Znate onu, statistika je kao bikini...
Znate onu, statistika je kao bikini...

Liberec ne igra fudbal nego lovi grešku: Zvezda opasnija napred, rizična pozadi

Vreme čitanja: 3min | sre. 28.10.20. | 17:50

Uporedna statistika dva kluba kaže da je Zvezda po većini parametara značajno ispred sutrašnjeg rivala. Ali nemojmo trčati pred rudu...

Prvi evropski meč Crvene zvezde na domaćem terenu u novoj sezoni. Istina, bez prisustva navijača, ali to ne menja klupski cilj da se posle dva učešća u eliti sada prezimi u Ligi Evrope. Da bi taj cilj ostao kao realna mogućnost potrebno je pod broj jedan savladati Slovan Liberec sutra u Beogradu. Dejan Stanković nije ni krio: ostanak sva tri boda je zadatak. A šta kaže statistika? Koliko je to realno?

Redakcija MOZZART Sporta je, naime, dobila uporednu WyScout statistiku za poslednja dva evropska meča Zvezde i Slovana i po svemu što se u njoj vidi: crveno-beli su tehnički nadmoćniji tim, dok Česi do rezultata stižu postavljajući klopku rivalu.

Izabrane vesti

Analizirani su dakle Zvezdini mečevi sa Hofenhajmom (0:2) i Araratom (2:1), kao i minimalne pobede Slovana protiv Genta i APOEL-a. Česi su dakle imali težeg rivala u plej-ofu za plasman u Ligu Evrope, ali su obe utakmice igrali na domaćem terenu.

I ono što na prvi pogled postaje jasno, a što je moglo i da se pretpostavi, Crvena zvezda igra mnogo ofanzivnije, ali i uz mnogo više rizika. Šampion Srbije ima bolji učinak u svim ofanzivnim statističkim parametrima.

Primera radi, kad je broj šuteva ka protivničkom golu – Zvezda 27, Liberec 17. Šutevi u metu – Zvezda devet, Liberec tri. Driblinzi – Zvezda 54, Liberec 42. Dodiri s loptom u protivničkom šesnaestercu – Zvezda 33, Liberec 24.

I iz svega toga izvedeno, navodi se da tačna brojka od 2,66 očekivanih golova Crvene zvezde, odnosno 1,85 kad je Liberec u pitanju.

O tome koliko Česi igraju zatvoreno govori i broj pasova. Zvezda ih je imala 755, Slovan svega 398, skoro duplo manje. Uspešnih pasova je zaista imao više nego duplo manje: Zvezdinih 638, Slovanovih 238. U poslednjoj trećini erena 91/72 za crveno-bele, odnosno 60/41 uspešnih. Blizu su Česi kad govorimo o centaršutevima (31/30), ali ni oni im nisu jača strana iako imaju 194 centimetara visokog Abdulu Jusuf Helala. Naime, samo pet centaršuteva Libereca je išlo u metu, naspram Zvezdinih 12.

Jedino je Liberec ispred bio u dugim loptama, tu je odnos 68/104. A kad računamo samo uspešne (49/56) stižemo do zaključka da su Česi uglavnom samo ispucavali lopte što dalje od svog gola.

I tu bismo mogli da se prevarimo.

Slovan prosto čeka grešku rivala i kad je konačno dočeka obično bude prilično konkretan. Recimo, odnos u oduzetim loptama je 140/144, prelazi u Zvezdini korist kad govorimo o onima na protivničkoj polovini terena (39/30), ali Liberec vodi po broju oduzetih lopti koje su u narednih 20 sekundi rezultirale šutem – 3/5.

ZVEZDA ĆE DATI BAR DVA GOLA, KVOTA 1,85

Izgubljenih lopti Zvezda ima 191, Liberec 240, na svojoj polovini je taj odnos 56/84, ali beogradski kub ih gubi kad ne bi smeo. Pa je tako posle 13 Zvezdinih izgubljenih lopti protivnik i šutirao na gol Milana Borjana. Liberec je, ponovimo, imao više izgubljenih lopti, ali samo pet puta su rivali uspeli da je u narednih 20 sekundi i šutnu ka golu Čeha.

Stoga, navodi se dalje, na Zvezdinim utakmicama očekuje se da na Borjanov gol bude upućeno 3,13 šuteva. Na utakmicama Libereca taj broj iznosi 2,19. Teže ih je probiti dakle.

Ali znate već kako kažu... Statistika je kao bikini. Otkriva sve, a ništa ne pokazuje.



tagovi

Slovan Liberec

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara