Ilustracija (©Shutterstock, ©AFP)
Ilustracija (©Shutterstock, ©AFP)

Lopta se opet kotrlja u Peruu: Nema Alijanse i Barkosa, Pivari i La U vode kolo

Vreme čitanja: 4min | pet. 12.03.21. | 21:51

Došlo je vreme za start prve faze sezone, koja se igra isključivo u Limi. Sporting Kristal i Universitario prvi favoriti, a među kandidatima iz senke su Deportivo Munisipal, Sesar Valjeho, Karlos Manuči, Melgar i Ajakučo

Čekanje je gotovo, lopta se ponovo kotrlja u Peruu. Ovog petka Liga 1 se vratila na pozornicu posle skoro tri meseca pauze, i odlaganja starta sezone usled pandemije virusa korona, u formi Faze 1 najkvalitetnijeg takmičenja u zemlji drevnih građevina i bogatog nasleđa. Ona sadrži 18 klubova koji će se boriti za nacionalnu titulu, a inače ovo je prvi put u više od 81 godini da Alijansa iz Lime nije među konkurentima pošto je u minuloj kampanji ispala iz lige. Mada, ona se još nada...

Prvu fazu sačinjavaju dve grupe sa po devet timova. Jednu predvodi Universitario, a drugu Sporting Kristal. Pobednici svake grupe igraće finale kako bi definisali šampiona etape, čiji će pobednik da se kvalifikuje za poslednju instancu Lige 1, u kojoj će biti i pobednik drugog dela sezone, kao i dve preostale ekipe sa najviše bodova u akumuliranoj tabeli. U slučaju da je pobednik prve i druge faze isti tim, biće proglašen državnim prvakom i plej-of za titulu se neće igrati.

Izabrane vesti

23.55: (7,25) Deportivo Binasional (4,40) Sporting Kristal (1,40)

Publike na stadionima, iz razumljivih razloga, neće biti, a sve utakmice prve faze igraće se samo u Limi. Ostala je i jedna nedoumica, a to je status već pomenute Alijanse, koja je uložila žalbu Sportskom arbitražnom sudu, zahtevajući da poništi prošlogodišnju odluku o eliminaciji iz Lige 1 zbog globalne pošasti i vrati je u najviši rang. Kako sud još nije zasedao, baš zbog pomenute zavrzlame sa virusom, izvesno je da će slavni peruanski kolektiv - za koji će u ovoj kampanji da igra i Ernan Barkos, nekadašnji napadač Crvene zvezde - najmanje godinu dana da provede sa "običnim" svetom u drugoj ligi.

Sa plavo-belim klubom kao velikim odsutnim igračem, pažnju će privući preostala dva velikana peruanskog fudbala, Sporting Kristal i Universitario de Deportes, koji su ujedno i dvojica finalista prošlog državnog prvenstva. Dakle, postojaće i klasik Lime, ​​s obzirom na to da će se ove dve ekipe sastati u petoj rundi, kada će Universitario imati priliku da se osveti Kristalu za poraz u prošlogodišnjem finalu.

Obe ekipe su pretrpele značajne gubitke u odnosu na prošlu sezonu, jer su i jedni i drugi ostali bez najboljih strelaca. Argentinac Emanuel Erera je otišao u Argentinos Juniors, pošto je izabran za najboljeg fudbalera poslednjeg izdanja Lige 1, dok će Universitario morati da se navikne na život bez Urugvajca Džonatana Dos Santosa, pošto je on završio pozajmicu iz Sero Larga i potpisao za meksički Keretaro.

21.30: (2,70) Universitario (2,90) Melgar (2,75)

Sporting je kao zamenu za Ereru doveo njegovog zemljaka Markosa Rikelmea iz Bolivara, ali je i pojačao krilne pozicije povratkom Irvena Avile iz Melgara. U La U su stigli Argentinac Enco Gutijerez i Aleks Valera, jedno od otkrića prošle sezone u ligi, koji je zahvaljujući golovima sa skromnim Ljakuabambom nedavno bio pozvan u nacionalni tim Perua.

Ipak, najveći medijski odjek imao je transfer Alehandra Hoberga, jednog od najodlučnijih igrača prošle godine u dresu Universitarija, koji je potpisao baš za rivalski Sporting Kristal i postao jedan od retkih igrača koji je nosio dresove velike trojke Perua, pošto je prethodno igrao i u Alijansi iz Lime.

Procenjuje se da su razlike izmeđi Pivara i La U male i da će jedan od ta dva tima do trona. Veće nedoumice vladaju oko toga ko može da im pomrsi račune. Iz senke vreba Deportivo Munisipal, koji je angažovao Franka Navara, trenera sa iskustvom u peruanskom fudbalu i dobro definisanim stilom igre. Posle njega u ovaj tim stigli su iskusni Roberto Ovelar kao prvi špic tima, kao i talentovani Erinson Ramirez. Takođe, mir je došao u redove Deportiva. Prethodne sezone tim je gubio bodove zbog finansijske krize i neisplaćivanja zarada, ali sada je situacija drugačija i ne bi trebalo da bude trzavica.

Još jedan kandidat koji bi mogao da umeša prste u borbu za krunu je Sesar Valjeho. Iako je nedavno eliminisan iz kvalifikacija za Kopa Libertadores, puleni trenera Hosea del Solara imaju iskusan sastav. Pesnici će svakome biti kost u grlu.

Slede Karlos Manuči, koji ima veoma brze igrače, i to je karta na koju igra trener Pablo Peirano, i Melgar, koji iza sebe nema baš uspešnu kampanju. Međutim, tim iz Arekipe, drugog najmnogoljudnijeg grada u zemlji, u novu sezonu ulazi sa novim trenerom Nestorom Lorencom, koji je napravio remont i angažovao dvocifren broj igrača, od čega petoricu zemljaka iz Argentine. Među favoritima iz senke je i Ajakučo. Ova tim će probati da pokaže da može ponovo da zadrži korak za rivalima iz Lime, posebno pošto se prošle godine upisao u istoriju osvajanjem turnira Apertura.

PERU 1 - 1. KOLO

Petak

Deportivo Munisipal - Sport Uankajo 0:1 (0:0)

Sijensijano - Kahamarka u toku

23.55: (7,25) Deportivo Binasional (4,40) Sporting Kristal (1,40)

Subota

17.00: (2,10) Karlos Manuči (3,25) Akademija Kantolao (3,35)

19.15: (2,80) Ajakučo (3,15) Universidad San Martin (2,45)

21.30: (2,70) Universitario (2,90) Melgar (2,75)

23.55: (3,80) Sport Bojs (3,25) Sesar Valjeho (1,97)

Ponedeljak

21.30: (2,75) Alijansa Universidad (3,00) Kusko (2,60)

Odloženo

Alijansa Atletiko - Karlos Stejn

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Peru 1Južna AmerikaSporting KristalUniversitario

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara