Navijači Miljonariosa (©AFP)
Navijači Miljonariosa (©AFP)

Leopardi u pohodu na neosvojivu tvrđavu Miljonariosa

Vreme čitanja: 4min | ned. 22.05.22. | 22:55

Ambasadori u prvom kolu druge faze kolumbijske Aperture dočekuju Bukaramangu

Ovog vikenda startovala je druga faza kolumbijskog prvenstva u formatu Aperture. Osam najbolje plasiranih u ligaškom delu nadmetanja prešlo je u sledeću fazu i sada su podeljeni u dve grupe sa po četiri učesnika. Samo prvo mesto u svakoj grupi obezbeđuje prolaza u veliko finale i borbu za titulu. U Bogoti, na stadionu Nemesio Kamačo, poznatijem kao El Kampin, dva tima koja su sastavni deo grupe A noćas (00.30) će odmeriti snage u završnom meču prvog kola plufinalnih grupa, u kojoj su još nalaze timovi Atletiko Nasionala i Juniora, koji su svoj meč odigrali prethodne noći (1:1).

Miljonarios je do ove faze takmičenja dolašao sa nizom od šest utakmica bez poraza, od kojih su četiri zabeležene u nacionalnoj ligi, dok su preostale dve odigrane u Kupu Kolumbije, gde je tim Alberta Gamera, kod kuće pobedio Jaguare iz Kordobe rezultatom 3:0, dok je u drugom meču remizirao 1:1 garantujući sebi plasman u narednu rundu takmičenja. Njihov poslednji meč u Aperturi takođe je odigran kod kuće, kada su pobedili Petroleru sa 1:0, što je rezultat koji je Milionerima garantovao prvo mesto u ligaškoj fazi. Tim iz Bogote je svoju kampanju završio sa 13 pobeda, tri remija i četiri poraza, postigavši 23 gola, akreditujući se kao najbolja odbrana takmičenja, sa samo 11 primljenih golova.

Izabrane vesti

Igranje na domaćem terenu bio je veoma važan faktor u postizanju klasifikacije za drugu fazu takmičenja. U prvoj fazi ekipa je pobedila u osam od deset utakmica koje je odigrala na svom terenu, pored remija i samo jednog poraza, postigla je 11 golova i apsolutno se istakla u odbrani sa samo četiri primljena gola.

00.30: (1,35) Miljonarios (4,30) Bukaramanga (9,50)

Alberto Gamero je za meč pozvao 22 igrača, njih četvorica će otići na tribine, a još sedam će biti alternativci na klupi za zamene. Glavna novina među pozvanima je povratak Elvisa Perlaze, koji se mesec dana oporavljao od fizičkih problema, a ove nedelje je konačno dobio odobrenje medicinskog tima. Naravno, i sam Gamero sumnja u mogućnost da ga vidimo celih 90 minuta, stoga se njegov nastup očekuje ulaskom sa klupe. Andres Ljinas se takođe vraća, nakon što je proteklog vikenda odradio suspenziju dobijenu protiv Alijance Petrolere.

Što se tiče izostanaka, Andres Muriljo Segura je izgubio mesto odlukom trenera. Jasno dodato već poznatim slučajevima Stivena Vege, Andresa Felipea i Klivera Morena. Među odsutnima biće i defanzivac Huan Pablo Vargas, koga je nacionalna selekcija Kostarike pozvala za utakmice plej-ofa koje moraju da igraju protiv Novog Zelanda. Mladi Danijel Ruiz se ne umara i već je postao miljenik plavog dela Bogote. Vezista sa brojem "deset" igra svaku utakmicu, sve više napreduje i od vitalnog je značaja za tim koji predvodi Alberto Gamero. Do sada je postigao tri gola i upisao dve asistencije.

Sastav Bukaramanga takođe stiže iz niza utakmica bez poraza, ali ne baš u dobroj formi, jer od pet mečeva u kojima nisu doživeli neuspeh, čak četiri su okončana remijem. Tim je pobedio samo u poslednjem meču kada je u gostima savladao Pereiru rezultatom 3:0. Ovom pobedom Bukaramanga je ostala na osmom i poslednjem kvalifikacionom mestu za polufinalne grupe. Tim je ligašku kampanju završio sa osam pobeda, pet remija, i čak sedam porazam uz 27 postignutih, ali i 25 primljenih golova.

Pre pobede nad Pereirom, Bukaramanga je imala šest mečeva bez pobede, uključujući i eliminaciju u Kupu Kolumbije. U gostima su izgubili od La Ekidada rezultatom 2:0 i nisu mogli da se izvuku ispadanja sa remijem bez golova kao domaćini. Čini se da Dejro Moreno ostavlja trag u svakom timu, 36-godišnji ofanzivac se ne umara od postizanja golova i već je postigao deset sa Bukaramangom. Nema sumnje da najveću opasnos po gol Milionera predstavlja ovaj vremešni napadač.

Poslednji duel ova dva tima odigrao se 25. januara u drugom kolu Aperture, kada su na Alfonso Lopezu remizirali bez golova. Sa druge strane, poslednji sukob na stadionu El Kampin bio je 28. marta prethodne godine. Tog dana su Ambasadori pobedili sa tesnih 2:1, golovima Emersona Rodrigeza i Jadera Valensije. Od poslednjih šest susreta, Miljonarios je pobedio u četiri, a u druga dva remizirao. Za poslednju pobedu Leoparda, potrebno je da se vratimo u septembar 2018. godine, kada su na svom terenu pobedili sa 2:1 golovima Harolda Gomesa i Gabrijela Gomeza.

---------------

Svaki dan igrač s najvećom pogođenom kvotom ide u Katar! Konkurencija je ogromna, ali u Mozzart avionu ima još dovoljno mesta.

---------------

KOLUMBIJA 1, APERTURA - PLEJ-OF, 21. KOLO

Subota

Envigado - Deportes Tolima 1:4 (0:1)

Nedelja

Independijente Medeljin - La Ekidad 2:0 (1:0)

/Ernandez 19, 65/

Junior - Atletiko Nasional 1:1 (1:0)

/Borha 18 - Moreno 60/

Ponedeljak

00.30: (1,35) Miljonarios (4,30) Bukaramanga (9,50)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1MiljonariosAtletiko Bukaramanga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara