Marko Mirić (©fkradnicki.com)
Marko Mirić (©fkradnicki.com)

Marko Mirić: Treba nam kraća liga, Radnički se kao gost oseća samo na dva ili tri meča

Vreme čitanja: 10min | sub. 21.08.21. | 08:30

"Da se malo ugledamo na komšije u svakom pogledu i mislim da će nam liga biti dosta kvalitetnija. Da vratimo neke naše stare klubove iz velkih gradova, da ne zapostavimo jug koji je totalno odsečen. Voleo bih da je liga malo kraća, mislim da bi dobili na kvalitetu", poručuje iskusni fudbaler Radničkog iz Kragujevca

Posle šest turbulentnih godina, kragujevački Radnički se vratio u Superligu. I to na velika vrata. Kao najbolji tim drugog ranga. Jedan od najzaslužnijih za veliki uspeh tima iz srca Šumadije je i rođeni Kragujevčanin – bivši reprezentativac Marko Mirić.

U razgovoru za Mozzart Sport istakao je nikome neće biti lako na Čika Dači – pa ni Crvenoj zvezdi i Partizanu. Rekao je da je glavni cilj Radničkog da zadrži status u elitnom društvu, ali i da neće ustuknuti pred prilikom da se domogne međunarodne scene. Ukoliko se ona ukaže. Govorio je i o promenama u srpskom fudbalu koje su ga dočekale posle višegodišnjeg odsustva, veruje da bi trebalo smanjiti broj klubova u elitnom rangu, kao što je to već godinama slučaj u Hrvatskoj (četvorokružni sistem sa 10 klubova), gde je nastupao noseći dres Slaven Belupa.

Izabrane vesti

16.55: (4,80) Radnički Kragujevac (3,45) Čukarički (1,80)

Zajedno sa još 16 momaka rođenih u gradu na Lepenici utabao je put ka eliti. I u novoj sezoni je sa tri gola najavio da će biti velika uzdanica Crvenih đavola. Svaki njegov pogodak nosio je veliku težinu, direktan je „krivac“ za četiri osvojena boda na startu. Duboko u sudijskoj nadoknadi srušio je Mladost u Lučanima na samom startu sezone, a minulog vikenda je u Senti preuzeo odgovornost u poslednjim sekundama meča sa TSC-om. Hladan kao špricer, pogodio je sa kreča i Radničkom obezbedio značajan bod. Njegov pogodak bio je osmi na sjajnom meču, o kojem će se još pričati. Bio je to redak primer fudbalskog vatrometa na našim terenima.

"Odavno nije viđena takva utakmica, možemo reći i spektakl. Možda zvuči i pretenciozno, ali svakako nije česta prilika da se na našim terenima vidi osam pogodaka, svaki lep na svoj način. S ozbirom da smo igrali protiv jedne izuzetno dobre ekipe kao što je TSC, predvođene našim bivšim selektorom, sigurno je da su oni bili favoriti, ali mi smo se tri puta vraćali iz minusa, u jednom trenutku i dva gola, mislim da smo pokazali veliki karakter koji krasi ovu ekipu i sigurno da će nam taj bod mnogo značiti na samopouzdanju i u daljem nastavku takmičenja", ističe Mirić.

Iako su mnogi posle pripremnog perioda stekli utisak da Radnički neće igrati važnu ulogu po povratku u Superligu, izabranici Vladimira Radenkovića su sjajno otvorili sezonu. Najpre je na pleća oborena Mladost. Potom je usledila premijera na Čika Dači i novi trijumf. U odličnoj utakmici savladan je Spartak iz Subotice (3:2). Usledila su dva minimalna poraza u Kruševcu od Napretka i Radnika u Kragujevcu, a potom i spektakl u Senti.

Iskusni ofanzivac je zadovoljan dosad ostvarenim, verovao je u ekipi i posle slabih izdanja u pripremnom periodu i ističe da će Radnički vremenom biti sve bolji.

"Sigurno da sam zadovoljan. Imali smo taj kiks na svom terenu protiv Radnika, ali iskreno imali smo i sreće u utakmici protiv Lučana, gde smo uzeli tri boda. Generalno sam zadovoljan bodovnim saldom. Što se tiče pripremnih utakmica, pre početka sezone se govorilo da ćemo biti „topovska hrana“ mnogim ekipama. Nema sumnje da je na to uticao dolazak novog šefa stručnog štaba, bilo je i desetak novih igrača i sigurno da je za recept koji traži trener potrebno određeno vreme. Pritom je i šef stručnog štaba zahtevao da imamo što jače utakmice na pripremama, protiv Krila Sovljetov, Izraelaca... Ali znali smo da ćemo u prvenstvu biti dobra ekipa i evo sad mogu svima da kažem da polako ulazimo u formu i da ćemo tek u narednim kolima pokazati da Radnički ima spoj mladosti i iskustva. Imamo dosta mladih igrača koji će u skorijoj budućnosti igrati značajniju ulogu u srpskom fudbalu".


Pred Šumadincima je novi izazov, sudar sa jednim od najboljih srpskih klubova – Čukaričkim. Brđani su posle serije loših rezultata pretrpeli promenu na klupi, a ekipu je preuzeo bivši reprezentativac i dugogodišnji as Partizana Saša Ilić. Uprkos slabom periodu, Radnički maksimalno respektuje protivnika, ali čeka ga u potpunosti pripremljen. Mirić tvrdi i da nikome neće biti lako da izađe na crtu Kragujevčanima na Čika Dači.

"Odmah posle utakmice u Senti krenuli smo sa pripremom utakmice sa Čukaričkim. Znamo da je došao Sale Ilić, velika legenda Partizana i srpskog fudbala. Sigurno da je ekipa Čukaričkog uzdrmana tim porazima od Kolubare i od Hamarbija, ali ih apsolutno respektujemo. To je odlična ekipa, predvođena sjajnim napadačem Đorđem Jovanovićem, sa kojim sam imao prilike da igram. Tu je i kapiten Docić, kao i još par igrača. Dolazi nam prava, kvalitetna ekipa, koja igra direktan fudbal, dosta otvoren. Tako da smo već u ponedeljak pripremili taktiku, kako da odgovorimo toj ekipi. Mislim da možemo da očekujemo nešto novo dolaskom Saše Ilića, ali iskreno da kažem, da ne zvučim prepotentno, svako ko bude dolazio u Kragujevac moraće da se namuči da bi ostvario pozitivan rezultat. S ozbirom da po prvi put igramo u subotu pred svojim navijačima, siguran sam da će biti lepo ispunjen stadion i da će nam to biti značajan vetar u leđa".

Čukarički je ekipa koja se godinama unazad oslanja na mlade igrače, utisak je i da Radnički želi da ide tim putem?

"Dosta klubova teži da ide tim putem. Ja moram da pohvalim rukovodstvo Čukaričkog koje godinama u nazad radi sjajan posao. Baziraju se na omladinskoj selekciji i školi fudbala i imaju izuzetno dobar skauting. Rade za svaku pohvalu, ako se ne varam u poslednjih pet godina oni su prihodovali milione i za to imaju svaki respekt. Sigurno da Radnički želi da ide tim putem. Kao što ste videli u ekipi su trojica-četvorica starijih igrača, mahom su tu mladi, neki su čak i debitovali u prvom kolu protiv Lučana u Superligi. Kada igrate sa takvom ekipom potrebno je da imate dosta strpljenja kao navijač Radničkog, jer sigurno će tokom sezone dolaziti do oscilacija. Sasvim je jasno da je naš put da toj deci što pre pomognemo i nema sumnje da će neko od njih u ovoj sezoni iskočiti".

Pun je hvale za jezgro mladih igrača koji brane boje Kragujevčana. Iskoristio je priliku da pohvali nekolicinu, iako, kako sam kaže, možda ne bi trebalo.

"Ne bih da ih izdvajam, to su klinci, pa mogu da polete“, našalio se iskusni ofanzivac Radničkog i nastavio: "Sigurno da ima dosta mladih igrača. Imamo Ristovića, Blagojevića, pred kojim je lepa budućnost. Tu je i Brnović, mladi reprezentativac Crne Gore. Takođe, špic Kovinić, Trifunović, koji ima svega 22 godine i sigurno da je veliki potencijal. Burmaz je potencijalni reprezentativac i misim da će u što kraćem roku biti na tom spisku. Oni sigurno mogu da naprave nešto u daljoj budućnosti".

(©fkradnicki.com)(©fkradnicki.com)

Cilj je jasan – opstanak u Superligi. Ako se otvori prilika za nešto više, Radnički je sigurno neće propustiti.

"Nisu se ambicije promenile, misim da jedan rezultat ne može na to da utiče. Mi se posle svakog poraza i svakog pozitivnog rezultata okrećemo narednoj utakmici. Imamo svoju ambiciju, da budemo u sredini tabele, da ostvarimo zacrtani cilj – opstanak. Posle šest godina Radnički igra Superligu, prilično je izmenio tim, ima dosta mladih igrača, debitanata... Ako se bude otvorila mogućnost za nešto više, plej-of, sigurno da ćemo je dočekati raširenih ruku i da ćemo ugrabiti tu šansu".

Navijači Radničkog nisu imali prilike da sa tribina stadiona u Kragujevcu isprate ljubimce u elitni rang. U određenoj meri (50 odsto kapaciteta) ove sezone imaju priliku da bodre Mirića i njegove saigrače. Kako ističe iskusni fudbaler, ta podrška se oseća i na gostovanjima i daje vetar u leđa ekipi.

"Radnički je poznat kao klub sa velikom tradicijom i velikim brojem navijača. Lokalpatriotski klub. Mnogo navijača navija za Radnički iz Kragujevca. Možda na dva gostovanja ili tri se nećemo osećati kao na domaćem terenu. To se pre svega odnosi na Partizan, Zvezdu i Vojvodinu. Mnogo nam znači ta podrška. Imali smo priliku da osetimo tu njihovu energiju i u Lučanima, Kruševcu i čak i u dalekoj Senti, gde su došli da nas bodre. Jedan jak vetar u leđa i već sutra mislim da će stadion biti ispunjen za tih 50 odsto, koliko je dozvoljeno".

Na putu ka društvu najboljih srpskih klubova, Radnički je pratio jedan kuriozitet. U klubu je igralo čak 17 Kragujevčana. Mirić je jedan od brojnih igrača sa bogatim internacionalnim iskustvom koji su ponikli u srcu Šumadije. Na zalasku karijere se vratio u rodni kraj, da li će se u budućnosti za takav potez odlučivati i njegove kolege?

"Prošle godine smo bili nazivani Atletiko Bilbaom, jer smo imali 80-90 odsto igrača iz okoline ili koji su ponikli u Kragujevcu. Mislim da su nam energija i žar koji to nosi u sebi pomogli da se plasiramo u Superligu. Ove godine ima dosta igrača sa strane, ali to nema nikakve veze. Mi iz Kragujevca samo više osećamo ovaj dres i grb i sigruno to malo teže nosimo, što je i normalno. Nema sumnje da bi voleli u što kraćem roku da dođe još neki igrač iz inostranstva ili Srbije koji može da nosi taj dres i ima kvalitet. Svima su vrata otvorena, ali to je već pitanje za ljude iz uprave kluba".

U elitnom rangu srpskog fudbala poslednji put je igrao pre osam godina. Najpre kao igrač Crvene zvezde, a potom i član Radničkog (kao pozajmljen igrač crveno-belih). Put ga je ubrzo odveo u inostranstvo, najpre u beloruski Minsk. Posle polusezone, preselii se u Hrvatsku, gde je sa 10 pogodaka bio najbolji strelac Slaven Belupa u sezoni 2014/15. Na red je došla i Belgija. Proveo je četiri godine u Lokerenu i ostavio dubok trag - 111 nastupa i 20 pogodaka uz 12 asistencija. Pre povratka na rodnu grudu branio je i boje banjalučkog Borca.

Puno toga se u srpskom fudbalu u međuvremenu promenilo. Kako Mirić kaže - na bolje. Ali ima još prostora za napredak. Mišljenja je da bi ligu trebalo skratiti, po uzoru na hrvatski HNL. Mogli bi još nešto da pokupimo od komšija, ističe 34-godišnji fudbaler Radničkog.

"Davno beše. Dosta se promenilo. Ne znam odakle bih krenuo. Popravila se infrastruktura, tereni su bolji, ali sigurno da može još bolje. Naša liga je sada i medijski više propraćena, stigao je i taj VAR i malo se naš fudbal pomakao, ali mislim da ima tu dosta posla za sve iz vrha. Mic po mic, ide na bolje, ali može to i još bolje. Da se malo ugledamo na komšije u svakom pogledu i mislim da će nam liga biti dosta kvalitetnija. Da vratimo neke naše stare klubove iz velkih gradova, da ne zapostavimo jug koji je totalno odsečen. Voleo bih da je liga malo kraća, mislim da bi dobili na kvalitetu. Imao sam prilike da igram u Hrvatskoj, gde je liga sa 10 timova, pa po četiri puta igraš sa Dinamom, Osijekom, Splitom, najboljim klubovima. U tome se ogledaju njihovi rezutati kroz Evropu. Svaki vikend je neki derbi, zamislite da imamo četiri puta Večiti derbi ili duele Partizana i Vojvodine, da se mi sastajemo po četiri puta sa Partizanom i Zvezdom. Mislim da je skraćenija liga bolja, svestan sam da ne može sa 10, ali sa 12 do 14 klubova, mislim da bi to bilo najbolje rešenje".

Dobro je upoznao Belgiju i nivo fudbala u toj zemlji. Kako bi uporedio tamošnje klubove sa srpskim? Koja je osnovna razlika?

"Infrastruktura. U jednom sportskom centru kao što je Lokeren imate desetak pomoćnih terena, imate jako dobru školu fudbala, dobar skauting. Mnogo je pažnje usmereno na mlađe selekcije. Tu je i veliki broj sponzora koji ulažu u klub. Na organizacionom nivou to je u rangu sa Crvenom zvezdom i Partizanom. Možda ne može da se uporedi po kvalitetu, ali na finansijskom i nekim drugim poljima, apsolutno".

Ne propušta priliku da isprati domaće klubove na međunarodnoj sceni i navija za što bolje rezultate.

"Pratim sve klubove iz Srbije i sigurno da navijam da prođu u narednu rundu zbog tog koeficijenta, jer možda i mi završimo godinu u nekom evropskom takmičenju. Crvena zvezda ima veliku šansu da se plasira u Ligu Evrope po peti ili četvrti put zaredom da prođe kvalifikacije u Evropi, što je za svaku pohvalu. Mislim da će i Partizan proći poslednju prepreku – Santa Klaru i držim im palčeve. To je dobro za srpski fudbal i mislim da svi treba da budemo na njihovoj strani, jer svima će ti poeni doneti nešto dobro".

Ne krije da dueli sa večitim rivalima donose posebnu draž, ali i ističe da ni najboljima neće biti lako da dođu do bodova u Kragujevcu.

"Sa ekipom Partizana se uskoro susrećemo, to je prvo kolo posle reprezentativne pauze i sigurno da ćemo se pripremati za tu utakmicu. Naravno da utakmice sa Zvezdom i Partizanom donose nešto sasvim novo i drugačije. Nije nam potrebna motivacija ni za jednu utakmicu, ali pogotovu za Zvezdu i Partizan. To su dva najveća kluba. Sa Partizanom igramo na svom terenu i kao što sam rekao, ko god bude došao moraće da se namuči da ostvari poztiivan rezultat i to isto mislim za Zvezdu i Partizan. Pred našim navijačima i jednoj i drugoj ekipi gostovanje na Čika Dači će biti „vruće“. Jedva čekamo".

SUPERLIGA SRBIJE – 6. KOLO

Petak

Mladost - Radnik 0:2 (0:0)

/Milovanović 49, Subotić 59/

Metalac - Voždovac 0:1 (0:0)

/Vujnović 62/

Subota

16.55: (4,40) Radnički Kragujevac (3,50) Čukarički (1,85)

19.00: (1,27) Crvena zvezda (5,50) TSC Bačka Topola (12,0)

Nedelja

16.30: (1,65) Vojvodina (3,80) Novi Pazar (5,50)

18.00: (2,25) Spartak (3,30) Napredak (3,25)

21.00: (9,00) Kolubara (4,60) Partizan (1,38)

Ponedeljak

17.30: Radnički Niš - Proleter

***kvote su podložne promenama



 


tagovi

Marko MirićRadnički Kragujevac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara