Mirčea Lučesku gleda na sat (©AFP)
Mirčea Lučesku gleda na sat (©AFP)

Lučeskuova sudbina u rukama Šahtjora

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.11.23. | 10:41

Vremešni rumunski strateg pod pritiskom pred najveći ukrajinski derbi

Iz poznatih i razumljivih razloga, ukrajinski derbi je izgubio nekadašnji kolorit, intenzitet, pa čak i integritet. Međutim, sukob Dinama i Šahtjora je vizit karta prvenstva ratom zahvaćene zemlje. Ovog petka na premijeri 13. kola u Kijevu, na stadionu Lobanovski, belo-plavi će da ugoste Rudare (16.00).

Prvom klasiku ove sezone rivali pristupaju na potpuno drugačiji način. Pre izvesnog vremena centralni meč turneje Dinamo i Šahtjor su dočekivali na vodećim pozicijama, ali sada ovi timovi ne samo da nisu na u vrhu, već nisu ni u vodećem trojcu. Međutim, ako se govori o izgubljenim bodovima, onda su Kijevljani, a posebno Rudari, ipak sposobni da se popnu na čelo pred zimsku pauzu.

Izabrane vesti

Ko bi mogao da zamisli krajem septembra ili početkom oktobra da će se izabranici Mirčee Lučeskua naći u teškoj situaciji i u nacionalnom prvenstvu i u Kupu Ukrajine? Uostalom, u to vreme Dinamo je obično izgledao veoma dobro, postizao mnogo golova i, sa nekoliko mečeva zaostatka, važio je za jednog od glavnih kandidata za prvo mesto u prvenstvu.

Ipak, na veliko razočaranje navijača slavnog kluba, Dinamo je eliminisan sa drugog po važnosti turnira u osmini finala, izgubivši od Obolona 0:1, a od 10. kola šampionata uspeo je da osvoji samo bod u tri utakmice. Trenutno su belo-plavi na 7. mestu, 10 bodova iza Krivbasa, koji je prvi.

16.00: (4,50) Dinamo Kijev (3,50) Šahtjor (1,75)

Proces smene generacija se u Dinamu očigledno odužio. Ovome, takođe, mora da se doda da zbog povreda određen broj vodećih igrača, kao što su Šaparenko, Popov i Jarmolenko, nisu mogli da pomognu timu.

I pored poteškoća, javnost nije naklonjena Lučeskuu, legendarnom strategu Šahtjora, koji je od 2020. na kormilu Kijevljana. Vremešni Rumun (78) ne snalazi se baš u izgradnji "novog" Dinama. Prošle sezone, Mirčea se stalno žalio na odliv stranih igrača i poteškoće u logistici, a ove konstantno napominje svoj "mladi tim". Međutim, Šahtjor je mlađi, ako se govori o prosečnoj starosti igrača. Uz to, Lučesku ne koristi direktno mlade igrače.

Ispada da je to paradoksalna situacija. "Mladi tim" zapravo i nije tako mlad, iako Lučesku o tome često "trubi". U odsustvu Jarmolenka, belo-plavi ne sijaju kreativnošću, i klize u osrednjost, a odbrambeni sastav je užasan, i primio je 15 golova u devet mečeva. Magija trenerskog vuka kao da se izgubila.

Zbog svega pomenutog, Rumun je pod rezultatskim pritiskom, i nije isključeno da će mu u slučaju poraza od Šahtjora, dani u Dinamu biti odbrojani. U svakom slučaju, predstojeći meč protiv Rudara za sada se čini kao poslednja šansa za Lučeskua da ispravi situaciju.

S druge strane, Šahtjor, kao i obično, deluje na tri fronta - u prvenstvu, Kupu i Ligi šampiona. I, po pravilu, Rudari moraju da igraju dva ili čak tri meča nedeljno. Ali, generalno, tim se do sada drži ovog rasporeda, tako da nema većih zastoja.

Međutim, uprava je smatrala da to nije dovoljno i odlučila je da promeni stručni štab. Posle smjene holandskog stručnjaka Patrika van Leuvena, Darijo Srna je predvodio tim u jednom susretu u šampionatu, ostvarivši pobedu nad Čerkasijem sa 3:0, a prvi put u ukrajinskom prvenstvu Šahtjor će da predvodi novopostavljeni Marino Pušić, i to na utakmicu protiv Dinama.

Inače, Hrvat je već vodio ekipu u dva duela. Rudari su u Ligi šampiona u Španiji izgubili od Barselone sa 1:2, a u četvrtfinalu Kupa Ukrajine prošlog ponedeljka Šahtjor je predvidivo pobedio Viktoriju iz Sumske oblasti sa 3:0. U oba slučaja, Marino Pušić je bio zadovoljan igrom svojih igrača i istakao da će utakmica sa Dinamom biti veoma važna za njegov tim.


-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

-------------------


UKRAJINA 1 - 13. KOLO

Petak

16.00: (4,50) Dinamo Kijev (3,50) Šahtjor (1,75)

Subota

12.00: (2,55) Čerkasi (2,95) Kolos (2,85)

Nedelja

12.00: (4,20) Minaj (3,40) Vorskla (1,83)

14.00: (3,80) Metalist (3,30) Černomorec (1,95)

16.00: (3,70) Veres (3,35) Zorja (1,95)

Ponedeljak

14.00: (2,45) Polisja (3,15) Krivbas (2,80)

16.00: (1,55) Dnjipro-1 (3,50) Oleksandrija (6,75)

18.00: (1,65) Ruh (3,50) Obolon (5,30)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Ukrajina 1Dinamo KijevŠahtjor DonjeckMirčea Lučesku

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara