Napad najjače oružje
Napad najjače oružje

Makedonska istorija: Mrme iz Srema, vanvremenski Pandev i selekcija koju je Srbija upoznala 2017.

Vreme čitanja: 3min | čet. 10.06.21. | 08:15

U grupi sa Holandijom, Ukrajinom i Austrijom, Makedonci su autsajderi. Ali ko ih bude potcenio, žestoko će da se opeče

Došlo je vreme da popričamo o Makedoncima.... Nekada su bili predmet podsmeha u okvirima stare Jugoslavije zbog konstantno sporedne uloge i nemogućnosti da budu konkurentni u borbi za plasman na veliko takmičenje. O tome svedoči i kultna izjava Dejana Savićevića snimljena u Zagrebu 1999. godine, ali vremena su se promenila. Ono što nije uspela ekipa, zateknuta posle osamostaljenja, predvođena tadašnjim veteranima, poput Pančeva, Najdoskog i Babunskog, pošlo je generaciji koja uistinu predstavlja miks mladosti i velikog iskustva, opet, Gorana Pandeva. Reći će neko da su naša nekadašnja braća iskoristila poklon UEFA i mogućnost da se iz D divizije plasiraju na završnu smotru najboljih evropskih selekcija. Ali u Skoplju se prethodnih godina nešto radilo. I to dobro.

Pre svega nisu se vodili populizmom i forsiranjem poznatih stručnjaka koji su na selektorsku funckiju u Skoplju gledali kao „po kazni“. Pokušavali su Makedonci sa strancima, bilo je tu i Srba poput Ljubinka Drulovića, ali im je veliku sreću doneo Igor Angelovski. U Makedoniji poznatiji kao Mrme. Mladi trener je imao skromnu igračku karijeru, bio je član i Srema iz Sremske Mitrovice, ali se u trenerskom poslu pokazao. Sa iskustvom iz Rabotničkog, bio je prvo pomoćnik Ljubinka Drulovića, da bi po njegovom odlasku u Partizan preuzeo kormilo 2015. godine. Bio je to veliki pogodak FS Makedonije. Napravio je Angelovski tim oko igrača koji su bili standardni članovi vrlo dobre mlade selekcije. Sačekao je Elmasa,Bardija, Velkovskog i imao sreće da Pandev bude u pravom ritmu kada je bilo najvažnije. Ali nije to samo sreća. Trkački vrlo potentan tim napravio je Angelovski koji je u martu bio bolji od Nemačke.

Izabrane vesti

(1,73) Austrija (3,50) Makedonija (5,30)

Makedonci su bili strpljivi sa novim talasom snaga koja je potencijal pokazala na Prvenstvu Evrope za mlade selekcije 2017. godine. Tada su Lavovi talenat demonstrirali i u sudaru sa našom selekcijom, koja je bila jedan od glavnih favorita na turniru u Poljskoj. I tog leta je iz ilegale izašao Elif Elmas, dok su glavne poluge tima bili Musliju, Bejtulai, Zajkov, Velkovski, Radeski , Kostadinov i Bardi iz Levantea.

Projektovana centa startnih 11 sa transfermarkta: 43.050.000

Svi oni su imali veliku ulogu u epskim kvalifikacijama završene istorijskim uspehom, pošto su posle takozvane selekcije Kosova (2:1), Lavovi uspeli da savladaju i Gruziju (1:0). Veliku ulogu imao je Goran Pandev, kao nacionalni heroj, ali Makedonija ima dobro vođen i pažljivo selektiran tim. Glavna snaga je ofanziva, gde deluju nekadašnji član Crvene zvezde Ivan Tričkovski, mnogo puta pomenuti Pandev, a podršku im pruža sjajni Alioski iz Lidsa. Možda i najvažnija karika na Prvenstvu Evrope biće zadnji vezni Dinama Arijan Ademi, čovek sa impresivnom sezonom iza sebe. Pravi motor tima, kandidat da bude jedan od najboljih igrača u istoriji Dinama iz Zagreba.

Dakle, možemo o Elmasu, nesumnjivo budućoj velikoj zvezdi evropskog fudbala, zatim Edžanu Alioskom i sjajnom Enisu Bardiju iz Levantea. Ali ima neke fudbalske pravde da heroj Makedonije, posle svega što je uradio u karijeri, oseti slast igranja na velikom reprezentativnom turniru. Elmas je samo veliki talenat, a Goran Pandev je čista klasa. Momak koji je u piku karijere bio jedan od najboljih napadača u Evropi, osvojio je sedam trofeja tokom igranja u Italiji. Bio je član Intera kada je ekipa Žozea Murinja osvojila Ligu šampiona. Iako ima 37. godina i dalje ima baruta u njegovim nogama. Pokazao je to i u Đenovi ove sezone. Pokazao je to i plej-ofu za plasman na Evropsko prvenstvo.

Makedonija prolazi grupu – kvota 3,40

U grupi sa Holandijom, Ukrajinom i Austrijom, Makedonci su autsajderi. Ali ko ih bude potcenio, žestoko će da se opeče. Tim Igora Angelovskog ima samo dva poraza u poslednjih 14 utakmica. Odlaze na završni turnir kao veliki heroji nacije, ali i ekipa koje može da se pohvali skalpom Nemačke. Taj meč u martu doveo je do usijanja atmosferu u Skoplju. Mnogo toga će zavisiti od prvog meča kada će Makedonija oprobanim receptom, i čekanjem kontri pokušati da naprave još jednu senzaciju.

Pokazali su da ništa nije nemoguće.



tagovi

reprezentacija MakedonijeMakedonijaMakedonija 1Euro2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara