Ilustracija (©conmebol)
Ilustracija (©conmebol)

Korintijans sad nije gadljiv na Kopa Sudamerikanu

Vreme čitanja: 5min | uto. 22.08.23. | 23:03

Timao u prvom susretu četvrtfinala drugorangiranog takmičenja Južne Amerike dočekuje argentinski Estudijantes

Korintijans i Estudijantes noćas otvaraju prvu rundu četvrtfinalnih mečeva Kopa Sudamerikane u izdanju 2023. Sukob, koji će se odigrati u Neo Kimika Areni u Sao Paulu, deo je nokaut runde kvalifikacija za plasman u polufinale drugog po snazi klupskog kontinentalnog takmičenja. Početak duela zakazan je za 02.30 po srednjoevropskom vremenu, dok je revanš, na argentinskom terenu zakazan za 29. avgust. Pobednik u okršaju ova dva velikana u sledećoj fazi susrešće se sa boljim iz brazilskog dvomeča između Amerike Mineiro i Fortaleze.

Planovi u Korintijansu su se promenili. Tim iz Sao Paula nije video Kopa Sudamerikanu kao prioritet u tekućoj sezoni i čak je koristio alternativnu formaciju već u nokaut fazi ovog takmičenja. Međutim, katstrofalan start u brazilskoj Seriji A, koji je Musketare doveo blizu zone ispadanja, ali i nedavna eliminacija sa Kupa Brazila, a na sve to i smena trenera Vanderleja Luksemburga, opravdava najavu čelnika Korintijansa da će ove noći na teren izaći sa najjačim raspoloživim snagama. Na kraju krajeva, Sudamerikana je jedina šansa Timaa da osvoji trofej u tekućoj sezoni, pored toga što nudi veoma visoke novčane nagrade za klasifikovane u svakoj fazi takmičenja.

Izabrane vesti

Kopa Sudamerikana, koja je bila poslednja na listi prioriteta, sada je ozbiljan prioritet. Međutim, tim je pokazao velike poteškoće, posebno u segmentu kreiranja igre, ali i realizacije napada, nakon gubitka napadača Rodžera Gedesa koji se preselio u katarski Al Rajan. Uz to, imaće sigurno najtežu prepreku do sada na turniru, protiv nekadašnjeg četvorostrukog prvaka kontinenta, Estudijantesa. Oprez i uzdržanost, bilo je obeležje Korintijansa pod vođstvom Vanderleja Luksemburga na početku mečeva. Sada, iako je došlo do smene šefa stručnog štaba, uvodna taktika ne bi trebalo da se razlikuje ni protiv Estudijantesa.

Aleksi Stival, čuveni Kuka preuzeo je kormilo Korintijansa. Kopa Sudamerikana sada je postala jedina prava prilika za titulu u sezoni. Bila je to promena planova koja se desila u roku od 45 minuta. Do prvog poluvremena susreta sa Sao Paulom za revanš polufinala Kupa Brazila, ovo je bilo takmičenje koje je privuklo svu pažnju Musketara. Odgovoran za milionerske nagrade i mesto u Kopa Libertadoresu za 2024. godinu, viđen je kao spas u tekućoj sezoni punoj previranja. Međutim, Korintijans je stao na Morumbiju, na koji je došao sa prednošću pošto je pobedio svog rivala sa 2:1 na Neo Kimika Areni. Bio im je potreban samo remi da garantuju plasman u finale. Na poluvremenu su, međutim, gubili sa 2:0, što je bio rezultat i do kraja susreta.

02.30: (2,10) Korintijans (3,15) Estudijantes (3,90)

U poslednjem meču, tim koji je predvodio trener Vanderlej Luksemburgo suočio se sa Kruzeirom u Belo Orizonteu za 20. kolo šampionata Brazila, i tom prilikom remizirao 1:1 golom Gustava Silve u šestom minutu sudijske nadoknade. U poslednjih pet utakmica, zabeležena je samo jedna pobeda, tri remija i jedan poraz. Jedina pobeda izvojevana je protiv Koritibe, izjednačenja su usledila sa Njuels Old Bojsima, Internasionalom i Kruzeirom, pored poraza od Sao Paula. Na svom terenu, u Neo Kimika Areni, tim Korintijansa ima nedavni učinak od osam pobeda, sa jednim zabeleženim remijem i jednim porazom u poslednjih deset odigranih mečeva.

Za Sudamerikanu, Korintijans je već dokazao svoju vrednost tako što je u predhodnim rundama eliminisao Universitario iz Perua i Njuels Old Bojse iz Argentine, pošto je ušao direktno u nokaut fazu turnira, posle pada u grupnoj fazi Kopa Libertadoresa, gde je završio kao trećeplasirani. Sa 24 osvojena boda iz šest pobeda, šest remija i sedam poraza, Timao zauzima 13. poziciju na tabeli brazilske Serije A, samo tri boda iznad Santosa, koji je prvi klub ispod crte i nalazi se u zoni ispadanja.

Estudijantes, s druge strane, predstavlja argentinski fudbal i ima veliko iskustvo u kontinentalnim takmičenjima sa nekim ekspresivnim naslovima u svojoj galeriji, kao što su četiri naslova kontinentalnog prvaka iz 1968, 1969, 1970. i 2009. godine, ali i Svetskog klupskog prvaka iz 1968. godine. Pored toga, tim iz La Plate se već pokazao konkurentnim u ovom takmičenju tako što je potpuno dominirao u dva okršaja protiv Gojasa u prethodnoj fazi, pobedivši sa 3:0 kod kuće i 2:0 u gostima.

Tim iza La Plate debitovao je u Kupu profesionalne lige u četvrtak, 17. avgusta, drugom nacionalnom takmičenju u Argentini za jednu sezonu. Kup profesionalne lige okuplja istih 28 klubova, ali podeljenih u dve grupe, pri čemu prva četiri u svakoj grupi imaju priliku da nastave borbu za titulu. Odlučujuće faze se održavaju u nokaut utakmicama. To znači da, u početnoj fazi, timovi čak mogu da ostave turnir u pozadini i fokusiraju se na kontinentalna takmičenja.

Ali to nije bio slučaj sa Estudijantesom. Trener Eduardo Domingez izveo je svoj prvi tim da se suoči sa Belgranom, igrajući na protivničkom terenu, na dan otvaranja Kupa profesionalne lige 2023 i tom priliko je poražen rezultatom 2:1. Rezultat je bio kompatibilan sa nadmoći domaće ekipe, koja je imala nešto manji posed lopte, ali je izgradila veći broj prilika za šut i od kojih su dva završila u mreži Studenata.

Na poslednjih pet odigranih mečeva, Estudijantes je zabeležio četiri pobede i jedan poraz. Pobede su ostvarene protiv Al Bojsa u Kupu Argentine, Argentinos Juniorsa i takođe dva puta Gojasa u Sudamerikani, pored poraza od Belgrana. Kao gost, ekipa iz La Plate zabeležila je nedavni učinak sa ćetiri pobede, dva remija i četiri poraza u poslednjih 10 odigranih mečeva.

Odlazak Rodžera Gedesa je jasno oslabio ionako sumnjivi ofanzivni sektor Korintijansa, koji je dobio samo jedan od pet poslednjih mečeva i moraće da se bori protiv organizovanije i iskusne ekipe Estudijantesa, koja prolazi kroz dobru fazu dodajući na svoj konto šest pobeda u poslednjih sedam utakmica u svim takmičenjima.

KOPA SUDAMERIKANA, ČETVRTFINALE - PRVI MEČEVI

Sreda

02.30: (2,10) Korintijans (3,15) Estudijantes (3,90)

23.55: (1,70) Botafogo (3,60) Defensa i Hustisija (5,40)

Četvrtak

23.55: (2,55) Amerika Mineiro (3,10) Fortaleza (2,95)

23.55: (2,40) LDU Kito (3,30) Sao Paulo (3,00)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa SudamerikanaKorintijansEstudijantes La Plata

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara