Nezadovoljstvo u Mančesteru (©Reuters)
Nezadovoljstvo u Mančesteru (©Reuters)

Matić smirivao protest, Solskjer na udaru zbog Glejzera

Vreme čitanja: 2min | čet. 22.04.21. | 13:14

Navijači Mančester junajteda traže da američki vlasnici napuste klub i da navijači preuzmu 51 odsto akcija

Osnivači Superlige želeli su još više novca, navijači odgovaraju insistiranjem na tome da se vlasnicima ograničiti uticaj na fudbalske klubove. Istina, teško će to i dobiti, posebno u liberalnoj ekonomiji kakva je britanska, ali američke gazde Mančester junajteda su posle dugo vremena ponovo predmet mržnje. Barem onih malobrojnih militantnih. Oko 20 njih danas je blokiralo ulaz u trening centar Karington sa parolama na kojima su tražili odlazak porodice Glejzer sa Old Traforda.

S obzirom da ih je bilo svega 20 ne može se baš govoriti o nekakvoj revoluciji, mada će se većina navijača, barem onih lokalnih koji dolaze na tribinu, saglasiti sa zahtevom da omražena porodica napusti klub koji je preuzela maja 2005. godine. Protestanti su takođe tražili i da se po ugledu na nemačke klubove u engleski fudbal uvede pravilo po kome bi navijači kontrolisali barem 50 plus jednu akciju kluba – time bi stekli upravljački udeo – a na kraju su upravi poručili i: “Mi odlučujemo kada ćete da igrate“.

Izabrane vesti

(1,68) Lester (3,80) VBA (5,50)

Protest je prestao tek kada je trener Ole Gunar Solskjer sa pomoćnicima Majklom Kerikom i Darenom Flečerom, te jednim od iskusnijih igrača Nemanjom Matićem, izašao pred bundžija.

Junajtedovom šefu struke je zamereno zbog toga što je tri meseca pre no što su Glejzeri preuzeli klub stao na stranu navijača i pobunio se protiv biznismena iz SAD. Na pitanje zašto i sada kada je trener nije uz tribinu, Solskjer je samo rekao...

Džoel (Glejzer, prim.aut) voli klub“.

Navijači su odgovorili da Džoel – koji na Junajtedovoj utakmici nije bio pune dve godine – voli klub samo kada uzima pare iz Junajteda. Solskjeru su poručili da ne treba on da im drži lekcije o istoriji kluba, dok je sam Norvežanin pristao da siđe pred njih tek posle obećanja da se razgovor neće snimati. Iz kluba su im isprva rekli da ne silazi jer je “zastrašen“.

Uzrok svega? Naravno, želja mančesterskog titana da bude među 12 osnivača skoro pa zatvorene Superlige, koja se, barem zasad, neće ostvariti posle žestokih reakcija sa svih strana. Kopredsednik Džoel Glejzer se posle katastrofalne akcije koja je potrajala svega 48 sati izvinio navijačima zbog toga što menadžment “nije ukazao dovoljno poštovanja duboko ukorenjenoj tradiciji“. Dodao je i da je sada “potpuno posvećen ponovnoj izgradnji poverenja između kluba i navijača“.

Jasno ste nam poručili da ste protiv evropske Superlige i čuli smo vas. Pogrešili smo i želimo da ispravimo stvari“.

Za sada, žrtvovan je samo Ed Vudvord, direktor kluba, koji je podneo ostavku posle 16 godina tokom kojih je u tim sa Old Traforda investirano više od 1.000.000.000 funti.



tagovi

Ole Gunar SolskjerNemanja MatićGlejzer

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara