Dragan Ćeran (©AFP)
Dragan Ćeran (©AFP)

Kreće azijska elita: Debi Ernana Krespa, Ćeran je zvezda Pahtakora

Vreme čitanja: 4min | čet. 07.04.22. | 14:29

Danas četiri meča prvog kola AFC Lige šampiona

Dok se evropska Liga šampiona približava kraju, južnoamerička najbolja liga - Kopa Libertadores je startovala u sredu, a danas počinje i elitno takmičenje na tlu Azije. Utakmicama iranskog Folada i katarske Al Garafe, odnosno uzbekistanskog Pahtakora i iranskog Sepahana danas (19.15) počinje AFC Liga šampiona. Biće ovo poslednje takmičenje koje se igra u rasporedu od proleća do jeseni. Od naredne sezone igraće se po evropskom modelu, jesen-proleće.

Igraće 40 ekipa podeljenih u dve zone, Istok i Zapad, odnosno 10 grupa po četiri kluba. Pobednici 10 grupa ove sezone kvalifikovaće se automatski za plej-of Lige šampiona naredne sezone, ako to pravo nisu stekli u domaćim okvirima. U odnosu na prošlu godinu, svaki tim moći će da registruje 35 igrača, za razliku od dosadašnjih 30. U prvih 11 mogu da igraju samo trojica stranaca, a jedan da uđe s klupe.

Izabrane vesti

Šampion Saudijske Arabije Al Hilal je branilac krune pošto je prošle sezone u finalu pobedio korejski Pohang Stilers. Samo pobednici 10 grupa i šest najboljih drugoplasiranih ekipa izboriće plasman u nokaut fazu elitnog takmičenja na tlu najvećeg kontinenta.

19.15: (2,60) Pahtakor (2,75) Sepahan (3,25)

Prvog dana grupne faze na programu su četiri utakmice u Zapadnoj zoni, u Grupama C i D. Grupa D igraće se u Burajdahu u Saudijskoj Arabiji, u gradu na oko 300 kilometara od Rijada u oblasti Al Kasim. Prvi meč se igra od 19.15, a sastaju se Pahtakor i Sepahan. Prva zvezda uzbekistanskog šampiona je Dragan Ćeran, nekadašnji napadač Smedereva koji je zvezda u ovoj zemlji, godinama najbolji strelac. Sepahan je iranski tim koji je prošle sezone bio vicešampion svoje zemlje. Tim iz Taškenta posle četiri kola u domaćem prvenstvu ima tri pobede i remi, dok je ekipa iz Isfahana na trećoj poziciji, iza velikana iz Teherana, Esteglala i Persepolisa.

---------------

Svaki dan igrač s najvećom pogođenom kvotom ide u Katar! Konkurencija je ogromna, ali u Mozzart avionu ima još dovoljno mesta.

---------------

Ovi timovi su odigrali dvomeč Lige šampiona pre 12 godina. Domaćini su slavili oba puta. Sepahan je bio bolji u Isfahanu sa 2:0, a Pahtakor u Taškentu sa 2:1.

22.15: (1,75) Al Duhail (3,60) Al Tavon (4,90)

Tri sata kasnije (22.15) snage će da odmere katarski Al Duhail i saudijski Al Tavon. Legendarni Argentinac Ernan Krespo, posle neuspešne epizode u brazilskom Sao Paulu (pre toga je sa malenom Defensom i Hustisijom osvojio Kopa Sudamerikanu), pre dve nedelje je preuzeo katarskog vicešampiona Al Duhail. Debi na klupi tim iz Dohe imaće protiv Al Tavona, kluba iz Saudijske Arabije za koji godinama s velikim uspehom igra Leandre Tavamba, bivši napadač Partizana.

Zanimljivo, gosti se bore za opstanak u domaćem prvenstvu, imaju pet vezanih remija. Ovi timovi su igrali u Ligi šampiona pre dve godine. Oba puta je slavio Al Tavon, na svom terenu sa 2:0, a u Dohi sa 1:0.

Grupa C se igra u Džedi, a rivali su katarska Al Garafa, Al Ahli iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i iranski Folad. Ova tri tima bi trebalo da odluče o prvaku, dok je Ahal iz Turkmenistana, šampion ove zemlje, autsajder. Ahal ima dva vezana trijumfa u domaćem šampionatu, dok je tim iz Dubaija poražen na prethodne četiri utakmice u svom prvenstvu i trenutno je tek na petom mestu.

22.15: (1,75) Al Duhail (3,60) Al Tavon (4,90)

Kolo otvaraju Folad i Al Garafa (19.15). Iranski tim je trenutno na četvrtom mestu u domaćem prvenstvu, dok je Al Garafa bila peta u šampionatu Katara koji je završen prošlog meseca. Na klupi ovog tima sedi italijanski stručnjak Andrea Stramačoni, nekadašnji trener Udinezea. On je prošle godine nasledio na kormilu srpskog stručnjaka Slavišu Jokanovića. Od poznatijih igrača za Al Garafu igra Belgijanac Tobi Aldervereld, bivši igrač Totenhema.

19.15: (1,65) Folad (3,60) Al Garafa (6,00)

Prošle sezone najbolji strelac Al Garafe bio je Šejk Dijabate sa 11 golova. Reprezentativac Malija nekada je branio boje Bordoa, Beneventa i iranskog Esteglala.

------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

AZIJSKA LIGA ŠAMPIONA – 1. KOLO

Četvrtak

19.15: (1,65) Folad (3,60) Al Garafa (6,00)

19.15: (2,60) Pahtakor (2,75) Sepahan (3,25)

22.15: (10,0) Ahal (4,70) Al Ahli (1,35)

22.15: (1,75) Al Duhail (3,60) Al Tavon (4,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Azijska liga šampionaAl DuhailAl TavonAzija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara