Umar Sadik (©Reuters)
Umar Sadik (©Reuters)

Madrid, Baskija, Valensija - derbiji na otvaranju Primere

Vreme čitanja: 5min | uto. 02.01.24. | 12:55

Nova 2024. u Španiji počinje lokalnim dvobojima

Mali madridski sukob, zatim baskijski dvoboj i naposletku Derbi de la Comunitat. Takav je raspored uvodnih susreta španske Primere u 2024. godini.

Dan posle ispraćaja 2023. nastavlja se La Liga, prve će se suprotstaviti ekipe Hetafea i Rajo Valjekana (17.00). Domaći Hetafe će pokušati da nadogradi odličnu formu iz poslednjih sedmica, dok je Raju neophodan mnogo bolji start.

Izabrane vesti

Hetafe je dao sve od sebe na kraju 2023. i nije izgubio u poslednja četiri meča. Čak je uspeo da pobedi tri puta zaredom, kada je tim trenera Hosea Bordalasa uzastopno pobedio Acenetu u Kupu, a zatim Valensiju i Sevilju u šampionatu. U prethodnom duelu definitivno se nije obrukao. Osvojio je bod u dvoboju sa Atletiko Madridom za remi 3:3. Borha Majoral doneo je izjednačenje u trećem minutu nadoknade.

17.00: (2,50) Hetafe (3,05) Rajo Valjekano (3,10)

Ova solidna forma dovela je tim iz predgrađa Madrida na odlično osmo mesto, a samo pet bodova deli Hetafe od mesta koje vode u međunarodna takmičenja. Tim u kojem igraju srpski internacionalci Nemanja Maksimović i Stefan Mitrović mora da se snađe bez dugotrajno odsutnog veziste Maura Arambarija, koji je van terena zbog povrede kolena, ali i ponovo bez Oskara Rodrigeza, koji je suspendovan.

Gosti dolaze bez Oskara, Treje i Valentina. Rajo može da se pohvali odličnom formom u gostima, a samo pet timova u Primeri je igralo bolje na strani od Valjekana. Ipak, Rajito ima poteškoća pred golom protivnika, jer je do sada postigao samo 16 golova i s tim u vezi hitno treba da popravi bilans.

19.15: (1,60) Sosijedad (3,60) Alaves (6,50)

Real Sosijedad je 2023. završio sa tri nerešena rezultata 0:0. Tim iz San Sebastijana je inače imao dobru sezonu, čak iako poprilično zaostaje za željenim četvrtim mestom u ligi. S druge strane, Alaves, njegov baskijski rival u 22. kolu Primere, samo je tri boda iznad zone ispadanja, i ima sasvim drugačije brige (19.15).

Sosijedad može da bude veoma zadovoljan 2023. i da se nada da će sledeća godina biti bar isto toliko uspešna. U njemu baskijsku ekipu čekaju nokaut faza Lige šampiona, kao i borba za evropske kupove u Primeri. Posle 18 rundi La Real je šestoplasiran, ali je zbog remija iz prethodnih kola zaostatak od četvrtoplasirane Barselone porastao na sedam poena.

Belo-plavi će pokušati da prevaziđu ovaj minus odmah u meču protiv Deportivo Alavesa. Očigledno je da imaju bolji rezultat u međusobnim susretima protiv regionalnog rivala i poslednji put su izgubili kod kuće od tima iz Vitorije 2018.

------------------

Sve utakmice Primere možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

------------------

Ipak, Sosijedad mora da poradi na ofanzivi, jer već 270 minuta nije postigao gol u takmičarskim mečevima. Nije bio efikasan kako u prvenstvenim duelima sa Kadizom i Betisom, tako i u Ligi šampiona protiv Intera.

Produktivnost je takođe zastala u redovima Alavesa. U četiri utakmice zaredom Babazorosi nisu zatresli mrežu i izvukli su ukupno jedan bod. U praksi, to je značilo pad na 16. mesto na tabeli i samo tri korak iznad zone ispadanja.

Traore, Merkelanc, Zaharjan i Barenečea neće biti na raspolaganju domaćem timu. Trener Imanol Alguasil će verovatno zadržati isti sastav koji je izašao na teren u poslednjoj ligaškoj utakmici protiv Kadiza, sa bivšim špicem Partizana Umarom Sadikom u vrhu napada.

Slična situacija vlada i u kampu gostiju iz Vitorije, gde je van stroja srpski štoper Aleksandar Sedlar, kao i Ruben Duarte. Preostali srpski defanzivac Nikola Maraš u kombinaciji je za duel na Anoeti.

21.30: (2,15) Valensija (3,50) Viljareal (3,70)

Iako je Valensija 2023. završila pobedom nad Rajom Valjekanom, ne može da bude zadovoljna trenutnim 10. mestom. U prvom meču u Novoj godini, navijači Slepih miševa imaju mnogo čemu da se raduju jer regionalni rival Viljareal stiže na Mestalju, sa bivšim trenerom ekipe Marselinom (21.30).

Derbi de la Comunitat, kako se meč naziva, prestižan je događaj među navijačima regije Valensija. Biće to važan susret za oba tima. Nijedna ekipa ne odustaje od ambicija da se domogne internacionalne scene, ali rezultatski im ne ide.

Valensija je trenutno u sredini tabele i već ima osam bodova zaostatka u borbi za evropske kupove. Situacija je mogla da bude i gora, ali su igrači Rubena Barahe uspeli u poslednja dva meča da ostanu neporaženi, sa Barselonom (1:1) i Rajo Valjekanom (1:0). Ali generalno, ne mogu da budu zadovoljni u Valensiji, pošto je trijumf nad Valjekanom usledio posle serije od pet mečeva bez slavlja.

U tom pravcu, Slepi miševi imaju dosta toga da rade. Ako zaista žele da razmišljaju o evropskim kupovima, potrebno je da naprave seriju pobeda, što im do sada nije pošlo zarukom. Valensija je trijumfovala dva puta uzastopno samo jednom, i to na početku sezone. Mozzart, inače, daje najveću kvotu na svetu na trijumf Slepih miševa.

Gosti imaju slične probleme. Žuta podmornica je tri mesta niže na tabeli i pobedila je samo pet puta na 18 mečeva. Viljareal se radovao i u poslednjem meču u staroj godini, kada je u dramatičnoj borbi savladao Seltu i bar malo popravio raspoloženje navijača. Mogli su da budu zadovoljni posebno na evropskoj sceni, jer je Viljareal jasno dominirao u grupi Lige Evrope i plasirao se u osminu finala.

Marselinov tim će želeti da nadogradi rezultat protiv Selte i da 2024. počne na pravi način. Prošle sezone upravo je Žuta podmornica mogla da se pohvali boljim međusobnim balansom. U maju je na Mestalji odigrala nerešeno 1:1, a na svom Madrigalu pobedila tesno 2:1. I u utorak se očekuje izjednačena utakmica u kojoj će odlučivati sitnice.

Valensija nije oporavila Hosea Gaju. Defanzivac i dalje ima problema sa mišićima, a nedostajaće domaćima još Almeida, Koreja i Dijakabi. Što se tiče Viljareala, on ima veliki broj izostanaka, jer u meču neće nastupiti Serlot, Moreno, Gabija, Fojt, Kokelan, Pedraza, Pino i Suarez.

PRIMERA - 19. KOLO

Utorak

17.00: (2,50) Hetafe (3,05) Rajo Valjekano (3,10)

19.15: (1,60) Sosijedad (3,60) Alaves (6,50)

21.30: (2,15) Valensija (3,50) Viljareal (3,70)

Sreda

17.00: (2,35) Granada (3,30) Kadiz (3,40)

19.15: (2,50) Selta (3,40) Betis (3,00)

19.15: (1,25) Real Madrid (5,70) Majorka (13,0)

21.30: (2,65) Đirona (3,40) Atletiko Madrid (2,80)

Četvrtak

17.00: (1,75) Osasuna (3,70) Almerija (5,40)

19.15: (3,20) Sevilja (3,45) Bilbao (2,35)

21.30: (6,00) Las Palmas (4,00) Barselona (1,57)

***kvote su podložne promenama



tagovi

PrimeraHetafeRajo ValjekanoReal SosijedadSosijedadAlavesValensijaViljarealNemanja MaksimovićStefan MitrovićAleksandar SedlarNikola MarašUmar Sadik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara