Duel sa prvog meča PSV-a i Monaka (©AFP)
Duel sa prvog meča PSV-a i Monaka (©AFP)

Francuzi i Holanđani u direktnom okršaju za status Lige petice

Vreme čitanja: 5min | uto. 09.08.22. | 13:10

Duel PSV-a i Monaka u Ajndhovenu (utorak, 20.30) nije samo derbi 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona, ima veću dimenziju i mogao bi da promeni sliku koju imamo o evropskom fudbalu. Posle 1:1 u Kneževini domaćin ima puno razloga za optimizam

Decenijama je krvna slika evropskog fudbala nepromenjena, pet država su nedodirljive i za njih važi da imaju najjače lige, ostali su drugi ili treći rang. Menjao se samo utisak, da li je najjača italijanska Serija A, engleska Premijer liga ili španska Primera, dok su sa njima Nemci i Francuzi formirali Lige petice. Pet država iz Evrope koje su najbogatije, najpopularnije, najkvalitetnije i po svim parametrima UEFA… Međutim, vremena se menjaju, a kako stvari trenutno stoje, francuska Liga 1 bi vrlo brzo mogla da izgubi elitni status. Baš zbog toga je posebno značajan meč između PSV Ajndhovena i Monaka (utorak, 20.30) u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Već neko vreme se Francuzi igraju sa ugledom, sezonu 2020/2021 su završili sa poražavajućim koeficijentom od 7,916 poena. Sedam nacija je bilo uspešnije od njih, moraće još dugo da se nose sa tim tegom. I upravo to Holanđani ti koji su nanjušili ranjenog petla i sada ga napadaju. Pre svega PSV, a zatim i Ajaks, rival Čukaričkog u Ligi konferencije Tvente, te Fajenord i AZ Alkmar imaju zadatak da budu ove sezone u globalu uspešniji od Francuza, koje pored Monaka predstavljaju PSŽ, Olimpik Marselj, Nant, Ren i Nica. Ukoliko u tome uspeju, prestićiće ih i postaće nova Liga petice.

Izabrane vesti

Pored ugleda, to bi im donelo mnogo – još jednog direktnog učesnika u Ligi šampiona (dva direktno, jedan u kvalifikacijama), jednu ekipu više direktno u Ligi Evrope, kao i to da se predstavnik u Ligi konferencije direktno priključi tek od plej-ofa (AZ je ove sezone krenuo od 2. kola kvalifikacija).

Možda bi to bilo i najzasluženije, jer Holanđani su sakupili više poena na UEFA rang listi od Francuza u poslednje dve sezone. Iako su tokom minulog proleća Olimpik Lion i Olimpik Marselj beležili sasvim dobre rezultate u Ligi Evrope i Ligi konferencije, Fajenord je povukao najviše plasmanom u finale najmlađeg takmičenja UEFA. I to baš pošto je u polufinalu pobedio Marselj.

20.30: (2,35) PSV Ajndhoven (3,40) Monako (3,00)

Uoči ove sezone Holandiji se obrisala katastrofalna sezona 2017/2018, u kojoj su osvojena samo 2,9 poena. Uz jedan lagan potez gumicom, razlika od ogromnih 10,781 poena pretvorilo se u realno dostižnih 2,097.

Sezona je maraton, ne sprint, tako da bi samo naivna osoba mogla da izjavi da će konačan poredak na UEFA rang listi zavisiti od večerašnjeg susreta u Ajndhovenu. Pogotovo zato što postoji različita škola mišljenja ako pričamo o tome koje takmičenje je isplatljivije igrati ako jurite koeficijente. Sam plasman u Ligu šampiona donosi bonus poene, ali tamo vas čekaju mnogo jači rivali. U Ligi Evrope i osrednji timovi mogu do trofeja, dokazao je to Ajntraht iz Frankfurta.

U eliti PSŽ i Ajaks će biti u prvom šeširu na žrebu, ali Marselj neće biti te sreće, baš kao ni PSV ili Monako ako se domognu grupne faze. Oni teško da će da budu među favoritima za prolaz, zbog ozbiljno kvalitetnih klubova iz drugog šešira (Liverpul, Barselona, Čelsi…) imali bi težak posao.

Holanđani inače imaju više evropskih trofeja od Francuza, ako pričamo o klupskom fudbalu. Ajaks je četiri puta bio šampion Evrope (1971, 1972, 1973. i 1995. godine), a Fajenord i PSV po jednom (1970. i 1988). Francuzi imaju samo jednu titulu, osvojio ju je Olimpik Marselj (1993). U Ligi Evrope, odnosno Kupu UEFA, Holanđani imaju četiri titula, Francuzi nijednu, dok je u Kupu pobednika kupova odnos trofeja bio 1:1.

Svakako, pratićemo dešavanja na tom frontu. Za sada, zanima nas samo duel na Filips stadionu, gde je PSV ipak favorit protiv Monaka. Istina, Kneževi su se lepo pojačali tokom leta, jači su za Takumija Minamina, Brila Embola i Tomasa Didiljona, ali potrebno je malo vremena da se sve to naštimuje po ukusu novog trenera Filipa Klemena. Pogotovo jer je otišao jedan od ključnih igrača iz prošle sezone, Oreljan Čuameni u Real iz Madrida za 80.000.000 evra.

Da još to nije perfektno, posle 1:1 sa PSV-om je pokazao i početak Lige 1. U subotu je Monako uz dosta muke odneo ceo plen iz Strazbura, golovima Krepana Dijate i Sofijana Diopa je slavio sa 2:1.

S druge strane, PSV je sjajan, u Superkupu Holandije je savladao Ajaks sa 5:3, a zatim je u subotu na otvaranju Eredivizije deklasirao Emen sa 4:1.

(©AFP)(©AFP)

Na tom meču je novi trener Rud van Nistelroj uspeo da odmori Ibrahima Sangarea, Gusa Tila i Filipa Mvenea, dok su Kodi Gakpo i Džoi Verman rano zamenjeni. Sve u cilju da oni što spremniji dočekaju večerašnji meč.

Nisu ni PSV, ni Monako kompletni. Domaćinu nedostaju Olivije Boskalji i Karlos Vinisijus zbog povreda, a iz istog razloga Kneževi nemaju Majrona Boadua. Uz njega neće igrati ni Kajo Enrike, pošto je pozitivan na korona virus, a neizvesno je u kakvom su stanju Benoa Badijašil, Vilem Gubels i Minamino, koji su se prethodnih dana žalili na povrede. Svakako, od početka bi na terenu u redovima gostiju trebalo da se nađu Aleksandar Golovin i Kevin Foland, ofanzivci koji su propustili prvenstveni meč za vikend zbog suspenzija. Oni će biti najveća pretnja po gol PSV-a.

Može se primetiti da su Filipsovci pod palicom Van Nistelroja nastavili tamo gde su stali i prošle sezone – i dalje su izrazito ofanzivna ekipa na čijim mečevima uvek viđamo veliki broj golova. Uostalom, poslednji meč na kojem nije došla igra UG3+ PSV je odigrao još 10. aprila. Tada je savladao RKC „samo“ sa 2:0. Od tada su Filipsovci odigrali još 10 takmičarskih utakmica, a na svakoj od njih su primili barem po gol. Kvota u Mozzartu na to da će Monako da zatrese mrežu Holanđana makar jednom je 1,23.

Kada pričamo već o ponudi naše kladionice, moramo da pomenemo i to da su bukmejkeri pripremili posebno iznenađenje za one koji veruju u trijumf PSV-a. Kvota na pobedu domaćina će u Mozzartu u svakom momentu da bude najveća na svetu.

Pored svega ispričanog o borbi za koeficijente i sam plasman u elitno takmičenje, to je još jedan razlog da ispratite meč u Ajndhovenu. Možete i uživo, sajt mozzartbet.com vam omogućava gledanje prenosa kvalifikacionih mečeva, besplatno uz registraciju.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA – 3. KOLO (REVANŠI)

Utorak

18.00: (4,40) Žalgiris (3,50) Bode/Glimt (1,85) - prvi meč 0:5

19.00: (3,50) Apolon (3,30) Makabi Haifa (2,15) - prvi meč 0:4

19.00: (1,55) Viktorija Plzen (3,90) Šerif (6,75) - prvi meč 2:1

19.00: (8,50) Pjunik (4,50) Crvena zvezda (1,40) - prvi meč 0:5

19.45: (4,70) Midtjiland (3,70) Benfika (1,75) - prvi meč 1:4

20.00: (1,75) Dinamo Zagreb (3,60) Ludogorec (4,90) - prvi meč 2:1

20.00: (2,20) Ferencvaroš (3,30) Karabag (3,40) - prvi meč 1:1

20.30: (2,35) PSV Ajndhoven (3,40) Monako (3,00) - prvi meč 1:1

20.30: (2,50) Šturm (3,20) Dinamo Kijev (2,95) - prvi meč 0:1

20.45: (1,70) Glazgov Rendžers (3,70) Union Sen Žiloaz (5,20) - prvi meč 0:2

***Kvote su podložne promenama


tagovi

kvalifikacije za Ligu šampionaLiga šampionaMonakoPSV Ajndhoven

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara