Liga šampiona u problemu (©Reuters)
Liga šampiona u problemu (©Reuters)

LŠ bez 12 odmetnika: Tu su Lids, Betis i Roma, koliko bi dugo najveći držali pozicije?

Vreme čitanja: 3min | pon. 19.04.21. | 10:40

Bajern i PSŽ apsolutni favoriti za osvajanje pehara

Andrea Anjeli je godinama mutio ispod stola, kad se u priču uključio moćni Florentino Perez sve je dobilo na ubrzanju i sada je već sasvim jasno da je 12 najbogatijih – ne i najvećih – klubova Evrope rešilo da se odmetne od Uefe i fudbala uopšte. Oni bi da igraju Evroligu sa još osam onih koje smatraju dostojnima, a za ostale – nek se sami snađu. Pa da vidimo onda kako bi izgledala Liga šampiona bez odmetnika: Reala, Barselone, Atletika, Intera, Milana, Juventusa, Mančester junajteda, Mančester Sitija, Liverpula, Arsenala, Totenhema i Čelsija.

Odmah uz napomenu: ovde ćemo pretpostaviti da Bajern, Pari Sen Žermen i Borusija Dortmund – koji su van svake sumnje već viđeni kao preostala tri osnivača – ostanu dosledni i odbiju da uđu u Superligu što je uostalom i želja njihovih navijača.

Izabrane vesti

To bi suštinski značilo da bi velikih promena bilo samo kad su u pitanju Engleska, Italija i Španija. Mada ne treba zaboraviti da ovih 12 odmetnika još traži svojih osam saučesnika. Kako ne možemo sada da spekulišemo ko bi to bio zasad ćemo se ograničiti samo na budući izgled Lige šampiona bez ovih 12.

Dakle, propusnicu za evropsku elitu tako bi dobili, sudeći po trenutnom plasmanu na tabeli: Lester, Vest Hem, Everton, Lids, Atalanta, Napoli, Lacio, Roma, Sevilja, Viljareal, Betis i Real Sosijedad.

Samo su Lester, Atalanta i Sevilja dosadašnjim rezultatima zaista i zaslužili da budu tu.

Treba takođe reći i da je ovaj presek pravljen po trenutnim pravilima, odnosno po tome što kao najjače lige Englezi, Italijani i Španci imaju po četiri predstavnika. Vrlo je veliko pitanje koliko bi takva raspodela viza i ostala na snazi, jer je sasvim jasno da bi bez klubova koji su zahvaljujući kvalitetu imali maltene zagarantovan plasman nokaut fazu takmičenja, pa i četvrtfinale, koeficijent Premijer lige, La Lige i Serije A brzo opadao. Nemci predvođeni Bajernom bi recimo brzo preuzeli prvo mesto, Francuzi bi sa Pari Sen Žermenom možda mogli da se probiju u top četiri i dobiju i četvrtog predstavnika, portugalski klubovi bi sigurno mogli da se porvu sa Betisom i Lidsom, primera radi.

Uostalom, ko zna kako bi dalje izgledala Liga šampiona. Veliko je pitanje da li bi Uefa onda Englezima, Italijanima i Špancima ostavila četiri predstavnika ili bi gledala da u grupnu fazu odmah pogura prvake koji trenutno moraju kroz kvalifikacije: Austrijance, Grke, Čehe... Pa i nas Srbe.

Čisto pregleda radi, kad bi se sezone završila baš u ovom trenutku, a Superliga krenula već od leta, ovako bi izgledala Liga šampiona u sezoni 2021/2022.

GRUPNA FAZA

ENGLESKA: Lester, Vest Hem, Everton, Lids

NEMAČKA: Bajern, Lajpcig, Volfzburg, Ajntraht

ITALIJA: Atalanta, Napoli, Lacio, Roma

ŠPANIJA: Sevilja, Viljareal, Betis, Real Sosijedad

FRANCUSKA: Lil, Pari Sen Žermen, Monako

PORTUGALIJA: Sporting, Porto

HOLANDIJA: Ajaks

RUSIJA: Zenit

BELGIJA: Klub Briž

TURSKA: Bešiktaš

UKRAJINA: Dinamo Kijev

KVALIFIKACIJE

(Dva predstavnika dobijamo kroz stazu nešampiona, četiri kroz stazu šampiona)

Staza nešampiona: PSV, Fenerbahče, Lokomotiva Moskva, Benfika, Rendžers, Seltik, Antverpen, Šahtjor

Staza šampiona: Salcburg, Olimpijakos, Dinamo Zagreb, Slavija Prag, Jang Bojs, Midtjiland, Omonija, Malme...

Dakle, šta biste gledali? Superligu ili Ligu šampiona?



tagovi

Evropska Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara