Kreće Kopa Sudamerikana sa hrpom debitanata, Boka Juniors favorit

Vreme čitanja: 19min | uto. 02.04.24. | 18:55

Počinje drugi rang južnoameričkog fudbala

Paralelno uz najeminentnije klupsko takmičenje na tlu Južne Amerike, Kopa Libertadores, koje ovo slavno i moćno ime nosi u znak poštovanja i sećanja na Oslobodioce latinoameričkih zemalja od kolonijalističke čizme evropljana, noćas (23.55) duelima Belgrana i Internasionala, odnosno Nasionala iz Asunsiona i Argentinos Juniorsa, startuje i Kopa Sudamerikana. Biće ovo 23. izdanje drugog po snazi klupskog kontinentalnog takmičenja, koje je kroz istoriju nekoliko puta menjalo koncept, format, pa i sam naziv.

Turnir se sprovodi pod organizacijom Južnoameričke fudbalske asocijacije KONMEBOL, i u njemu će učestvovati klubovi iz 10 zemalja članica: Argentine, Bolivije, Brazila, Čilea, Kolumbije, Ekvadora, Perua, Urugvaja i Venecuele. Šampion će ostvariti učešće u Rekopa Sudamerikani u kojoj će se sastati sa osvajačem Kopa Libertadores, a za koji će u narednom izdanju imati direktno učešće. Po tom principu, branioca titule nema LDU Kita, barem ne u ovoj fazi takmičenja, jer je osvajanjem iste ostvario direktno učešće u ovogodišnjem izdanju Kopa Libertadores.

Izabrane vesti

Južnoamerička fudbalska asocijacija, proteklih godina donela je neke veoma važne modifikacije u vezi ovog takmičenja. Prvobitno, Kopa Sudamerikana prestala je da bude u potpunosti turnir direktnih eliminacija, kao što je bio slučaj od 2002. kada i zvanično nosi ovo ime, ali i ranije pod nazivom Kup Konmebola. Tradicionalne preliminarne runde, iliti kvalifikacije su zadržane, a posle njih sledi grupna faza. Čelnici organizacionog tela odobrili su promenu formata takmičenja, sa ciljem da se osigura da svaka od zemalja članica bude bolje zastupljena u različitim fazama takmičenja.

U prvoj fazi timovi svih federacija, osim Argentine i Brazila, igrali su protiv timova iz iste federacije po dvokružnom sistemu, a pobednici su se kvalifikovali u grupnu fazu, osiguravajući tako učešće najmanje dve ekipe iz svake države. Timovi iz Argentine i Brazila, kao i ekipe eliminisane u trećoj rundi kvalifikacija za Kopa Libertadores, direktno su uključene u grupnu fazu, koja sadrži 32 tima raspoređena u osam grupa sa po četiri u svakoj i dvokružnim sistemom odigravanja. Pri žrebanju, klubovi iz iste federacije nisu mogli da se nađu u istoj grupi, kao što je bio slučaj u prethodnom izdanju.

23.55: (3,60) Belgrano (3,35) Internasional (2,10)

Jedna od promena koja je stupila na snagu u proteklom izdanju, za razliku od onih zastupljenih godinama ranije, gde su u narednu rundu takmičenja prolazili samo prvoplasirani iz svake od grupa, a potom se ukrštali sa osam ekipa koje su bile trećeplasirane u grupnoj fazi Libertadoresa, taj princip biće primenjen i na timove koju budu zauzeli drugo mesto u grupu, dok će prvoplasirani imati direktan prolaz do osmine finala. Četvrtfinale, kao i polufinale biće određeni žrebom, a sve nabrojane faze igraće se dvokružno, osim finala gde će biti održana samo jedna utakmica. Pravilo gola u gostima u svim takmičenjima pod ingerencijama KONMEBOL-a, ne primenjuje se već duži niz godina, pa tako ni ove.

Vlasnik trofeja ekvadorski LDU iz Kita je svoje nastupe prebacio u Kopa Libertadores. Blankosi su u finalu prošlog izdanja savladali brazilsku Fortalezu, čime su drugi put postali prvaci ovog takmičenja. Između ostalog, određen je i tadum odigravanja finala koji je predviđen za 23. novembra, ali još nije poznata lokacija odigravanja istog, koja će naknadno biti saopštena i to najverovatnije po završetku Kopa Amerike koja se ove godine održava u Sjedinjenim Američkim državama.

Grupa A - DEFENSA I HUSTISIJA (ARGENTINA), INDEPENDIJENTE MEDELJIN (KOLUMBIJA), SEZAR VALJEHO (PERU), OLVEJZ REDI (BOLIVIJA)

Ponovo su tu i Jastrebovi iz Florensio Varele. Defensa i Hustisija postala je jedan od argentinskih klubova koji su prisvojili ovaj trofej 2020. godine pod, tada, vođstvom Ernana Krespa. Prethodne sezone, Jastrebovi su se takođe okušali u ovom takmičenju, kada su došli do polufinala, ali su tu zaustavljeni od strane, kasnije će se ispostaviti, šampiona LDU-a. Defensi je ovo takmičenje ostalo u lepom sećanju, a pod trenutnom upravom Hulija Vasarija, mogu se smatrati i jednim od ozbiljnijih kandidata za samu završnicu.

Kolumbijski predstavnik Independijente iz Medeljina je u poslednjoj dekadi tek dva puta izostao sa međunarodne scene. Međutim, osim sada već davno ostvarenog učešća u polufinalu Kopa Libertadores 2003. godine, ne mogu se pohvaliti značajnijim uspesima. Prethodne sezone u elitnom kontinentalnom takmičenju nisu uspeli su da prođu grupnu fazu, ali su zato kao trećeplasirani tim ostvarili pravno na učešće u plej-of rundi Kopa Sudamerikane, u koj su poraženi od argentinskog San Lorenca ukupnim rezultatom 3:0. Za Moćnike sa obronaka Kordiljera ovo će biti sedmi nastup u Sudamerikani, a najdalji domen dostigli su u sezoni odigranoj 2016. godine kada su došli do četvrtfinala.

04.00: (3,35) Sezar Valjeho (3,35) Defensa i Hustisija (2,20)

Posle dva uzastupna učešća u Kopa Libertadores, peruanski Sezar Valjeho ove sezone beleži i dva uzastupna učešća i u drugom po jačini klupskom takmičenju na kontinentu, u kojem je, istina, imao nešto više uspeha za razliku od nadmetanja u eliti. Valjehosima će ovo biti peto učešće u Sudamerikani, drugo posle 2014. godine kada su i najdalje dospeli u ovom takmičenju, do četvrtfinala, gde ih je zaustavio jedan od tadašnjih finalist, kolumbijski Atletiko Nasional.

Posle dva uzastupna učešća u Kopa Libertadoresu i posle četiri godine odsustva, bolivijski Olvejz Redi ponovo će se obresti u ovom takmičenju, koji dolazi kao rezultat neusplog pokušaja da se i ove sezone dokopa kontinentalne elite. Naime, u trećoj i završnoj rundi eliminisao urugvajski Nasional posle boljeg izvođenjeg jedanaesteraca. Albirohosima će ovo biti drugo učešće u Sudamerikani, prvo posle 2020. godine kada se ovo takmičenje igralo još po sistemu direktnih eliminacija. Tom prilikom tim iz El Alta zaustavljen je već u prvoj fazi, od Miljonariosa rezultatom 2:1. Nema sumnje da će gostovanja u visinama bolivijski Anda biti pravi pakao za ostale članove ove grupe.

Grupa B - KRUZEIRO (BRAZIL), UNION LA KALERA (ČILE), UNIVERSIDAD KATOLIKA (EKVADOR), ALIJANSA (KOLUMBIJA)

Nosilac ove grupe je Kruzerio, povratnik na međunarodnu scenu, posle pet godina odsustva i sigurno najmračnijeg perioda u istoriji kluba kada su izgubili status člana elitnog ranga brazilskog fudbala. Nekadašnji šampion kontinenta iz 1976. i 1997. godine ostvario je učešće u ovogodišnjem izdanju Kopa Sudamerikane kao poslednji klub kome je pripalo mesto po tamošnjim propozicijama, i to sa 14. mesta plasmana u minuloj sezoni Serije A. Vlasniku čak šest međunarodnih trofeja ovo će biti sedmo učešće u drugom po snazi klupskom kontinentalnom nadmetanju u kojem nije zabeležio zapaženije rezultate, a najdalji domen imali su do četvrt finala u sezonama 2004. i 2005. godine.

Posle godinu dana izostanka, Union iz La Kalere ponovo se našao u nekom od KONMEBOL-ovih takmičenja. Čileanski tim je od 2019. godine, samo jednom izostao sa međunarodne scene, a najčešća učešća upavo su imali u Sudamerikani. Ovo će im biti četvrti put da se nadmeću u ovom takmičenju koje su izborili sa osmog i poslednjeg mesta u prošlogodišnjem izdanju čileanske Primera Divizije, a koje je predviđeno za plasman u kontinentalna takmičenja. O nekim uspesima Sementerosa ne može se govoriti, najbolje dostignuće imali su u ovom takmičenju imali su 2020. godine, kada su dospeli do osmine finala, gde su zaustavljeni od Juniora iz Barankilje.

Četvrtak: 04.00: (2,15) Alijansa Valjedupar (3,20) Union La Kalera (3,70)

Ekvadorska Universidad Katolika jedan je standardnih učesnika na međunarodnoj sceni. Kamaratosi su do svog osmog učešća u ovom takmičenju došli sa petog mesta u nacionalnom prvenstvu iz grupe najtrofejnijih klubova koju čine Emelek, Barselona i LDU. Prethodne sezone izostali su iz grupnih faza kontinentalnih nadmetanja posle eliminacije u drugoj preliminarnoj rundi za Kopa Libertadores. No, i pored čestih nastupa, Katolika nije zabeležila većih uspeha, a najbolji plasman u Sudamerikani imala je u 2019. godine, kada je dospela do osmine finala.

Kolumbijska Alijansa je debitant u međunarodnim takmičenjima, a do prvog izlaska na kontinentalnu scenu, izborila je ukupnim plasmanom na peto mesto Kategorije A. Klub je nastao kao naslednik ugašene Alijansa Petrolere, sa istim vlasnicima, postizanjem ekonomskog sporazuma sa gradom Valjeduparom. ​Iako su glasine ukazivale da će se zvati Alijansa Valjenata, to nije bilo moguće jer je već postoji klub povezan sa Difutbolom sa tim imenom.

Grupa C - INTERNASIONAL (BRAZIL), DELFIN (EKVADOR), BELGRANO (ARGENTINA), REAL TOMAJAPO (BOLIVIJA)

Svakako da Internasional ima najveće šanse da se plasira u narednu rundu iz Grupe C, koju čine još Delfin i Belgrano koji bi trebalo da se bore za „kotu 2“, dok je bolivijski Real Tomajapo autsajder. Crveni iz Porto Alegrea su imali lošu uvertiru pred početak Kopa Sudamerikane i Serije A. Ispali su u polufinalu plej-ofa Gaušo šampionata od Žuventuda. Eduardo Kudet je na klupi tima od jula prošle godine i jedino što je uspeo je da izbori plasman u ovo takmičenje sa devetog mesta u minuloj sezoni brazilske elitnog ranga. No, na Internasional se oduvek gledalo sa strahopoštovanjem. Klub iz južnog Rio Grandea iza sebe ima dve titule kontinentalnog, kao i jednu svetskog klupskog prvaka. Između ostalog, poseduje i trofej iz ovog takmičenja, osvojen 2008. godine u finalu protiv Estudijantesa iz La Plate.

Posle dva neuspela pokušaja da se domogne grupne faze ovog takmičenja, ekvadorski Delfin konačno se našao na glavnoj smotri. Klub iz Mante je prethodne dve godine ispadao u preliminarnoj rundi od svojih sunarodnika, prvo od LDU-a, a naredne sezone i od Nueve du Oktubrea. Zapravo jedina dva puta kada se Delfin obreo u grupnoj fazi nekog takmičenja, bilo je to u Kopa Libertadoresu u sezonama 2018. i 2019, kada je bio vicešampion, odnosno šampion Ekvadora. Po tome, oni su praktično debitanti u Sudamerikani.

Jedan od povratnika u ovo takmičenje jeste i argentinski Belgrano. Popularni Pirati iz Kordobe ponovo će imati priliku da prikažu svoje izvanredne navijačke performanse koje i te kako umeju da zasplaše goste iz drugih zemalja. Belgrano je do svog četvrtog učešća u Kopa Sudamerikani došao sa osmog mesta na tabeli u generalnom plasmanu argentinskog fudbala iz prethodne sezone koje objedinjuje bodove iz Lige i Liga kupa. Poslednji nastup kluba iz Kordobe u ovom takmičenju bio je 2016. godine, kada su i najdalje dospeli, do osmine finala gde su zaustavljeni od Koritibe.

Još jedan debitant, ne samo u ovom takmičenju, već generalno u kontinentalnim nadmetanjima, je bolivijski Real Tomajapo. Klub koji spada među najmlađe u Kopa Sudamerikani, osnovan 1999. godine u gradu Tarihi, veći deo svog postojanja proveo je u nižim rangovima bolivijskog fudbala, najviše sa statusom drugoligaša. Međutim, konstantan rast i napredak kluba, nesumljivo je vodio do islaska na međunarodnu scenu što se ove godine konačno i dogodilo. Za razliku od ostalih predstavnika iz Bolivije poznatih po tome što obitavaju na velikim visinama, Tomajapo i grad Tariha zapravo se nalazi na nešto većoj nadmorskoj od 1.800 metara, što je svakako prihvatljivije od recimo Postosija i El Alta koji prelaze 4.000 metara.

Grupa D - BOKA JUNIORS (ARGENTINA), FORTALEZA (BRAZIL), NASIONAL POTOSI (BOLIVIJA), SPORTIVO TRINIDENSE (PARAGVAJ)

Šest puta osvajač Kopa Libertadores, kao i klub koji se tri puta peo na sam vrh svetskog klupskog fudbala, Boka Juniors je ove godine izostala iz elitnog kontinentalnog nadmetanja, i nastupaće u drugom po snazi takmičenju za klubove u Južnoj Americi. Navikli smo da Đenovljane gledamo, ne samo u eliti, već u samim njenim završnicama, ali veoma loša kampanja iz minule sezone, prouzrokovala je da se klub sa čuvene Bombonjere nađe u Kopa Sudamerikani, i to uz parolu spasavanja sezone, jer su zauzeli tek 4. mesto minulom izdanju argentinskog fudbala. Za Boku se, pored slavne istorije, može reći da je jedan od favorita u ovom takmičenju, a čiji je osvajač već bila 2004. i 2005. Poslednja međunarodna titula u La Boku stigla je još 2008. godine u vidu Rekopa Sudamerikane, a od tada Đenovljani su izgubili čak tri finala, sva tri u Kopa Libertadoresu, uključujući i prošlogodišnji poraz od Fluminensea.

Fortaleza je bila prošlogodišnji finalista ovog takmičenja i ako je svoje učešće počela u Kopa Libertadoresu, ali je kao trećeplasirana u grupi učešće nastavila u Sudamerikani. Lavovi sa Pićija su tom prilikom uspeli da se probiju do poslednje istance takmičenja gde su poraženi od ekvadorskog LDU Kita. Ovoga puta, Fortaleza se našla u istom takmičenju kao desetoplasirana u prošlogodišnjem izdanju brazilske Serije A. I mada im se ne daju šanse kao u minuloj sezoni, Lavovi će, sa veoma kvalitetnim timom, nesumnjivo pokušati da ponove uspeh, ovoga puta sa završnim korakom.

Na stadionu pod imenom Viktor Agustin Ugarte koji se nalazi na drugoj najvišoj koti, posle Olvejz Redija i grada El Alto, obitava još jedan bolivijski predstavnik koji će zadavaće vrtoglavicu i otežano disanje gostima s ostatka kontinenta. Gostovanje Real Potosiju sa nastupima u istoimenom gradu na nadmorskoj visini od 4.100 metara nesumnjivo će biti jedno od najtežih u ovogodišnjem izdanju Kopa Sudamerikane. La Banda Roha do svog osmog nastupa u ovom takmičenju, došla je sa četvrte pozicije u generalnom plasmanu bolivijske Profesionalne lige. I pored surovih uslova, kojima istinski muče rivale, Potosi nije imao značajnijih uspeha u Sudamerikani, šta više najdalje dostignuće im je bila druga preliminarna runda 2017. godine.

Još jedan od debitanata u kontinentalnim takmičenjima, dolazi nam iz Paragvaja, a to je Sportivo Trinidense. Klub koji trenutno igra u Prvoj ligi Paragvaja i nalazi se u četvrti Virgen, jednom od predgrađa Asunsiona u okrugu Santisima Trinidad. Domaće utakmice igraju na stadionu Martin Tores, a njegov klasični rival je klub Rubio Nu, okršaj poznatiji kao klasik Trinidada. El Triki je ove sezone, posle 88 godina postojanja, prvi put izborio učešće u nekom međunarodnom takmičenju, tako što je prethodne sezone zauzeo treće mesto u generalnom plasmanu paragvajske Primere. Kao takav, ostvario je pravo na učešće u kvalifikacijama za Kopa Libertadores, gde je eliminisan u trećoj i poslednjoj rundi od Kolo Kola, te je kao utehu, ostvario učešće u Sudamerikani.

Grupa E - ATLETIKO PARANAENSE (BRAZIL), DANUBIO (URUGVAJ), SPORTIVO AMELIJANO (PARAGVAJ), RAJO ZULIJANO (VENECUELA)

Atletiko Paranaense, pored Boke Juniors, sigurno je jedan od najistaknutijih pretendenata na titulu. Tim iz Koritibe je u poslednjih pet godina čak sedam puta bio u finalnim borbama što na domaćoj što na međunarodnoj sceni. Ipak, od toga se broje samo one godine sa trofejima, a to su 2018. i 2022. kada su podigli trofej Kopa Sudamerikane. Ipak, prethodna sezona se među čelnicima kluba smatra neuspešnom, naročito po zauzimanju tek osmog mesta u Seriji A, ali i iznenadne eliminacije u osminifinala Kopa Libertadores od Bolivara, tako da se od Furasao može očekivati silovit nalet, a sve u cilju opravdanja i skupljenja za minulu sezonu.

Drugu godinu zaredom u istom takmičenju nadmetaće se i urugvajski predstavnik interesantnog imena, Danubio. Ovaj klub sa balkanskim, konkretno bugarskim korenima, zapravo je kroz istoriju Sudamerikane bio jedan od češćih učesnika, istina bez nekih zapaženijih rezultata, ali ovo će im biti čak 16 nastup u ovom takmičenju čiji su bili činilac još u prvom izdanju 1992. godine. Pored toga, Danubio je zabeležio i osam nastupa u Kopa Libertadoresu.

Ako već prethodne sezone nisu uspeli da prođu preliminarnu rundu gde su zaustavljeni od Guaranija, ovoga puta Sportivo Amelijano napravio je možda i najveće iznenađenje u kvalifikacijama, eliminisavši trostrukog prvaka kontinenta Olimpiju iz Asunsiona. Azuladosima će ovo biti prvo učešće u grupnoj fazi nekog kontinentalnog takmičenja, a da njega su stigli, izuzev kvlaifikiacija, tako što su u minuloj sezoni paragvajskog elitnog nadmetanja završili na sedmom mestu.

Deportivo Rajo Zulijano, poznat jednostavno kao Rajo Zulijano, jedan je od dva venecuelanska predstavnika u ovogodišnjem izdanju Kopa Sudamerikane. Klub sa sedištem u Marakaibu, trenutno se nadmeće u Prvoj ligi Venecuele, a svoje domaće utakmice igra na stadionu Hose Enkarnasion Romero. Pre tri godine, novi odbor na čelu sa političarom Fidelom Madronjerom uspeo je da stekne sportska prava Atletiko Furijala, koji se povukao iz sezone Druge lige 2020. zbog neizmirenih obaveza, tako je ponovo osnovani klub, sada pod imenom Rajo Zulijano, debitovao 17. jula 2021. u remiju bez golova protiv Harakuja. Prethodnu sezonu su završili na osmoj poziciji Prve lige Venecuele, i time stekli pravo na kvalifikacije, u kojima su uspeli da eliminišu daleko iskusnijeg sunarodnika Deportivo La Gvairu i tako izbore svoje prvo učešće u grupnoj fazi nekog kontinentalnog nadmetanja.

Grupa F - KORINTIJANS (BRAZIL), ARGETINOS JUNIORS (ARGENTINA), RASING MONTEVIDEO (URUGVAJ), NASIONAL ASUNSION (PARAGVAJ)

Korintijans je u prethodnoj sezoni ovog takmičenja dospeo do polufinala u kojem je zaustavljen od sunarodnika, Fortaleze. Musketarima to svakako nije bio prvobitan plan, nakon ispadanja u grupnoj fazi Kopa Libertadores, ali je delovalo kao spas sezone, u kojoj su na kraju završili tek kao 13. na tabeli brazilske Serije A. Čak i kao takvi, ove sezone ostvarili su direktno učešće u grupnoj fazi Sudamerikane, ali opet se postavlja pitanje koliko čelnici nekadašnjeg šampiona kontinenta iz 2012. godine, žele da se angažuju u ovom takmičenju, jer im je svakako prioritet domeće prvenstvo na čiju titulu čekaju još od 2017. godine.

Još jedan argentinski predstavnik i još jedan klub slavnog i uzdigutog imena, Argentinos Juniorsi ove sezone nadmetaće se u Sudamerikani. Istina, klub iz La Paternala, u kojem su ponikli neki od najvećih asova ove igre poput Dijega Armnda Maradone, Huana Romana Rikelmea, Estebana Kambijasa, Gustava Obermana i mnogih drugih, i ako kao nekadašnji šampion kontinenta iz 1985. godine, kroz istoriju više nastupa broji u ovom takmičenju u odnosu na Kopa Libertadores. Ipak, kao najveće dostignuće u drugom po snazi kontinentalnom nadmetanju, izdvaja se tek polufinale u sezoni odigranoj 2008. godine, kada su zaustavljeni od Estudijantesa tada predvođenog Huanom Sebastijanom Veronom. Argentinosi su do svog, šesnaestog nastupa u ovom takmičenju, došli kao deveti u generalnom plasmanu iz prethodne sezone argentinskih elitnih nadmetanja.

------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------

Rasing klub iz Montevidea još jedan je od urugvajskih predstavnika koji se drugi put u istoriji našao u ovom takmičenju. Poznat i kao La Eskuelita iliti Mala škola, zbog visokog standarda igrača koji su izašli iz njihovih omladinskih timova, Rasing je jedan od tradicionalnih urugvajskih timova, što se tiče istorije postojanja, kao i samih navijača, ali ne i po trofejima, za koje je zadužen gigantski dvojac Penjarol i Nasional. Nedavno se Racing suočio sa ekonomskim problemima i borio se da ostane konzistentan i u urugvajskoj ligi. To je odvelo klub ka ekonomskoj reorganizaciji i transformaciji u sportsku korporaciju, kao što je uobičajeno u SAD-u. U sezoni, klub se iz prvog pokušaja kvalifikovao u kvalifikacioni krug Kopa Sudamerikane. Nakon ove promene, Red&Gold Football, zajedničko preduzeće između FK Bajern Minhena i Fudbalskog kluba Los Anđeles, postao je novi većinski akcionar u klubu, podstičući dalja ulaganja u klupsku infrastrukturu u cilju daljeg proširenja i poboljšanja postojećih osnova.

Nasional iz Asunsiona, još od 2009. godine konstantan je učesnik KONMEBOL-ovih takmičenja. Ipak, posle sezone odigrane 2014. godine kada su dospeli do finala Kopa Libertadores u kojem su poraženi od San Lorenca, Trikolori nisu zabeleži veći uspeh. Šta više konstantno su ispadali u preliminarnim rundama, eventualno dolazeći do prve faze Kopa Sudamerikane dok se ovo takmičenje igralo još po sistemu direktnih eliminacija. Poslednja četiri pokušaja Nasionala da se dokopa grupne faze nokog kontinentalnog takmičenja bila su neuspešna. I ovoga puta doživeli su sličnu sudbinu u kvalifikacijama za Kopa Libertadores, gde su eliminisani u trećoj i poslednjoj rundi od čileanskog Palestina. Ipak, kao utehu, dobili su učešće u Sudamerikani, prvo od kada se igra u ovom formatu.

Grupa G - LANUS (ARGENTINA), METROPOLITANOS (VENECUELA), KUJABA (BRAZIL), DEPORTIVO GARSILASO (PERU)

Nosilac grupe G, je argentinski predstavnik iz južnih krajeva Buenos Ajresa, Atletiko Lanus. Popularne Granate su u dva navrata pokoravale ovo takmičenja. Prvi put još 1996. u tadašnjem Kupu KONMEBOL-a, kada su u finalu savladale kolumbijski Independijente Santa Fe. Drugo odlikovanje bilo je nešto ranijeg datuma, 2013. kada su bile bolje od brazilske Ponte Prete. Ipak, Lanusu se piše i jedno izgubljeno finale u Kopa Libertadoresu, kada je 2014. poražen od Gremija ukupnim rezultatom 3:1. Ono što sarnošću možemo reći za ovaj klub je, da svako takmičenje shvataju maksimalno ozbiljno, tako da se ne treba iznenaditi ako se dogodi da Lanus gledamo u završnici ovog takmičenja.

Kao i pre dve sezone i ovoga puta istoj grupi sa Lanusom našao i mladi klub, venecuelanski Metropolitanos. Po samom imenu može se zaključiti da ima prebivalište u glavnom gradu, a osnovan je 2011. godine i ovo mu je drugi nastup u Kopa Sudamerikani. Prethodne sezone okušali su se po prvi put u Kopa Libertadoresu, gde su doživeli pravi debakl, bez osvojenog boda i sa svih šest poraza u grupi. Kao sedmoplasirani u minuloj sezoni venecuelanskog prvenstva, u preliminarnoj rundi sastali su se sa Karabobom, kojeg su uspeli da eliminišu tek u penal seriji.

Sreda: 23.55: (2,35) Kujaba (3,15) Lanus (2,95)

Među brazilskim predstavnicima u ovom takmičenju našla se i Kujaba. Timu iz Mato Grosa ovo će biti treće učešće u Sudamerikani, ali prvo koje je obezbeđeno bez osvojenog trofeja i kao član elitnog ranga brazilskog fudbala. Prethodna dva nastupa Kujaba je obezbedila osvajanjem Kopa Verde, iliti Severozapadnog kupa 2015. i 2019. godine, dok je još svoje nastupe imala u Seriji B. Ovoga puta Duardosi su međunarodno učešće obezbedili sa 12. mesta generalnog plasmana brazilske Serije A.

Još jedan debitant u ovom takmičenju dolazi nam iz Perua. Deportivo Garsilaso, ili popularno poznat kao El Garsi, peruanski fudbalski je klub u gradu Kusku, osnovan je 1957. godine i učestvuje u Ligi 1. Jedan je od najamblematičnijih klubova u Kusku zajedno sa svojim daleko poznatijim sugrađaninom i večitim rivalom Siensijanom koji je osvojio ovo takmičenje 2003. godine, kao jedini peruanski klub sa međunarodnom titulom. Njihov put ka Sudamerikani počeo je 2022. kada su se kvalifikovali za nacionalni Kup Perua i stigli do polufinala, gde su potom stavljeni u završnu grupnu fazu sa klubovima, Atletiko Brusom, Komersijantesom i Defensorom iz La Bokane. Nakon remija bez golova sa Komersijantesom, uspeli su da izvuku pobedu u naredna dva kola, plasirajući se na prvo mesto na tabeli i prvi put u sezoni 2023. promovisani u peruansku Primeru Divizion. Klub je prošao veoma dobro u sezoni, zauzevši 7. mesto na ukupnoj tabeli i kvalifikovao se za Kopa Sudamerikanu 2024. godine, ostvarivši tako svoj prvi međunarodni nastup.

Grupa H - RASING (ARGENTINA), KOKIMBO UNIDO (ČILE), SPORTIVO LUKENJO (PARAGVAJ), RB BRAGANTINO (BRAZIL)

Sa 18 titula nacionalnog prvaka Argentine, Rasing se smatra jednim od velikana tamošnjeg fudbala. Ipak, Akademci iz Aveljanede posle titule prvaka kontinenta i krune svetskog klupskog prvaka osvojenih sada već davne 1967. godine, nisu imali većeg uspeha na međunarodnoj sceni. Posle titule prvaka Argentine osvojene 2019. Rasing nije imao zapaženiju ulogu ni u nacionalnom prvenstvu. Do učešća u ovogodišnjem izdanju Kopa Sudamerikani došao je sa petog mesta u generalnom plasmanu objedinjenih bodova iz Liga kupa i Primera Divizije.

Prvo učešće Kokimbo Unida u Kopa Sudamerikani biolo je pravo osveženje za ovo takmičemnje. Klub iz istoimenog čileanskog grada u svom debitantskom nastupu u ovom takmičenju pre četiri godine, uspeo je da stigne čak do polufinala gde je zaustavljen od, kasnije ispostaviće se, prvaka Defense i Hustisije. Dakle, posle kraće pauze, na međunarodnoj sceni ponovo se pojavljuju Pirati iz Kokimba. Čileanski predstavnik je minule sezone zauzeo petu poziciju u nacionalnom prvenstvu, a do grupne faze Sudamerikane stigao je pobedom u preliminarnoj rundi nad Universidad Katolikom.

Posle četiri godine odsustva sa međunarodne scene i jednog od mračnijih perioda kluba kada su izgubili status elitnog člana paragvajskog fudbala, Sportivo Lukenjo se ponovo vratio na međunarodnu scenu. Klubu iz Lukea, grada u čijem se neposrednom komšiluku nalazi predsedništvo KONMEBOL-a, ovo će biti sedmo učešće u Kopa Sudamerikani, izboreno sa osmog i poslednjeg mesta predviđenog po propozicijama paragvajske Primere, a koje vodi ka kontinentalnim takmičenjima. Kao takvi, u preliminarnoj rundi sastali su se sa Guaranijem, koje su uspeli da savladaju minimalnim rezultatom.

Deo ove grupe čini i jedan klub iz čuvene porodice Red Bul timova, Bragantino. Brazilskom predstavniku ovo će biti treći nastup u Kopa Sudamerikani kao takvoj, a šesti ako se uračunaju i raniji nastupi u Kupu KONMEBOL-a 1992,1993. i 1996, mada to sada gotovo da nije isti klub. Masa Bruta se vraća na međunarodnu scenu posle ne tako zapaženog debija u Libertadoresu, kada su završili poslednji u grupi sa Velezom, urugvajskim Nasionalom, i Estudijantesom. Samo godinu dana ranije, u debitantskoj sezoni 2021. kao član porodice Red Bula, Bragantino je dospeo do finala ovog takmičenja, u kojem je naposletku poražen od sunarodnika Atletiko Paranaensea, minimalnim rezultatom u prvom izdanju finala koje se igralo u jednoj utakmici.

KOPA SUDAMERIKANA - 1. KOLO

GRUPA A

Sreda

04.00: (3,35) Sezar Valjeho (3,35) Defensa i Hustisija (2,20)

Petak

04.00: (1,58) Olvejz Redi (4,10) Independijente Medeljin (5,70)

GRUPA B

Četvrtak

04.00: (2,15) Alijansa Valjedupar (3,20) Union La Kalera (3,70)

Petak

02.00: (2,20) Universidad Katolika (3,45) Kruzeiro (3,25)

GRUPA C

Utorak

23.55: (3,60) Belgrano (3,35) Internasional (2,10)

Petak

04.00: (3,00) Real Tomajapo (3,40) Delfin (2,35)

GRUPA D

Četvrtak

02.00: (2,25) Nasional Potosi (3,40) Boka Juniors (3,20)

02.00: (5,00) Sportivo Trinidense (3,50) Fortaleza (1,75)

GRUPA E

Sreda

02.30: (4,20) Sportivo Amelijano (3,45) Atletiko PR (1,90)

23.55: (3,30) Rajo Zulijano (3,40) Danubio (2,20)

GRUPA F

Utorak

23.55: (3,40) Nasional Asunsion (3,30) Argentinos Juniors (2,20)

Sreda

02.30: (5,20) Rasing Montevideo (3,50) Korintijans (1,73)

GRUPA G

Sreda

23.55: (2,35) Kujaba (3,15) Lanus (2,95)

Četvrtak

23.55: (1,42) Deportivo Garsilaso (4,50) Metropolitanos (7,75)

GRUPA H

Četvrtak

02.00: (1,35) RB Bragantino (5,00) Kokimbo Unido (9,00)

Petak

02.00: (3,90) Sportivo Lukenjo (3,50) Rasing (1,95)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa SudamerikanaInternasionalAtletiko ParanenseKorintijansKujabaFortalezaKruzeiroArgentinos JuniorsBelgranoDefensa i HustisijaLanusBoka juniorsRasing KlubNasional AsunsionAmelijanoSezar ValjehoDanubioNasional PotosiBragantinoKokimbo UnidoUnion La KaleraMetropolitanosOlvejz RediIndependijente MedeljinDelfin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara