Goran Pandev (©Reuters)
Goran Pandev (©Reuters)

Makedonija se oprašta od Evropskog prvenstva, a Pandev od nacionalnog dresa

Vreme čitanja: 3min | pon. 21.06.21. | 13:14

Debitant na kontinentalnom šampionatu završava istorijsko učešće duelom sa Holandijom (ponedeljak, 18.00) u Amsterdamu

Posle 20 godina igranja za reprezentaciju Makedonije, Goran Pandev se u ponedeljak oprašta od nacionalnog dresa. Utakmica 3. kola Evropskog prvenstva protiv Holandije od 18 časova u Amsterdamu biće poslednja koju će 37-godišnji centarfor da odigra za Risove.

Ostvario je Pandev sve realne želje sa reprezentacijom. Nosio je kapitensku traku, najbolji je strelac u istoriji, odveo je tim na Evropsko prvenstvo po prvi put i tamo je postigao istorijski, prvi gol. Savršenije teško da je moglo.

Izabrane vesti

Bajka bi bila potpuna da je Makedonija uspela da priredi prvoklasno iznenađenje i da se plasira u osminu finala. Ipak, Austrija (3:1) i Ukrajina (2:1) su bile prejake i sada je i treća pozicija ostala nedostižna.

18.00: (8,00) Makedonija (5,30) Holandija (1,38)

Ipak, nisu Makedonci otputovali u Amsterdam, na megdan sa Holandijom, u lošem raspoloženju. Samo učešće na turniru je ogroman uspeh, a zbog najavljenog oproštaja Pandeva od tima poslednja utakmica na šampionatu izaziva gotovo praznične emocije.

Biće to 121. meč kapitena u reprezentaciji. Postigao je 37 golova, što je rekord koji neće skoro da bude oboren, a pokušaće protiv Lala da taj konto dodatno poveća. Pandev je bio već jednom strelac protiv Holandije, u septembru 2008. godine u Tetovu, kada su gosti slavili sa 2:1.

Golman Makedonije Stole Dimitrievski najavio je da će rasterećeni gosti da idu na pobedu u holandskoj prestonici.

"Zadovoljan sam kako smo igrali u prva dva meča, međutim nismo uspeli da postignemo dobar rezultat. Sada smo u Amsterdamu, tu smo da pobedimo. Želeli bismo da obradujemo narod Makedonije pozitivnim rezultatom", rekao je Dimitrievski.

Holanđanima meč sa Makedoncima ne može ništa posebno da donese ili oduzme, pošto su oni već osigurali prvo mesto u grupi. U osmini finala će svakako da igraju sa nekom od ekipa koje završe na trećem mestu, iz grupe D, E ili F. Dakle, prete im ekipe poput Španije, Portugalije ili Hrvatske, ali na to ko će da im dođe svakako ne mogu da utiču.

Selektor Frank de Bur će duel sa Makedonijom verovatno da iskoristi da odmori pojedine igrače. Gotovo izvesno neće igrati Marten de Run, koji bi u slučaju da dobije žuti karton bio suspendovan za sledeći meč. On je već "požuteo" protiv Austrije. Takođe, očekuje se da će u startnoj postavi sada da se nađe i Doniel Malen, koji je na prva dva meča ulazio sa klupe.

Holandija je do sada dva puta prolazila grupnu fazu sa maksimalnih devet bodova, 2000. i 2008. Nijednom na ta dva turnira nije došla do finala, već je prvo zaustavljena u polufinalu, a osam godina kasnije u četvrtfinalu.


MAKEDONIJA - HOLANDIJA, 18.00

Stadion: Johan Krojf arena (Amsterdam)

Sudija: Ištvan Kovač (Rumunija)

MAKEDONIJA (3-5-2): Dimitrievski - Ristovski, Velkovski, Musliu - Trajkovski, Ademi, Čurlinov, Bardi, Alioski - Elmas, Pandev

HOLANDIJA (5-3-2): Stakelinburg - Dumfris, Blind, De Fraj, De Liht, Van Anholt - Vajnaldum, De Jong, Gravenberh - Depaj, Malen


tagovi

reprezentacija MakedonijeGoran Pandevreprezentacija HolandijeEuro2020EURO 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara