Frenk Lampard, Tomas Tuhel i Julijan Nagelsman (©Reuters)
Frenk Lampard, Tomas Tuhel i Julijan Nagelsman (©Reuters)

Lampard, čovek bez plana i alternative sa nemačkog govornog područja

Vreme čitanja: 4min | pet. 22.01.21. | 09:49

Gde greši Čelsijev stručnjak i hoće li konačno uzeti sudbinu u svoje ruke pod pritiskom priča o Nagelsmanu, Tuhelu i ostalim potencijalnim zamenama?

Od kraja septembra do prve trećine novembra 2020. Čelsi je bio u seriji od 17 utakmica bez poraza, a u jednom momentu slovio je za potencijalnog pretendenta na titulu. U narednih mesec i po dana Plavci su izgubili pet od osam premijerligaških utakmica i priče o sudbini Frenka Lamparda došle su na dnevni red.

Trenutna forma je glavni razlog potezanja teme o eventualnom otkazu, ali daleko od toga da je jedini. Silni su parametri koji mladog stratega stavljaju na samo začelje u konkurenciji Čelsijevih menadžera. Sa prosečno 1,67 osvojenih bodova po utamici četvrti je najgori trener Čelsija otkako postoji Premijer liga, sa 1,35 postignutih golova nema goreg od popularnog Lampsa. Računajući start prošle sezone, Lampardove prve u trenerskoj ulozi na Stamford Bridžu, samo je Njukasl (52) primio više golova u gostima od Čelsija kojem su rivali napakovali okruglo 50.

Izabrane vesti

Ali da zanemarimo brojke koje ponekad umeju da iskrive realno stanje stvari, najsvežije izdanje Čelsija protiv Lestera nije bilo dostojno Lige šampiona. A upravo nju će Lampard pokušati da dostigne u nastavku sezone... Naravno, ukoliko mu se Roman Abramovič i Marina Granovskaja nešto ranije ne zahvale na saradnji. Lisice su bile za klasu bolji tim u oba pravca, 42-godišnji Englez ih je pohvalio rečima: “Ovako izgleda tim koji puca od samopouzdanja”. Ipak nije propustio šansu da ponovo optereti svoje fudbalere.

“Nedeostajalo je oštrine, brzine, grešilo se u osnovama”, pričao je Lampard i na taj način ražestio navijače Čelsija, jer mu je ovo četvrti put od starta sezone da svaljuje krivicu na leđa tima što se shvata kao pokazatelj da je frustracija sveprisutna, a da šef stručnog štaba londosnkog tima trenutno ne liči na čoveka sa planom.

Ndidijev gol (©Reuters)Ndidijev gol (©Reuters)

Brendan Rodžers ga je realno nadigrao. Njegov tim je poveo iz prekida – Medison i Olbrajton su na brzinu kratko kombinovali posle kornera, a to je rezultiralo loptom za Endidija, koji je potpuno neometan gađao i pogodio sa ivice šesnaesterca.

“Znali smo da često umeju da se isključe i uspavaju”, komentarisao je Medison u kratkoj izjavi posle utakmice.

Dakle, skauting tim ekipe sa King Pauer stadiona, a pre svih Brendan Rodžers, uradili su domaći zadatak. Kada je Lester poveo, prostora je bilo znatno više, jer Čelsi je morao da napadne ekipu sa, uz Totenhem, najsmrtonosnijom kontrom u Premijer ligi. Takođe, Medison i Barns su konstantno vršili pritsak na Tijaga Silvu i Antonija Ridigera koji nisu često uspevali da adekvatno započnu napad, već su uglavnom međusobno kombinovali. Rezultat je da su oba štopera Čelsija imali preko 90 pasova, najviše u svom timu. Brazilac je od starta sezone ima najviše kompletiranih dodavanja u ekipi, a to timski gledano, nije baš za pohvalu.

Da stvari budu gore, Lester je novo ime na listi timova sa vrha tabele koje Čelsi nije uspeo da savlada. Pogledajte samo rezultate u duelima sa članovima velike šestorke: poraz od Liverpula 0:2, remiji bez golova sa Totenhemom i Mančester Junajtedom, neuspesi 1:3 protiv Arsenala i Mančester Sitija. Ali to nije sve. Gubili su plavci i od Evertona, zatim od Sautemptona i Vulvsa, timova koji su projektovani za sredinu tabele, tako da ostaje Vest Hem kao “najmoćniji” rival kojem je Lampardova četa skinula skalp.

Za ovakvu nemoć bi se teško pronašao alibi i u prošloj sezoni kada je Frenk bez pojačanja napravio veliki uspeh plasmanom u Ligu šampiona. Međutim, posle dovođenja Kaija Haverca, Tima Vernera, Bena Čilvela, Hakima Zijeha, Tijaga Silve i spiskanih blizu 250.000.000 evra, jednostavno nema opravdanja, a Lampard ih najčešće traži u greškama i nedostatku energije svojih pulena.

Srljajući iz poraza u poraz, iz bledih partija u još bleđe, samopouzdanje se krunilo, naročito kod onih od kojih se očekivao momentalni doprinos po dolasku u Premijer Ligu, odnosno pravdanje džakova novca koji su za njihovo dovođenje utrošeni. Od Haverca ni traga, ni glasa, Verner je postigao nekoliko golova, ali mnogo češće promašivao zicere, Zijeha su povrede udaljile od konstantnog pojavljivanja na terenu. Starosedelac Kristijan Pulišić se utopio u sivilo. Za sada, Lampard ne pronalazi način da razmrda nijednog od pomentutih, a za to vreme ređaju se imena mahom stručnjaka sa nemačkog govornog područja koji bi mogli da ga zamene – Tomas Tuhel, Julijan Nagelsman, pa čak i Sautemptonov Ralf Hasenhutl.

Zašto baš oni Nemci i jedan Austrijanac? Pored neospornog kvaliteta, velikim delom i zato što bi, upoznati sa prilikama u Bundesligi odakle su došli Verner, Haverc i Pulišić, mogli da nađu novi ugao koji Lampardu promiče i probude uspavane fudbalske zveri. Tuhel je već sarađivao sa Pulišićem, Hasenhutl i Nagelsman sa Vernerom. Da pitate prosečnog navijača Čelsija, verovatno bi prva želja bio Nagelsman, po mnogima najtalentovaniji fudbalski stručnjak današnjice. Međutim, kako je britanski Skaj preneo, 33-godišnjak bi na Stamford Bridžu mogao da se pojavi najranije na leto ove godine. Jednostavno, neće ostaviti Lajpcigovu ekipu na cedilu u drugom delu sezone, pred dvomeč osmine finala Lige šampiona sa Liverpulom u istom takmičenju u kojem je prošle godine stigao do polufinala, iako trener Salcburga Džesi Marš nestrpljivo čeka da se oslobodi pozicija u bundesligašu.

Čelsi očekuje duel sa Lutonom u FA kupu, zatim ligaška domaćinstva Vulverhemptonu i Barnliju, a potom gradski derbi i gostovanje na novom Vajt Hart Lejnu. Na pitanje novinara o svojoj sudbini posle meča sa Lesterom, Lamps je između ostalog odgovorio “To je odluka na koju ja ne mogu da utičem”.

A to je epicentar njegovih grešaka. Vreme je da shvati da je sudbina isključivo u njegovim rukama.


tagovi

Frenk LampardJulijan NagelsmanTomas TuhelRalf Hasenhutl

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara