©Reuters
©Reuters

Makedonac otkriva tajnu Šerifa: Direktor Gruzin zna sve, analiza Reala trajala tri sata

Vreme čitanja: 4min | čet. 30.09.21. | 08:04

Boban Nikolov za naš sajt priča o tome kako je šampion Moldavije napravio svetsku senzaciju

Nismo naišli na preciznu statistiku, ali i ovako na slepo, možemo da tvrdimo da su, na brojnim fudbalskim platformama poput Transfermarkta, u poslednja 24 sata najtraženiji pojmovi Šerif i kreatori čuda sa Santjago Bernabeua. Mi, ograničeni na Balkan, divili smo se taktičnoj pedantnosti i spartanskoj posvećenosti uigranog tima ukrajinskog stručnjaka Jurija Verniduba još posle mečeva sa Crvenom zvezdom i Dinamom.

Ali ovo u Madridu, poraz Real Madrida potpisan fudbalskim krasnopisom reprezentativca Luksemburga Sebastijena Tila, pretvorio je ekipu Šerifa u globalnu senzaciju. Uspeo je šampion Moldavije da u drugi plan baci i prvenac Lionela Mesija u PSŽ-u, i sjajno izdanje Liverpula u Portu.

Izabrane vesti

Od Japana do Argentine svi pokušavaju da proniknu u tajnu Šerifovog uspeha, ali situacija u Tiraspolju je mirna. Čak bismo rekli neprirodno mirna obzirom da je moldavski tim slavio protiv Real Madrida i stigao do šestog boda u Ligi šampiona. O tome je za MOZZART Sport pričao makedonski reprezentativac iz redova Šerifa Boban Nikolov.

"Stigli smo u Moldaviju u noći između utorka i srede. Ali bilo je prilično mirno i tiho. Možda mi nećete verovati, ali dočekala nas je samo jedna televizijska kamera. Mogu samo da zamislim šta bi bilo u Beogradu da su Crvena zvezda ili Partizan slavili protiv Reala u Madridu. Ludnica, sigurno. Naravno, ovaj mir koji imamo može da bude prednost u nekim situacijama. Nema velikog pritiska navijača", kaže na početku razgovora za naš portal Boban Nikolov.

©Reuters©Reuters

Ostaće upamćeni golovi Džasura Jahšibojeva i Sebastijena Tila za sva vremena kao testament velikog fudbalskog čuda. Ali daleko od toga da zasluge pripadaju dvojici internacionalaca. Golman Atanasijadis je branio kao da je prethodnih godina bio kandidat za zlatnu loptu, Kristijano je ponovo špartao lo levoj strani, Kolovos prosipao inteligenciju na terenu.

"Bez lažne skromnosti ovo je najveće iznenađanje u istoriji Lige šampiona. Imao sam tu sreću da u finišu zagazim na travu Santjago Bernabeua. Kao klinac sam navijao za Real Madrid, počeo da igram fudbal zbog generacije Zidana i ostalih Galaktikosa. Plakao sam kada su gubili. Kada odigrate jedan ovakav meč znate da ste uspeli u fudbalu".

Šerif je uspeo mnogo pre početka ligaškog dela Lige šampiona, jer je eliminacijom Crvene zvezde i Dinama prodrmao hijerarhiju fudbala u istočnoj Evropi. Ali Ukrajinac Vernidub se nije zadovoljio.

"Mogu da vam kažem kako je bilo u pripremi meča sa Realom... Na vama je da mi verujete. Obično ekipe sa Istoka nemaju neka velike ambicije kada igraju protiv favorita. Ali mi nismo ušli tako u meč, da izgubimo sa što manje razlike. Bili smo posvećeni. Analizirali smo Real iz svih uglova, tri dana smo imali video prezentacije o njihovoj igri po sat vremena. Znali smo kako možemo da im se suprotstavimo. Trener nam je rekao da moramo da pokažemo poštovanje, ali da ne smemo da se plašimo. Stvarno smo verovali".

Nije mogao bivši član Lečea i mađarskog Fehervara da pobegne od uloge šefa stručnog štaba.

"On je veliki profesionalac. I sjajan stručnjak. Nije prvi put u karijeri da pravi sjajne rezultate. Mnogo se posvećuje fizičkom radu i taktici na treningu. I ono što je najbitnije: mnogo je miran. Mi smo doputovali u sredu ujutru u Tiraspolj, a uveče smo imali trening kao da je sve u najboljem redu, kao da se ništa značajno nije desilo. Stalno rotira, gleda rivala, prilagođava se...."

©Reuters©Reuters

Prisetio se Nikolov i mečeva protiv Crvene zvezde i Dinama.

"Ja sam posle pobede nad Zvezdom dobio ponudu Šerifa i nisam se mnogo dvoumio. Mada je bilo ljudi koji su mi govorili šta ćeš tamo, Moldavija... Ko je želeo, video je šta treba protiv Zvezde i Dinama. To su taktički bile perfektne utakmice. Zvezda i Dinamo su imali samo veći posed. Ostalo – ništa. Ti mečevi su pokazali snagu Šerifa. Nadamo se da na ovome nećemo stati. Realno, sad imamo ozbiljne šanse da prođemo dalje, makar u Ligu Evrope".

Dugo već traje uspon Šerifa. Ali godinama više od Lige Evrope nisu mogli. Pre samo 11 meseci eliminisani su od irskog Dandoka, što je bio početak stvaranja nove selekcije. Nepogrešive selekcije.

"Direktor je Gruzin Vaza Tarkinšvili. Ovde ga svi zovu Vaza. Legenda je Šerifa, igrao je ovde više od deset godina. On je sastavio ovaj tim, a to nije lako. Imate Južnoamerikance, Afrikance, Grke, Balkance... Videli ste kako smo kompaktni. Oslanja se na skauting, ima ljude od poverenja. I vidi se da ozbiljno prati. Kada hoćete da te dovede staviti do znanja da te dobro poznaje, i da te je pratio od ranog perioda karijere. To mnogo znači. Objasni i kako hoće trener da te iskoristi. Bukvalno zna sve o tome...Eto, mene je uhvatila korona, protiv Reala sam ušao, ali možda moje karakteristike budu potrebne protiv Intera".

Neutralni posmatrači voleli bi da se Šerifova bajka nastavi i protiv Intera.

"Stvarno verujemo da možemo da budemo makar treći. Imamo pet bodova više od Intera i Šahtjora. Ali ne razmišljamo sada o njima. Čeka nas derbi protiv Milsamija".



tagovi

Juri VernidubBoban Nikolov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara