Dženison (©Reuters)
Dženison (©Reuters)

Kujaba je hit u Brazilu, ni mesto u Kopa Libertadores nije daleko

Vreme čitanja: 4min | čet. 04.11.21. | 23:05

Serija A: Maleni tim iz Mato Grosa u debitantskoj sezoni u eliti ima šansu da izbori jedan od dva međunarodna takmičenja

U različitim raspoloženjima i isto tako različitim situacijama na tabeli, Kujaba i Šapekoense noćas (01.00) se sastaju na Areni Pantanal u meču 31. kola šampionata brazilske Serije A. Domaći sastav stacioniran je na 10. mestu na tabeli, ali sa izglednim šansama da se približi i napadne neka od mesta koje naredne godine omogućavaju učešće u Kopa Libertadoresu. S druge strane, gosti se ubedljivo nalaze na samom začelju tabele, i samo ih još teoretske šanse održavaju u najjačem rangu brazilskog fudbala.

U proteklom kolu, Kujaba je na svom terenu ostvarila veliku pobedu, minimalnim rezultatom savladavši ekipu Red Bul Bragantina. U utakmici koja je po svemu nagoveštavala nerešen ishod, ključni momenat i jedini gol zabeležen je u trećem minutu sudijske nadoknade kada je Gava prekrasanim potezom doneo pobedu ekipi iz Mato Grosa.

Izabrane vesti

01.00: (1,60) Kujaba (3,60) Šapekoense (6,75)

Šapekoense i dalje ostaje na dnu tabele, sa samo jednom ostvarenom pobedom u dosadašnjem toku takmičenja, uz 10 remija i 18 poraza. Ovim učinkom, ekipa iz Santa Katarine je praktično ispala, ali još devet kola preostalo je do kraja prvenstva i 27 bodova u opticaju, pa još uvek ima matematičke šanse za opstanak.

Verdao u meč ulazi sa nizom od devet utakmica bez pobede u kojima je zabeležio čak šest poraza i samo tri nerešena ishoda. U svom poslednjem meču, sa Korintijansom na Neo Kimika Areni, Šape je bio nadomak iznenađujućeg remija, sve dok Rožer Gades nije pogodio za minimalan trijmf Musketara i to duboko u sudijskoj nadoknadi (90+7) .

Tim koji predvodi Žorže Žose de Amorim, poznatiji kao Žoržinjo, spreman je za duel protiv Šapekoensea, na svojoj Areni Pantanal na kojoj je u predhodnih nekoliko kola uspeo da promenio reputaciju lošeg domaćina. Na poslednjih pet utakmica kod kuće, Kujaba je osvojila osam od mogućih 15 bodova, uz učinak od dve pobede, isto toliko remija i jednog poraza. Od neuspeha protiv Amerike Mineiro, preko remija sa Sao Paulom i Fluminenseom, do pobeda nad Sport Resifeom i RB Bragantinom, trener Žoržinjo je dosta promenio sastav tima. Počeo je da pojačava sredinu terena, želeći da stvori veći pritisak na zadnju liniju protivnika, uz češću pas igru i veći posed lopte. Kao rezultat toga, na poslednje tri utakmice osvojeno je sedam od mogućih devet bodova, što sugeriše da je trener pronašao način da njegov tim deluje kao čvrst domaćin.

Ono što nije dozvolilo Kujabi da se nađe u boljoj situaciji na tabeli je činjenica da je ekipa dosta rasipala bodove na Areni Pantanal. Klub je do ovog 31. kola odigrao 15 utakmica kao domaćin i ostvario jednak broj pobeda, poraza i nerešenih ishoda, osvojivši 40 odsto od mogućih bodova. Ovome potpomaže i činjenica da su tek u petom meču ostvarili prvu pobedu na svom terenu. Međutim, ono što je nadoknadilo ovu lošu fazu bila je njihova dobra kampanja kao gost.

------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------------------

U noćašnjem duelu protiv Šapekoensea, velika je verovatnoća da će Kujaba pokušati da ponovi učinak koji su ostvarili protiv mnogo jačeg Bragantina. Ako upiše nova tri boda, dospeće na sedmu poziciju u šampionatu, sa samo dva boda zaostatka za Korintijansom koji se sa 44 boda nalazi lestvicu iznad, a koja obezbeđuje međunarodno učešće i kvalifikacione krugove za Kopa Libertadores.

Ovi timovi ukupno su odmeravali snage pet puta i nijednom se sukob nije završio nerešenim ishodom, uz tri pobede za Kujabu, dok Šapekoense beleži jednu manje. U ovogodišnjoj kampanji, po prvi put sastali su se i u elitnoj kategoriji brazilskog fudbala, jer do tada njihovi okršaju uglavnom su se odvijali u Seriji B. Na Areni Konda u Santa Katarini u sklopu 12. kola, uspešniji je bio gostujući sastav (3:2), a gol odluke postigao je Elton Brandao, nekadašnji član portugalske Brage, i to u samom finišu meča. Inače, bila je to prva pobeda gostiju u njihovim međusobnim duelima, što znači da da ekipa iz Mato Grosa do sada, od ovog rivala, nije doživela poraz na svom terenu.

BRAZIL 1 – 31. KOLO

Petak

01.00: (1,60) Kujaba (3,60) Šapekoense (6,75)

Subota

01.30: (1,35) Flamengo (4,90) Atletiko GO (9,50)

21.00: (2,10) Korintijans (3,05) Fortaleza (4,00)

23.00: (2,15) Internasional (3,15) Gremio (3,80)

Nedelja

01.00: (1,65) Fluminense (3,50) Sport Resife (6,25)

20.00: (1.50) Atletiko Mineiro (4,00) Amerika Mineiro (7,50)

20.00: (1,90) Bragantino (3,45) Atletiko PR (4,20)

20.00: (3,80) Santos (3,35) Palmeiras (2,05)

22.15: (3,05) Baija (2,95) Sao Paulo (2,55)

***kvote su podložne promenama


PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaBrazilBrazil 1KujabaŠapekoense

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara