Dimitri Paje (©Reuters)
Dimitri Paje (©Reuters)

Marselj bez Pajea, Dejvid pretnja za Rajkovića

Vreme čitanja: 4min | ned. 30.08.20. | 10:44

Vicešampion oslabljen u Brestu. Kanađanin, pojačanje iz Genta, predvodi napad Lila u Remsu. Niko Kovač u Mecu juri prvu pobedu na klupi Kneževa

Šampionat Francuske je krenuo prvi od Liga petica, ali neki timovi, kao prvak Pari Sen Žermen, još nisu odigrali nijedanu utakmicu. Debi u Ligi 1 imaće i vicešampion Marselj, koji gostuje u Brestu (21.00).

Prošle sezone ekipa sa Velodroma konačno se probila u vrh francuskog fudbala i izborila učešće u grupnoj fazi Lige šampiona. Portugalski stručnjak Andre Viljas Boas preporodio je nekadašnjeg šampiona Evrope. Bitnu ulogu u timu prošle sezone imao je i srpski reprezentativac Nemanja Radonjić.

Izabrane vesti

Meč Marselja u prvom kolu protiv Sent Etjena je odložen zbog virusa korona u redovima ekipe sa juga zemlje. U Brestu za goste sa Velodroma neće igrati najbolji igrač ekipe, Dimitri Paje, a van stroja su i Alvaro Gonzales i Buna Sar. Oni su u obaveznom karantinu.

"Taktička postavka ostaće ista, ali nedostajaće nam Paje, Alvaro i Buna Sar. To je utakmica koju želimo da pobedimo da bismo dobro započeli sezonu. Rezultati u predsezoni nsu važni. Imamo kvalitet, ali nemam prviše mogućnosti za ovaj meč jer nam nedostaju važni igrači“, rekao je Portugalac koji je drugu sezonu na klupi Marselja.

Biće ovo prva takmičarska utakmica za Olimpik iz Marselja posle pet i po meseci. Krajem jula ekipa sa Velordroma je odigrala prijateljski meč sa Bajernom i izgubila sa 1:0. Za narednu sezonu Viljas Boas ne računa na iskusnog grčkog napadača Kostasa Mitroglua.

"Rekao sam mu da je dobrodošao da trenira sa nama, ali da ne računam na njega u narednoj sezoni. Želim mu sve najbolje u nastavku karijere. Još tražimo napadača“, istakao je Viljas Boas.

Prvi izbor Portugalca u napadu biće Argentinac Dario Benedeto, nekadašnji fudbaler Boke Juniors. On je postigao 11 golova za Marselj prošle sezone. Za vicešampiona bi mogao da debituje argentinski bek Leonardo Balerdi, koji je stigao na jednogodišnju pozajmicu iz Borusije iz Dortmunda. U startnoj postavi je najavljen i Nemanja Radonjić.

Brest je na premijeri doživeo katastrofu u Nimu, poražen je sa 4:0 i verovatno ga čeka grčevita borba za opstanak. Domaćin će biti lišen usluga suspendovanog Brendana Šardonea, a zbog povreda neće igrati ni Pol Lasne i Denis Bejn. Prošle sezone na Velodromu Marselj je pobedio današnjeg rivala sa 2:1 golovima Sara i Radonjića. Srbin je u finišu doneo tri boda domaćinu.

Rems je na premijeri nove sezone uzeo bod (2:2) u Monte Karlu. Mogao je da sva tri jer je vodio sa 2:0 u Kneževini, ali je Predrag Rajković dva puta kapitulirao, oba puta posle prekida. Rems, najprijatnije iznenađenje u proteklom prvenstvu, pred svojim navijačima (igra se sa maksimalno 5.000 gledalaca) dočekuje Lil (13.00), koji je prošle nedelje odgrao 1:1 sa Renom na svom stadionu.

Lil je prodao zvezdu Viktora Osimena Napoliju za čak 70.000.000 evra, ali je za 32.000.000 iz belgijskog Genta stigao najskuplji Kanađanin u istoriji Džonatan Dejvid. On je prošle nedelje u debiju u novom klubu ostavio dobar utisak. Igrao je do 64. minuta, kada ga je zamenio Turčin Burak Jilmaz. Odlični Kanađanin biće najveća pretnja po gol Rajkovića. Prošle sezone Rems je pred svojim navijačima pobedio Lil sa 2:0. Poslednjih pet utakmica ova dva tima završena su tipom 0-2.

Monako je bio solidan na premijeri, a prilika za prvu pobedu Nika Kovača na kormilu Kneževa imaće danas (15.00) u Mecu. Nekadašnji štoper Partizana Strahinja Pavlović još čeka na prve minute u crveno-belom dresu Monaka. Pojačanje za Kneževe u nastavku sezone mogao bi da bude napadač Bajera iz Leverkuzena Kevin Foland.

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde i bivši mladi reprezentativac Srbije Vukašin Jovanović nije u planovima Bordoa. On je ušao u poslednju godinu ugovora, a na startu sezone nije igrao protiv Nanta. Žirondinci gostuju (15.00) Anžeu od koga su poraženi na poslednje dve utakmice u Ligi 1.

FRANCUSKA 1 – 2. KOLO

Petak

Lion - Dižon 4:1 (3:1)

/Depaj 39 penal, 45+1, 65 penal, Lautoa 45ag – Šejdler 14/

Subota

Ren – Monpelje 2:1 (1:0)

/Le Talek 22 ag, Kamavinga 77 - Labord 90+1/

Strazbur - Nica 0:2 (0:1)

/Dolberg 37pen, 59/

Nedelja

13.00: (2,90) Rems (2,95) Lil (2,70)

15.00: (2,40) Anže (2,95) Bordo (3,40)

15.00: (3,80) Mec (3,45) Monako (2,00)

15.00: (2,05) Nant (3,35) Nim (3,80)

15.00: (2,30) Sent Etjen (3,15) Lorijan (3,30)

21.00: (3,50) Brest (3,35) Olimpik Marselj (2,15)

***kvote su podložne promenama

Odloženo: Lans – Pari Sen Žermen



tagovi

Liga 1FrancuskaFrancuska 1Dimitri PajeLilRemsBrestMarselj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara