Visar Musliu (©AFP)
Visar Musliu (©AFP)

Makedonija je na nogama: Napad na Porto, po istoriju i prvi Mundijal

Vreme čitanja: 3min | uto. 29.03.22. | 09:55

Risovi naoružani samopouzdanjem pred ključni baraž duel sa Portugalijom

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Skoplja)

Pojam "Makedonija" je jedan od najtraženijih na internetu poslednjih dana. Zemlja od samo dva miliona stanovnika priredila je najveću senzaciju u istoriji svog fudbala. Pobedom nad Italijom u Palermu (0:1) Risovi su se plasirali u finale baraža za plasman na Svetsko prvenstvo koje se krajem godine igra u Kataru, a odmeriće snage sa jos jednim favoritom – Portugalijom (18.00).

Izabrane vesti

Izabranici Blagoja Milevskog koji će se boriti za debitantski nastup na Mundijali još jednom su pokazali da u fudbalu ništa nije nemoguće. U periodu od 365 dana pobedili su dva svetska šampiona – Italiju i Nemačku. Sada sledi meč za istoriju protiv ekipe koju predvodi jedan od najboljih igrača svih vremena Kristijano Ronaldo. Očekuju se minimalne promene u startnih 11 u odnosu na duel sa Azurima, jer selektor Milevski na raspolaganju ima Eljifa Elmasa i Tihomira Kostadinova. Vezisti su bili suspendovani za meč protiv Italije zbog žutih kartona, a velika je verovatnoća da će obojica biti korišćena od starta.

Veruje se da će Milevski ponovo izabrati standardnu i omiljenu formaciju 4-2-3-1, ovog puta sa ofanzivnijom igrom od one na Renco Barbera stadionu u Palermu. U prvih 11 očekuju se: Dimitrievski (golman), S. Ristovski, Musliu, Velkovski, Alioski (odbrana), potom Ademi, Kostadinov; Elmas, Bardi, Čurlinov (vezni red) i Aleksandar Trajkovski (napad).

Očekivanja u timu za ovaj meč su veoma optimistična. Igrač sa najvećim rejtingom iz polufinala u taboru Makedonije Visar Musliu ne skriva značaj duela.

Ovo je utakmica naših života. Možda ćemo imati ovakvu šansu samo jednom“.

20.45: (1,23) Portugalija (7,00) Makedonija (15,0)

Kapiten Stefan Ristovski je pun samopouzdanja.

Možemo da pobedimo i Portugaliju“.

Krilo Šalkea Darko Čurlinov je istakao:

Verujem u ovaj tim i naše kvalitete. Portugalija je sjajna fudbalska nacija sa sjajnim pojedincima, ali verujem da se možemo nositi“.

Selektor Blagoja Milevski nije u oblacima posle zlatne pobede u Palermu. Čvrsto je na zemlji.

Sada nam ta pobeda sa Italijom ništa ne znači“.

Iza fudbalera i reprezentacije stala je cela nacija, ali i fudbalske legende. Svi su svesni kvaliteta Portugalije, ali pobede nad Italijom i Nemačkom donele su potpuno samopouzdanje u selekciju. Ukoliko Makedonija eliminiše Portugaliju i obezbedi plasman na Svetsko prvenstvo igrači će dobiti premije od 500.000 evra, obećao je premijer Dimitar Kovačevski

Osmorica igrača u seniorskoj reprezentaciji Makedonije su već jednom igrali protiv nekih od večerašnjih Portugalaca 2017. godine na Evropskom prvenstvu za igrače do 21 godine. To su Bardi, Babunski, Nikolov, Elmas, Šiškovski, Musliu, Velkovski i Kostadinov. Trener omladinskog tima u to vreme bio je upravo Blagoja Milevski. Kvalifikacioni meč za Svetsko prvenstvo je idealna šansa za revanš za poraz od 2:4 u Poljskoj. Većina neutralnih ljubitelja fudbala, odnosno onih koji nisu iz Portugalije, žele novo magično veče za istoriju Makedonije.

Kada su Portugalci u pitanju, selekcija će biti najjačem sastavu. Fernando Santos je u polufinalu nadmudrio Tursku (3:1) golovima Otavija, Žota i Nunjeza. Utakmica je mogla da bude drugačija da je Burak Jilmaz postigao gol sa penala za 2:2. Protiv Makedonije će na teren istrčati najbolji: Kristijano Ronaldo, zatim Diogo Žota, Bernardo Silva, Bruno Fernandes, Žoao Feliks… Zvezdana ofanziva, koja sigurno garantuje drugačiju utakmicu za Makedoniju od one sa Italijom.

Jasnije, Italija je bila silna kao tim, ali Portugalija ima drugi adut. Puna je pojedinaca koji jednim potezom mogu da reše meč i mogu da postignu gol sa bilo koje pozicije. Dobra vest za popularni Selesao je povratak stuba odbrane, 39-godišnjeg veterana Pepea. Glavni igrač Ronaldo će biti dodatno motivisan jer je do sada postigao golove protiv 45 različitih zemalja - jednom je igrao protiv Makedonije, ali tada nije postigao gol.

Makedonija i Portugalija imaju dve međusobne utakmice u istoriji – 2003. u Lozani u prijateljskom meču je Selesao pobedio golom slavnog Luisa Figa (0:1), dok je 2012. meč u Leiriji, takođe prijateljski, završen bez pogodaka (0:0).

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

BARAŽ ZA PLASMAN NA SVETSKO PRVENSTVO

Utorak

20.45: (2,55) Poljska (3,00) Švedska (3,30)

20.45: (1,23) Portugalija (7,00) Makedonija (15,0)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Martin TANASKOVSKI



tagovi

Kvalifikacije za SP 2022.kvalifikacije za svetsko prvenstvoreprezentacija Makedonijereprezentacija PortugalaBlagoja Milevski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara