Roke Santa Kruz, Oskar Kardozo i Mauro Boseli (©AFP, ©Shutterstock)
Roke Santa Kruz, Oskar Kardozo i Mauro Boseli (©AFP, ©Shutterstock)

Kreće paragvajska Apertura: Neuništivi Roke Santa Kruz, Boseli pojačao Sero Portenjo, Olimpija prodala tinejdžera za 3.300.000 evra

Vreme čitanja: 4min | pet. 05.02.21. | 21:12

Nekadašnji napadač Bajerna i u 40. godini predvodi šampiona Klausure. Argentinski veteran adut bivšeg prvaka. Oskar Kardozo i dalje u Libertadu. Supertalentovani Erik Lopez prešao u Atlantu Junajted

Poslednjeg dana 2020. godine dobili smo novog šampiona paragvajske Klausure. U finalu plej-ofa posle drame i penal-ruleta pehar je završio u vitrinama najboljeg i najpopularnijeg kluba u ovoj južnoameričkoj državi, Olimpiji iz Asunsiona. U borbi za trofej Roke Santa Kruz i drugovi pobedili su gradskog rivala Gvarani sa 5:4. Posle 90 minuta bilo je 2:2, a popularni Aboridžini prokockali su dva gola prednosti. Tragičar je bio iskusni napadač, nekadašnji igrač Augzburga koga po lošem pamte navijači Partizana, Raul Bobadilja, koji je promašio odlučujući penal, pa je Olimpija osvojila 45. put krunu šampiona Paragvaja.

Posle nešto više od mesec dana startuje i novi šampionat Paragvaja – Apertura. U ligi će igrati 10 klubova, dva manje nego u Klausuri. Kraj sezone je planiran za 23. maj. Novi šampionat počinje mečom u petak (22.30) između Sportivo Lukenja i Guairenja, dok će 45 minuta posle ponoći po našem vremenu, Gvarani na svom stadionu da dočeka Nasional iz Asunsiona.

Izabrane vesti

I ove sezone prvi favorit za krunu je Olimpija. Legenda paragvajskog fudbala Roke Santa Kruz i u ovom šampionatu sa kapitenskom trakom predvodiće trofejni klub iz prestonice. Kao klinca, osamnaestogišnjaka, slavni Bajern ga je doveo iz Olimpije. Igrao je osam godina za bavarskog giganta i osvojio sve što je moglo da se osvoji. Pet puta je bio šampion Bundeslige, uzeo četiri Kupa Nemačke, dva Liga kupa, a 2001. godine Kruz je bio deo šampionskog tima Bajerna koji se popeo na krov Evrope i sveta.

Posle toga sledili su izazovi, prvo na Ostrvu u Blekburnu i Mančester Sitiju, zatim u Španiji, u Betisu i Malagi, jednu sezonu je proveo u meksičkom Kruz Azulu, da bi se posle 17 godina vratio u matični klub Olimpiju gde je napravio prve fudbalske korake. S timom iz rodnog grada osvojio je po dve Aperture i Klausuru. U proteklom šampionatu sa sedam pogodaka je bio prvi strelac lige.

Početkom godine Olimpija je napravila veliki transfer. Za 3.300.000 evra prodala je supertalentovanog napadača Erika Lopeza u Atlantu Junajted, nekadašnjeg šampiona MLS-a. On je peti najskuplji igrač tima iz Džordžije. Letos je stigao na probu, a od 1. januara je zvanično novi igrač ovog člana najbolje lige SAD-a. Atlanta često kupuje talente iz Južne Amerike, a to joj se isplatilo kada je za 24.000.000 evra prodala Migela Almirona Njukaslu 2019. godine. Radi se o Paragvajcu koji je počeo karijeru u Sero Portenju.

Najveća pojačanja Olimpije za narednu sezonu su Argentinac Saul Salsedo iz Urakana koji je stigao za 1.160.000 evra i napadač Migel Pita Saldivar iz Sportivo Lukenja, plaćen 1.000.000. Ovaj mladi 21-godišnji napadač trebalo bi da bude naslednik skoro duplo starijeg veterana Rokea Santa Kruza. U Olimpiju je prethodnog meseca stigao i Ramon Sosa Akosta iz River Plejta, ali ne onog argentinskog već kluba iz Paragvaja. Na klupi Olimpije od sredine novembra je Gaučos Nestor Gorosito.

Najpoznatiji fudbaler Libertada je Oskar Kardozo. Najbolje partije karijere pružao je u Benfiki. Za lisabonske Orlove igrao je sedam godina, od 2007. do 2014. Osvojio je dva puta Primeiru sa najpopularnijim portugalskim klubom, dva puta je igrao finale Lige Evrope, ali nije uspeo da osvoji pehar. Posle toga mu je karijera išla silaznom putanjom. Sa Olimpijakosom je uzeo prvenstvo Grčke, pre toga igrao dve godine u Trabzonu, da bi se 2017. godine vratio u Paragvaj. Nije kao Roke Santa Kruz došao u klub gde je i počeo karijeru. Igrao je u otadžbini u 3. Oktobru, Nasionalu iz Asunsiona, a četiri godine već brani boje Libertada. Osvojio je Kup Paragvaja 2019. godine. Najveće pojačanje Libertada ove zime je napadač Sebastijan Fereira koji je stigao na pozajmicu iz meksičkog Mazatlana.

Kandidat za titulu je i Sero Portenjo, šampion prošlogodišnje Aperture. Najveće pojačanje je dolazak iskusnog argentinskog napadača Maura Boselija iz Korintijansa. Radi se o veteranu koji ima 35 godina, a nekada je branio boje Boke Juniorsa i Estudijantesa. U Evropi je igrao za Vigan, Đenovu, Palermo, a u Meksiku za Leon. Na klupi crno-belih sedi Fransisko Arse.

Vicešampion Klausure Gvarani ostao je prošle godine bez titule, a sada želi konačno do krune u Paragvaju. Raul Bobadilja bi trebalo da ostane u klubu i u ovoj sezoni. On je Klausuru igrao kao pozajmljeni igrač Argentinos Juniorsa. Ova četiri kluba trebalo bi da vode glavnu reč u Paragvaju.

Prema proceni portala Transfermarkt najvredniji fudbaler u Paragvaju je igrač šampiona Aperture 2020. godine Sero Portenja, Santijago Arzamendija. Ovaj defanzivac je procenjen na 5.000.000 evra. Ove zime bio je na meti nekoliko klubova iz Evrope i MLS lige. Sero Portenjo, prema proceni istog portala, ima najvrednije fudbalere na tržištu – 28.230.000 evra, sledi Libertad (28.150.00) i šampion Klausure Olimpija (26.300.000). Gvarani je na 17.350.000, a ostali su daleko manje, ispod 10.000.000 evra.


tagovi

Oskar KardosoRoke Santa KruzOlimpija AsunsionGuaraniSero PortenjoParagvaj 1Paragvaj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara