Foto: FK Partizan
Foto: FK Partizan

Ljubomir Fejsa: Nisam hteo u prosečan klub iz sredine tabele, da igram bez pritiska

Vreme čitanja: 6min | čet. 03.02.22. | 18:00

Povratnik u Partizan i sinonim za uspeh u opširnom razgovoru otkrio ambicije u dobro poznatoj sredini

(od izveštača Mozzart Sporta iz Turske)

Pozicija Partizana u sva tri takmičenja sa sobom je donela neizbežno razmišljanje o trofejima za koje će se crno-beli boriti tokom proleća. San o povratku duple krune u Humsku nije tajna kako za Aleksandra Stanojevića, tako ni za njegove izabranike, a adut više na putu do ostvarenja od nedavno je i Ljubomir Fejsa. Čovek koji je tokom bogate karijere, sa 23 trofeja, postao sinonim za uspeh.

Izabrane vesti

Povratnik u Partizan nakon 11 godina u svakom timu za koji je igrao bio je vesnik radosti, a po dolasku u dobro poznatu sredinu nije se libio da istakne visoke ambicije.

"Imam veću tremu nego prvi put u Partizanu. U prethodnom mandatu kada sam dolazio bio sam mlađi, nisam razmišljao mnogo. Sada sam iskusniji. Srećan sam i zadovoljan, jer sam se vratio. Ovom prilikom bih se i zahvalio ljudima iz kluba što su hteli da se vratim i što su malo duže čekali. Presrećan sam, jedva čekam da se što pre spremim i da počnem ponovo da igram. Nisam još spreman. Nisam igrao četiri meseca i pokušavam da se što pre spremim. Šef mi izlazi u susret, daje mi da odmorim, radim na stvarima koje su mi potrebne i trudim se da se što pre spremim, bilo to za prvo kolo, drugo ili neku narednu utakmicu", rekao je prekaljeni fudbalski arhitekta.

Fejsa je za interesovanje Partizana čuo indirektno, međutim već tada shvatio je da bi povratak u Srbiju predstavljao idealnu opciju, te su u vodu odmah pale inostrane mogućnosti koje je imao na stolu.

"Imam dvoje male dece, Partizan je moj klub i već sam dugo igrao preko. Nisam razmišljao da ću se jednog dana vratiti, ali kada sam pročitao u novinama da postoji interesovanje, dobio jedan poziv, drugi... Srce me je privuklo tu. Više sam voleo da dođem u Partizan nego da idem po drugim klubovima. Dok sam bio u Saudijskoj Arabiji porodica je više vremena provodila u Srbiji, te su deca već navikla, pričaju srpski. Ponovo sam kući u ovo vreme posle 11 godina, prethodna tri meseca uživao sam sa decom i suprugom tokom praznika, ali sada kreću profesionalne obaveze. Uživao sam uz porodicu, ali što je mnogo mnogo je, nisam navikao da budem kući i jedva sam čekao da se vratim u ritam".

Više od jedne decenije uticalo je da se mnogo toga u klubu promeni, međutim, suštinske stvari ostale su identične.

"Osećam se kao da sam juče otišao. Sve ove godine su mi protekle brzo. Ekipa je pre 11 godina bila veoma dobra, bila je nešto starija nego sada kada je pregršt mladih igrača. Trener je dobar, kao i tim što se vidi po rezultatima. Partizan je uvek dobar tim, samo detalji odlučuju".

Poseban motiv bio je pohod na nove u nizu trofeja.

"Tip sam igrača koji voli da ode u klub sa ambicijama da osvaja trofeje. Ne volim da sam deo prosečnog kluba iz sredine tabele koji igra bez pritiska. Odlučio sam da dođem, pomognem i da na kraju svi zajedno slavimo".

Tokom prethodnog mandata Fejsa je sa Partizanom osvojio dve duple krune, u sezonama 2008/09 i 2010/11, dok je između njih dopisao još jednu titulu. Nada se nastavku niza, izazov više biće prvo proleće u Evropi sa crno-belima.

"Postoji šansa i potrudićemo se da ostvarimo uspeh. U Evropi je lepo igrati, kroz čitavu karijeru sam igrao u Ligi šampiona i Ligi Evrope, a sada imam priliku i u Ligi konferencije. Voleo bih da se borimo što duže, evropske utakmice su uvek za uživanje. Verujem da već u februaru možemo da napravimo prekretnicu. Prvo kolo igramo na strani, potom derbi, tu je i dvomeč sa Spartom... Sve su to veoma bitne utakmice, ali sezona je duga, najvažnije je da gledamo korak po korak i pokušamo da u svakoj narednoj budemo što bolji".

Vest da se vraća u Humsku iznenadila je mnoge, pa čak i članove Fejsine porodice.

"Otac je stari partizanovac i kada sam mu rekao baš je bio iznenađen. Od mog odlaska nije gledao duele Partizana u toj meri, ali prati moje utakmice, tako da će se sad vratiti na stadion. Otac i majka su sekli isečke iz novina od najranijih dana. Imaju punu kutiju tekstova".

Tata, kao i ostali članovi porodice biće najveća podrška veznom fudbaleru koji je između dva mandata u Partizanu igrao za Olimpijakos, Benfiku, Alaves i Al Ahli, međutim, kad za to postoji povod, neće izostati ni kritike.

"Supruga mi je glavni kritičar, sa njom sam najviše. Tata, kao tata, razume sve i potencira samo pozitivne stvari. Nema šta, sam sebe kritikujem kad postoji povod. Kad odigraš loše trudiš se da popraviš šta nije funkcionisalo, a kad odigraš dobro da nastaviš u istom ritmu".

Pri osvrtu na bogatu i dugu karijeru 33-godišnji fudbaler na tren je morao da zastane kako bi se setio sezona u kojima nije osvajao trofej.

"Malo ih je zaista. Pamtim godinu sa Benfikom kada smo pred kraj sezone izgubili titulu i prekinuli niz od četiri uzastopne krune. Svi su bili razočarani, katastrofa. Ipak, bio sam svestan da u jednom trenutku svemu dođe kraj. Važno je boriti se, pružam maksimum, a kada se posvetite nečemu ne može da izostane rezultat".

Mnogobrojne trofeje vezni fudbaler čuva u kući, a zbog velikog broja priznanja najavio je da će za njih urediti poseban prostor.

"Jednog dana kada okončam karijeru ću sve lepo da namsetim, uredim i da kad pogledam mogu da kažem - ih, šta si sve osvojio. Ima ih 23 ili 24", kazao je Fejsa i na opasku da li među njih računa i potencijalne u aktuelnoj sezoni uz osmeh dodao: "Ne, ne računam ništa unapred".

TATA ME STALNO PITAO: "KAD ĆEŠ NOSITI PRAVE BOJE"?

Fejsa je tokom fudbalskog puta konstantno pratio igre Partizana, a ovom prilikom istakao je da je upućen u dešavanja i u ostalim klubovima čije je boje branio.

"Pratim bivše klubove, najviše Benfiku u kojoj sam najduže i bio. Ne prolazi kroz lak period, ali veliki je klub i dići će se sigurno".

Pomen Portugalije odveo je priču u drugom smeru, ka reprezentaciji i pobedi Srbije nad najvećim rivalom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru.

"Imamo mladu, dobru ekipu, sa dobrim selektorom, mogli bismo da napravimo pozitivan rezultat. Posle plasmana Srbije zvali su me svi prijatelji iz Portugalije, ali rekao sam im i pre utakmice - pazite se, imamo dobru ekipu. Bili smo odlični i zasluženo pobedili. Ukoliko budemo igrali kao u kvalifikacijama, u Kataru možemo da doguramo malo dalje nego inače što se dešava kada odemo na Svetska prvenstva".

U Lisabonu, ali i Pireju Fejsa je nosio crvenu boju, asocijaciju na najvećeg rivala, međutim na tu opasku uz osmeh je istakao da se uvek ponašao kao profesionalac.

"Otac me je pitao nakon Olimpijakosa i Benfike - da li ću nekada ponovo nositi prave boje. Sećam se kao da je juče bilo da sam mu rekao: "Polako, biće..."

Upravo tokom perioda provedenog na Pirinejskom poluostrvu vezni fudbaler iz Kule sarađivao je sa Lazarom Markovićem, saigračem sa kojim mu se putevi ponovo ukrštaju.

"Dugo poznajem Markovića, Miljkovića... Nekoliko igrača koji su bili kada sam prethodno igrao, ali su me svi lepo prihvatili. Uglavnom su mladi igrači i atmosfera je super. Kao da sam već bio tu. Lepo je što je toliko povratnika u timu. Svi mi volimo Partizan i želimo da svojim povratkom pomognemo. Povratnici su iskusniji i uz mlađe čine idealnu kombinaciju", rekao je Fejsa.

IMAO SAM DOBAR ODNOS SA NAVIJAČIMA

Prilikom prvog mandata u Humskoj Fejsa je u Partizan stigao iz Haduka iz Kule uz obeštećenje od 1.200.000 evra što je predstavljalo dodatni pritisak za tada perspektivnog veznog igrača. Uprkos bremenu koje je nosio usled sedmocifrenog obeštećenja, uspeo je da pridobije simpatije navijača

"Imao sam dobar odnos sa navijačima. U početku i ne baš, ali bio sam mlad, sećam se da nisam ni igrao na svojoj poziciji. Da se ne vraćam na sve situacije... Ipak, kvalitet uvek dođe do izražaja. Trebalo mi je vreme da osetim šta je to Partizan i potom je sve bilo super. Naši navijači su uvek bili fenomenalni", rekao je Fejsa.


tagovi

Ljubomir FejsaFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara