Mladen Krstajić, Đorđe Jovanović i Marko Vešović (©Starsport, ©Reuters)
Mladen Krstajić, Đorđe Jovanović i Marko Vešović (©Starsport, ©Reuters)

Krstajić, Jovanović i Vešović u poteri za najvećim evropskim senzacijama

Vreme čitanja: 6min | čet. 24.02.22. | 10:33

Makabi iz Tel Aviva i Karabag Agdam će pokušati ovog četvrtka od 18.45 časova da nadoknade minus iz prvih mečeva sa PSV Ajndhovenom i Olimpik Marseljom, te se tako plasiraju u osminu finala Lige konferencije

Još kada je obavljen žreb za šesnaestinu finala Lige konferencije, bilo je jasno da su Makabi Tel Aviv i Karabag Agdam najgore prošli. Izraelski i azerbejdžanski prvak su izvukli PSV Ajndhoven, odnosno Olimpik Marselj, favorite za osvajanje najmlađeg takmičenja UEFA. U prvom susretu, Holanđani su očekivano slavili sa 1:0, a Francuzi sa 3:1 Ovog četvrtka će autsajderi pokušati da prirede senzacije od 18.45 časova i da nadoknade na svom terenu minuse.

Srpskim navijačima je svakako zanimljiviji onaj susret u Tel Avivu. Ne samo da je rezultat aktivniji, nego Makabi predstavljaju i srpski stručni štab i mladi napadač Đorđe Jovanović. Na klupi domaćina sedi nekadašnji selektor Srbije Mladen Krstajić, te njegovi pomoćnici Vladimir Radenković, Stefan Janković i Marko Stojanović.

Izabrane vesti

U startnoj postavi se očekuje Jovanović, koji je sjajnu formu iz Čukaričkog (11 golova) preneo u Izrael. Već je postigao dva gola u žutom dresu u prvenstvu, pomogao je Makabiju da uđe u seriju od četiri uzastopna trijumfa. U nedelju je savladao Hapoel Haifu sa 2:0, čime je zadržao korak za liderom Makabijem iz Haife. Zaostaje osam bodova.

Krstajićev i Jovanovićev klub je pre njihovog dolaska obezbedio drugo mesto u A grupi Lige konferencije, završio je iza LASK-a, a ispred HJK Helsinkija i jermenskog Alaškerta. U Ajndhovenu ga je PSV nadigrao prošle nedelje, ali su Holanđani postigli samo jedan gol iz 12 šuteva. Defanzivan pristup je Izraelcima doneo aktivan rezultat pred revanš.

18.45: (4,00) Makabi Tel Aviv (3,60) PSV Ajndhoven (2,00) - 0:1

Podsetimo, u evropskim takmičenjima više ne važi pravilo gola u gostima. Tako da domaćin može mirnije da krene u ofanzivu, pošto bi mu pobeda sa jednim golom razlike, bilo kojim rezultatom, donela svakako produžetke.

Domaći teren je svakako Makabijeva prednost, mada poslednjih godina nije uspeo da pobedi pred svojim navijačima nijednog od jačih rivala. Bez većih problema su do pobede u Tel Avivu dolazili LASK, Šahtjor, Red Bul Salcburg, Slavija Prag, Zenit… Gledajući poslednjih pet sezona, od renomiranih klubova samo je Viljareal dva puta odigrao nerešeno u izraelskoj prestonici. Zato, pobeđivao je Makabi ekipe slabijeg ranga, poput našeg Radničkog iz Niša, norveškog Sarpsborga, turskog Sivasa, Spartaka iz Trnave, Sutjeske…

Ipak, ako zakopamo malo više u Makabijevu istoriju, možemo da vidimo da su u Tel Avivu u sezoni 2013/2014 poraženi Bordo i Ajntraht, godinu dana pre toga Panatinaikos, a dve sezone ranije Olimpijakos i Pari Sen Žermen.

S obzirom na to da je rival iz Holandije, u izraelskim medijima je prethodnih dana aktuelno bilo sećanje na 2004. godinu i gostovanje Ajaksa u grupnoj fazi Lige šampiona. Kopljanici jesu lako savladali Makabi na svom terenu, sa 3:0, ali su zato u Izraelu poraženi sa 2:1. To je bila jedina pobeda Makabija u elitnom takmičenju, a dva puta je on igrao grupnu fazu. Zanimljivo, Holanđani nikada nisu pobedili na njegovom terenum AZ Alkmar je 2016. odigrao 0:0 u grupnoj fazi Lige Evrope, a prethodno je Roda poražena sa 2:1 u Kupu UEFA.

Imamo šanse pred našim navijačima, najavljeno je da ih bude oko 30.000 i presrećni smo zbog toga. Očekuje nas teška utakmica, PSV je kvalitetna ekipa. Uradićemo sve da igrači ne budu pod pritiskom, da ih rasteretimo. I kao igrač i kao trener sam učestvovao na nekim velikim utakmicama. Ne vidim razliku u tome da li sam selektor ili trener. Evropska utakmica je evropska utakmica, da li sa reprezentacijom ili klubom. Pritisak je veliki. Razlika je samo u tome što u nacionalnom timu imate igrače jednom mesečno, a u klubu radite svaki dan sa njima“, rekao je Krstajić.

U isto vreme kada se bude igralo u Izraelu, Karabag Agdam će pokušati da dođe do najvećeg klupskog uspeha na međunarodnoj sceni u Bakuu. Olimpik iz Marselja je doneo u glavni grad Azerbejdžana finu prednost od 3:1 iz prvog meča, ali nikako ne sme da potceni rivala.

18.45: (3,60) Karabag Agdam (3,50) Olimpik Marselj (2,10) - 1:3

Karabag je najuspešniji klub zemlje sa Kavkaza, u prethodnih sedam sezona je igrao jednom u Lige šampiona i čak šest puta u Ligi Evrope. Ovo mu je osma uzastopna godina da je igrao grupnu fazu negog evropskog takmičenja, ali i prvi put da ju je prošao. Bio je drugi, iza Bazela, a ispred Kajrata i Omonije.

Karabag Agdam je brzo stekao u Evropi reputaciju kluba koji i te kako ume da namuči i jače od sebe kada igra kod kuće. Praznih šaka su se iz Azerbejdžana vraćali Atletiko Madrid, Kopenhagen, PAOK, Monako, Seltik, Jang Bojs, Inter, Sent Etjen… Ove sezone ga još uvek niko nije pobedio tamo.

U prvenstvu Azerbejdžana je ubedljivo prvi, ima sedam bodova više od drugoplasirane Gabale, a na svom terenu je Karabag Agdam pobedio na svih sedam utakmica. U Evropi je savladao Kajrat, Aberdin i AEL iz Limasola, a odigrao nerešeno sa Ašdodom, Bazelom i Omonijom.

Karabag Agdam ima devet igrača bez azerbejdžanskog pasoša, a jedan od njih je i nekadašnji bek Crvene zvezde i reprezentacije Crne Gore, Marko Vešović. Ovaj 30-godišnji defanzivac je standardan u prvoj postavi, odigrao je ove sezone 27 mečeva i postigao jedan gol.

Ofanziva Karabaga je vrlo raznovrsna, o čemu svedoči i to da su trenutno čak tri igrača izjednačena na mestu najboljeg strelca. Po osam golova su postigli Senegalac Ibrahima Vađi, Brazilac Kadi i Hrvat koji igra za reprezentaciju Azerbejdžana, Filip Ozobić. Nekadašnji vezista Hajduka iz Splita je u isto vreme i najbolji asistent, namestio je sedam pogodaka.

Francuzi su neraspoloženi krenuli put istoka Evrope, pošto ih je u nedelju u Ligi 1 šokirao Klermon i savladao sa 2:0. Time je Olimpik zakomplikovao svoju poziciju u borbi za direktan plasman u Ligu šampiona, jer mu je Nica opet prišla na bod zaostatka. Ako bude Horhe Sampaoli morao da bira između Lige 1 i Lige konferencije, čini se da će pre da svoje adute baci na prvenstvo. Za sada, ipak, ne mora Argentinac još da razmišlja u tom smeru.

Ono što nam se desilo protiv Klermona smo predosećali već duže vreme. Od početka godine nismo prezadovoljni kako igramo. Posebno se mučimo da postignemo gol. Razmišljali smo i o tome da pojedinim igračima promenimo pozicije, igrali smo samo dva puta uzastopno ove sezone sa istim timom. Posle osam meseci takmičenja nije normalno da još uvek nemamo jasnu konturu startne postave. Da bismo izdržali poslednji deo sezone, moraćemo da igramo na najboljem mogućem nivou. To možemo samo ako budemo igrali timski“, rekao je Sampaoli za RMC.

O Azerbejdžancima strateg Marselja nije imao previše toga da kaže.

Znamo da je Karabag napadački tim, sa velikim brojem internacionalaca. Biće interesantno. Znamo šta nas čeka i šta moramo da uradimo da bismo uspostavili kontrolu nad utakmicom“, dodao je Sampaoli.

Marselj nikada pre nije igrao u Azerbejdžanu. Zapravo, u skorijoj prošlosti nije tako često ni išao na istok Evrope, ako ne računamo gostovanje na Kipru pre nekoliko sezona.

Što se tiče ostalih mečeva u terminu od 18.45 časova, naravno, duel Partizana i Sparte nas u Srbiji sve najviše zanima. Lester je u prvom susretu deklasirao Randers sa 4:1, pa bi u Danskoj trebalo samo da odradi revanš. Zanimljivo će da bude u Norveškoj, gde Bode/Glimt ima prednost od 3:1 iz Glazgova protiv Seltika. Poput Lestera su i Norvežani već jednom nogom u osmini finala.

LIGA KONFERENCIJE – ŠESNAESTINA FINALA (REVANŠI)

Četvrtak

18.45: (3,30) Bode/Glimt (3,60) Seltik (2,25) - prvi meč 3:1

18.45: (4,00) Makabi Tel Aviv (3,60) PSV Ajndhoven (2,00) - 0:1

18.45: (2,10) Partizan (3,40) Sparta Prag (3,90) - 1:0

18.45: (3,60) Karabag Agdam (3,50) Olimpik Marselj (2,10) - 1:3

18.45: (5,80) Randers (4,00) Lester (1,65) - 1:4

21.00: (2,10) PAOK (3,35) Midtjiland (4,00) - 0:1

21.00: (2,05) Slavija Prag (3,50) Fenerbahče (3,90) - 3:2

21.00: (1,93) Vitese (3,60) Rapid Beč (4,30) – 1:2

(U osminu finala direktno su prošli LASK, Gent, Roma, AZ Alkmar, Fajenord, Kopenhagen, Ren i Bazel)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Liga konferencijeMladen KrstajićĐorđe JovanovićMakabi Tel AvivMarseljPSV AjndhovenKarabagMarko Vešović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara