ofa. Iako su veoma dobri timovi, nisu dovoljni za da bi bili u krugu kandidata, iako bi mogli da iznenade u prvoj rundi. Ova dva tima su na startu Kopa Sudamerikane putovala u Brazil sa posebnom dozvolom koju im je odobrila kolumbijska vlada.

KOLUMBIJA, APERTURA - ČETVRTFINALE PLEJ-OFA (PRVE UTAKMICE)

Subota

22.30: (2,50) Amerika Kali (2,90) Miljonarios (3,00)

Nedelja

22.30: (2,15) Junior (3,00) Santa Fe (3,50)

Ponedeljak

00.40: (2,45) Deportes Tolima (2,95) Deportivo Kali (3,00)

03.00: (2,90) Ekidad (3,00) Atletiko Nasional (2,45)

***kvote su podložne promenama

ZAVRŠNA TABELA APERTURE 2021



tagovi

Južna AmerikaKolumbijaKolumbija 1Amerika KaliMiljonariosAtletiko NasionalIndependijente Santa FeDeportivo KaliDeportes Tolima

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara