Ilustracija (©Reuters, ©AFP)
Ilustracija (©Reuters, ©AFP)

LŠ: Deset utakmica, polovina neizvesnih; Čekaju se Plzenj, Ferencvaroš, Dinamo Kijev, Union...

Vreme čitanja: 6min | uto. 09.08.22. | 14:41

Večeras su na programu revanš dueli 3. kola

Deset utakmica i otprilike polovina neizvesnih. Treća runda kvalifikacija za Ligu šampiona dobiće večeras epilog, u kojem je već izvesno da će se u plej-ofu naći Crvena zvezda, Bode, i Makabi iz Haife posle ubedljivih pobeda u prvim susretima, dok je gotovo ceo posao odradila i Benfika. Opipljivu prednost pred revanš ostvario je Union Sen Žiloaz, a preostalih pet mečeva je otvoreno. Plzenj brani 2:1 iz Moldavije, Ferencvaroš je doneo u Budimpeštu 1:1 iz Azerbejdžana, Dinamo Kijev je otputovao u Grac sa 1:0 u "koferu", dok Dinamo Zagreb na Maksimiru čuva 2:1 iz Razgrada, odnosno PSV i Monako kreću od "nule" jer je prvi sudar okončan 1:1.

Prošle sezone, Šerif Tiraspolj je izazvao pometnju prolaskom u grupnu fazu najjačeg evropskog klupskog takmičenja i napravio velika iznenađenja. Između ostalog, rekordni šampion Moldavije uspeo je da savlada Real Madrid na Santijago Bernabeu. Ove sezone, Šerif se uhvatio u koštac sa još jednom bajkom. Pošto je eliminisao Zrinjski iz Mostara i Maribor na megdan mu je došla Viktorija iz Plzenja. Prošle nedelje tim iz Tiraspolja je zabeležio gorak domaći poraz od gostiju iz Češke, i to uprkos vođstvu (2:1).

Izabrane vesti

Viktorija Plzenj je na putu za grupnu fazu Lige šampiona, pošto je sjajno započela sezonu. Dobila je svaki meč na međunarodnoj sceni. Pošto je izbacio Helsinki u prethodnom kolu, sada je nadomak da otpiše Šerif. Češki predstavnik u Plzenju nije poražen skoro četiri godine na međunarodnoj sceni, a zabeležio je čak osam pobeda u poslednjih devet utakmica. Sasvim je moguće da će taj rekord biti proširen i protiv Šerifa.


19.00: (1,55) Viktorija Plzen (3,90) Šerif (6,75)

Ne samo zato što je Viktorija jedan od najjačih timova kod kuće u trenutnoj kvalifikacijskoj utakmici za Ligu šampiona, već i zato što je Šerif pobedio samo u jednom od poslednjih osam gostujućih utakmica na međunarodnoj sceni tokom svih sezona, jasno je da Moldavce čeka težak ispit. Pride, Šerif do sada nije uspeo da impresionira protiv čeških timova. U ukupno sedam mečeva protiv klubova iz te zemlje žuto-crni su slavili samo jednom. Trener Šerifa Stjepan Tomas nema nikakvih briga oko sastava, a prošlog vikenda u prvenstvenoj utakmici protiv Sfintul Georgea je poštedeo nekoliko prvotimaca.

20.00: (2,20) Ferencvaroš (3,30) Karabag (3,40)

Ferencvaroš želi da se plasira u plej-of za Ligu šampiona, a za to mađarskom predstavniku treba pobeda kod kuće protiv Karabaga. Pre utakmice, kvote jasno ukazuju da je Fradi favorit, ali ne preveliki jer je prvi sudar završen remijem 1:1. Potreban je veoma veliki napor da bi se došlo do sledećeg kola.

Mađarski velikan ima velike ambicije i nastoji da se plasira u sledeću fazu kvalifikacija za Ligu šampiona. Izabranici

Stanislava Čerčesova pokazali su kvalitet u pojedinim fazama prve utakmice, međutim, i protivnik je imao svoje periode. Fradi je do sada u novoj sezoni odigrao šest takmičarskih utakmica, izgubivši samo jednu. U domaćoj ligi pobedio je Puškaš 1:0, a u fazi kvalifikacija za Ligu šampiona desio mu se poraz od Slovana iz Bratislave, inače još dve pobede i dva remija. U samo jednoj od svojih šest utakmica do sada Ferencvaroš nije dao gol, a dva puta je postigao četiri ili više.


Prethodna sezona je pokazala da Ferencvaroš ima dosta ofanzivnih veština. Tim je u proseku davao skoro dva gola po utakmici, a ujedno je bio veoma čvrst u defanzivi. Nguen, Traore, Zakarijasen, Lajduni i Dibuš udarna su snaga tima.

Karabag je jedan od najvećih klubova u Azerbejdžanu i nekoliko puta je poslednjih godina uspeo da se kvalifikuje za grupne faze evropskih takmičenja. Veliki cilj Konjanika je Liga šampiona, a posle prve utakmice, međutim, potrebno je povećanje učinka, i igrači i odgovorni to znaju. Karabag već 14 godina trenira Gurban Gurbanov. Zna kako klub diše i šta je potrebno. U šampionatu Azerbejdžana je Karabag dugo bio merilo svih vrednosti, a za vikend je pobedio Sabail sa 3:1. Dodajmo da je Karabag već izbacio dva poznata imena, poput Ciriha i Leha.


20.30: (2,50) Šturm (3,20) Dinamo Kijev (2,95)

Odluke se postepeno donose u fazi kvalifikacija za Ligu šampiona. Posle poraza u prvom meču protiv Dinama iz Kijeva, Šturm iz Graca želi da pokuša da preokrene stvari i uđe u plej-of. Uoči utakmice domaćin je favorit. Zbog činjenice da pravilo golova u gostima više ne važi, bilo kakva pobeda sa jednim golom razlike dovoljna je Šturmu za produžetke. To je minimum cilja Austrijanaca, koji žele da ispune san.

Šturm sa trenerom

Kristijanom Ilcerom želi u društvo odabranih. Austrijski klub ima velike ambicije, ali je bio u stanju da ih podrži samo u nekoliko kratkih faza u prvoj utakmici. Pritom, za vikend se desila mešovita generalna proba u remiju 1:1 protiv Rida. Sada se, naravno, menjaju karte. Šturm je odigrao pet takmičarskih utakmica ove sezone. Samo jedan od njih, to je bio prvi meč, je izgubljen. Za to vreme, Austrijanci nikada nisu primili više od jednog gola, zbog čega se početak može oceniti kao veoma pristojan.

Na osnovu uvida iz prve utakmice i kvaliteta obe ekipe, jasno je da je na pomolu uzbudljiv duel u kome su nijanse ključne. Dinamu iz Kijeva trenutno nije lako. Klub ne može da igra domaće utakmice u Ukrajini, pa je prošlonedeljna utakmica protiv Šturma morala da se igra u Lođu. Uz to, još mu nedostaje ritam jer liga nije u toku. To što je uspeo da eliminiše Fenerbahče i pobedio Šturm iz Graca u prvom meču, zaslužuje poštovanje. Dinamu je trenutno veoma teško da se priprema za utakmice. Vremešni trener

Mirčea Lučesku ima na raspolaganju je prilično defanzivni pristup. Za 270 minuta plus produžeci protiv Fenerbahčea, Ukrajinci su primili samo jedan gol.

20.45: (1,70) Glazgov Rendžers (3,70) Union Sen Žiloaz (5,20)

Poznata je činjenica da su sreća i tuga veoma blizu u fudbalu. Pre manje od tri meseca, Glazgov Rendžers se borio za pehar Lige Evrope, a posle nekoliko kadrovskih promena tokom leta vicešampion Škotske se sada nalazi pred situacijom da ne prođe 3.kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

Posle poraza od 2:0 u prvoj utakmici od belgijskog tima Union Sen Žiloaza, Policajci su pred teškim testom. Svima bi trebalo da bude jasno da ekipa trenera

Đovanija Van Bronkhorsta, posebno kod kuće na Ajbroksu, definitivno ume da upije raspoloženje na tribina i pretvori ga u pozitivnu energiju.

Dugi niz godina Glazgov Rendžers nije imao mnogo toga da kaže, ne samo na nacionalnom, već i na međunarodnom nivou. Bila su to teška vremena kada je tradicionalni škotski klub bio primoran da se spusti u četvrtu ligu. Iako je evropsko finale u maju izgubljeno od strane Ajntrahta iz Frankfurta uprkos tome što je bio u vođstvu, Rendžers je tokom godine stekao mnogo dragocenog iskustva i pokazao se izuzetno jakim, posebno kod kuće. Između ostalog, Džersi su pobedili u polufinalu kod kuće RB Lajpcig sa 3:1.


Uvodni deo lige rezultatski je prošao po planu, pa ipak, nastupi nisu bili posebno glamurozni. Definitivno je primetno da je

van Bronkhorsta

još u procesu pronalaženja dobitne kombinacije posle odlaska

Ariba i Basija.

U sezoni 2020/2021 Sen Žiloaz je uspeo da se plasira u najbolju belgijsku ligu zahvaljujući pobedi protiv Molenbeka. Nešto više od godinu dana kasnije tim iz regiona glavnog grada Brisela bori se protiv međunarodno poznatog kluba kao što je Rendžers. Najbolji strelac ekipe u sezoni u kojoj je Union završio drugoplasiran bio je

Deniz Undav, napustio je klub, Kasper Nilsen je prešao u Klub Briž, a otišao je i uspešni trener Felis Macu u Anderleht.

S obzirom na ove bolne odlaske i činjenicu da efekat iznenađenja obično nestane u drugoj godini posle promocije, a očekivanja se logično povećavaju, žuto-plavima je predviđena teška kampanja.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA – 3. KOLO (REVANŠI)

Utorak

18.00: (4,40) Žalgiris (3,50) Bode/Glimt (1,85) - prvi meč 0:5

19.00: (3,50) Apolon (3,30) Makabi Haifa (2,15) - prvi meč 0:4

19.00: (1,55) Viktorija Plzen (3,90) Šerif (6,75) - prvi meč 2:1

19.00: (8,50) Pjunik (4,50) Crvena zvezda (1,40) - prvi meč 0:5

19.45: (4,70) Midtjiland (3,70) Benfika (1,75) - prvi meč 1:4

20.00: (1,75) Dinamo Zagreb (3,60) Ludogorec (4,90) - prvi meč 2:1

20.00: (2,20) Ferencvaroš (3,30) Karabag (3,40) - prvi meč 1:1

20.30: (2,35) PSV Ajndhoven (3,40) Monako (3,00) - prvi meč 1:1

20.30: (2,50) Šturm (3,20) Dinamo Kijev (2,95) - prvi meč 0:1

20.45: (1,70) Glazgov Rendžers (3,70) Union Sen Žiloaz (5,20) - prvi meč 0:2

*** kvote su podložne promenama


tagovi

ŠturmKarabagFerencvarošŠerifViktorija PlzenjPlzenjkvalifikacije za Ligu šampionaLiga šampionaDinamo KijevGlazgov RendžersRendžersUnion Sen Žiloaz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara