Rikardo Grasa (©Reuters)
Rikardo Grasa (©Reuters)

Krah velikana: Vasko 99,99 odsto ispao iz elite

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.02.21. | 23:55

Moreplovci na pragu selidbe u brazilsku Seriju B posle remija u Sao Paulu protiv Korintijansa. Samo čudo može da ih spasi

Sledeće sezone u brazilskoj Seriji A ostaće najverovatnije samo dva tima iz „velike četvorke“ iz Rio de Žaneira – Flamengo i Fluminense. Botafogo je već ispao, a na dobrom putu da mu se pridruži je i Vasko da Gama. Moreplovci su se ove sezone nasukali na pučini, samo čudo ih ostavlja u eliti posle remije bez golova u Sao Paulu protiv Korintijansa u pretposlednjem kolu Serije A.

Pred poslednje kolo šampionata u zemlji fudbala koje se igra u petak, Vasko je na 17. mestu, tri boda manje od Fortaleze, koja je trenutno prva iznad crte. U Seriji A posle broja bodova odlučuje broj pobeda. Moreplovci imaju devet, jednu manje od direktnog rivala. U slučaju pobede u petak u poslednjem kolu protiv Gojasa, a ako Fortaleza bude poražena na Marakani od Fluminensea, oba tima bi bila izjednačena i sa bodovima i sa trijumfima. Sledeći parametar je gol-razilika, a u tom parametru je tim iz Rija katastrofalan. Ima -20, a njegov rival samo -8, pa samo matematika ostavlja Vasko u eliti.

Izabrane vesti

Ni povratak na klupu nekadašnjeg selektora Vanderleija Luksemburga, koji je krajem prošle godine seo na užarenu klubu posle otkaza za bivšeg trenera Crvene zvezde Rikarda Sa Pinta, nije pomoglo nekadašnjem šampionu Brazila da ostane u najboljem društvu.

Samo tri boda u šest poslednjih kola očajan su učinak velikana iz Rija. Prošle nedelje je tragičar bio argentinski napadač Herman Kano. On je u finišu meča protiv Internasionala, kod rezultata 0:1, promašio penal. Prosut je tada zlata vredan bod, a protiv Korintijansa, Vasko je bio u podređenom položaju svih 90 minuta i treba da bude prezadovljan što nije poražen. Domaćin je bio mnogo bolji. Koliko su gosti buli bezopasni govori podatak da nijednom nisu uputili loptu u gol Korintijansa.

Bod ostavlja samo matematičke šanse četi Vanderleja Luksemburga. Pre 13 godina Moreplovci su ispali iz elite, ali su se sledeće godine ekspresno vratili. Sada će izvesno morati da se pridruže Botafogu, Kruzeiru, trofejnim brazilskim klubovom koji će igrati Seriju B naredne sezone.

Vasko je bio šampion Južne Amerike 1998. godine, titulu prvaka Brazila je osvajao četiri puta, poslednji put 2000, a 2011. godine je u vitrinama stigao i Kup Brazila. Moreplovci su bili 24 puta šampioni Karioka, prvenstva Rio de Žaneira.

Flamengo je pobedio u derbiju šampionata Internasional na Marakani sa 2:1 i sada ima dva boda više pred poslednje kolo. Crveno-crni moraju da slave u Sao Paulu protiv Trikolora ili da tim iz Porto Alegrea ne pobedi Korintijans na svom terenu u petak, da bi odbranili krunu koju su prošle sezone dominantno osvojili pod komandom Portugalca Žorža Žezusa.

Gremio je golom Tasijana u 77. minutu pobedio Atletiko Paranense i obezbedio plasman u Kopa Libertadores. U najjače klupsko takmičenje Južne Amerike ide i prošlosezonski finalista Kopa Libertadores Santos koji je na svom stadionu Vila Belmiro odigrao nerešeno - 1:1 protiv Fluminensea.


BRAZIL 1 - 37. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Subota

Koritiba - Seara 0:2 (0:0)

/Vizeu 51, Mineiro 74/

Nedelja

Fortaleza - Baija 0:4 (0:1)

/Rodriginjo 7, 62, 66, Rosi 81pen/

Korintijans - Vasko da Gama 0:0

Flamengo - Internasional 2:1 (1:1)

/De Araskaete 29, Barbosa 63 - Edenilosn 12pen/

Sport Resife - Atletiko Mineiro 2:3 (1:1)

/Dalbertp 33, Tijago Neves 87pen - Žair 7, Tjere 50ag, Maroni 90+8/

Gremio - Atletiko Paranense 1:0 (0:0)

/Tasijano 77/

Santos - Fluminenese 1:1 (0:1)

/Mota 88 - Luka 16/

Ponedeljak

00.30: (3,10) Gojas (3,35) Bragantino (2,30)

22.00: (1,65) Palmeiras (3,70) Atletiko GO (5,70)

Utorak

00.00: (8,50) Botafogo (4,50) Sao Paulo (1,40)

***kvote su podložene promenama



tagovi

Brazil 1BrazilVasko da GamaVanderlej LuksemburgoKorintijans

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara