(©Starsport)
(©Starsport)

Matijašević: Još smo mali za Evropu, ali nemamo kompleks ni od Zvezde ni od Partizana! Ilić će doneti drskost i brzinu

Vreme čitanja: 9min | pon. 23.08.21. | 11:00

Direktor Brđana optimista na početku novog poglavlja kluba

Rutinskom pobedom nad Radničkim u Kragujevcu (3:0), na trenerskom debiju Saše Ilića, Čukarički je stavio tačku na turbulentni period u prethodnih nekoliko nedelja i otvorio novo poglavlje.

Niz fenomenalnih rezultata koje su Brđani ostvarili pod komandom Dušana Đorđevića, prekinuli su eliminacija od Hamarbija u kvalifikacijama za Ligu konferencije i bod osvojen u dva superligaška izazova protiv Kolubare i Radničkog nakon čega je perspektivni strateg napustio Banovo brdo. Upražnjeno mesto rukovodstvo kluba je poverilo Saši Iliću i tako privuklo veliku pažnju javnosti, a susret na stadionu Čika Dača potvrdio je ispravnost vizije čelnika superligaša sa Banovog brda. Nova tri boda i teći trijumf u sezoni otvorili su novo poglavlje, a na avgustovska dešavanja za Mozzart Sport osvrnuo se generalni direktor kluba Vladimir Matijašević.

Izabrane vesti

"Iza nas je sadržajnih nekoliko nedelja tokom kojih je došlo i do promene stručnog štaba. Mnogi zanemare neke stvari. Kažu Đole je super trener, niko ne kaže da nije, on je čovek napravio rezultate izborio Evropu, nizao je uspehe, ali nekad je potrebno da se ekipa razmrda. Pričali smo pre odluke Đorđević i ja, saglasni da nam je potrebno da se ekipa trgne, a kroz taj razgovor on je rekao da će se povući. Zahvaljujem mu se za prethodno što je radio, Đole je dobar čovek i trener. Na njegovo mesto došao je Saša Ilić, priča se trener bez iskustva, ali nisam saglasan sa tim jer je Sale do 42. godine nekoliko sezona sedeo na klupi Partizana, ulazio u igru, bio oslonac saigračima. Potom je bio u Fudbalskom savezu Srbije, radio sa 2003. i 2004. godištem, bio pomoćnik u mladoj reprezentaciji, pa je došao do funkcije Piksijevog asistenta u A reprezentaciji i sad je konačno dobio šansu da vodi prvi tim. Kad se sve sagleda on nije bez iskutva, radio je, vodio neke selekcije. Čovek mora nekad da dobije šansu, i Đorđeviću je Čukarički bio prvi samostalni superligaški klub i dobro je iskoristio priliku. Nadam se da će i Saša iskoristiti ukazano poverenje. Naš potez je povučen iz razgovora sa njim i njegovog razmišljanja o fudbalu, klubu, igračima. I Vladan Milojević je bio bez iskustva kad je došao ovde pa je napravio rezultat", rekao je Matijašević.

Direktor Čukaričkog je potom istakao da je Ilić okupio kvalitetan tim saradnika i da se nada da če oni zajedno doprineti poboljšanju igre.

"Ilić se prilikom pregovora više borio za stručni štab nego za sebe. I izborio se što pokazuje njegovu ljudskost. Pratio je Čukarički i svestan je da je naš cilj Evropa. Nadam se da ćemo uspeti da izađemo na međunarodnu scenu i narednog leta. Imamo kvalitetan tim, desio se taj Lazarevac, potom Hamarbi... Ne možete nikome da odsečete glavu, naročito jer sam te igrače sa Draganom Obradovićem ja dovodio i ukoliko postoji problem ja sam odgovoran. Sale je zadovoljan igračkim kadrom, dogovor je da do decembra pročistimo šta treba i da tada dovedemo eventualna pojačanja. Sada nećemo juriti i ukoliko budemo dovodili biće to jedan igrač, to svakako nije prioritet".

Prvi zadatak stručnog štaba bio je da probudi ekipu i posle dva poraza i jednog remija vrati na željeni kolosek, a slavlje u Kragujevcu predstavljalo je idealan početak kao i sjajnu uvertiru u gostovanje Crvene zvezde zakazano za nedelju.

"Gledao sam Hamarbi i pre naše utakmice i kad smo pobedili sa 3:1 nisam bio euforičan već sam rekao da su Šveđani i dalje favoriti. Gledao sam kako igraju na svom terenu i znao da je pred nama težak posao. Stigli smo na stadion poput male Alijanc arene na kakvom pola igrača nikad nije bilo, ne branim ih, čak sam ih kritikovao i rekao da se igrač postaje tu, međutim mi smo još u Lazarevcu krenuli da tonemo. Išli smo u goste Kolubari da pobedimo, nije tajna da Čukarički ide na ceo plen u svakoj utakmici i želim da igrači shvate da igraju u klubu kojem je cilj u svakoj utakmici pobeda. Nemamo kompleks, ni od Zvezde, ni od Partizana, dešavalo se i da primimo sedam golova, ali smo i pobeđivali. Međutim, u Lazarevcu je krenuo turbulentni period, povrede Mijailovića, Stevanovića su nas dodatno poremetile jer su oni oslonac tima. Usledio je revanš sa Hamarbijem gde smatram da smo prevashodno izgubili utakmicu u trčanju, nismo se dobro postavljali, nisu ispunjeni zahtevi trenera i svi snosimo deo krivice. Sami smo krivi, pobedili smo u Beogradu 3:1, imali smo 1:3 tamo u jednom trenutku... Na neki način smo se i osramotili, a opet i pokazali mladost, neiskustvo i gde je naš fudbal u odnosu na njihov. Morali smo da se pokažemo u boljem svetlu. Usledio je duel protiv Radničkog iz Niša gde nemam nikome ništa da zamerim, ali bili smo ispražnjeni psihički. Čak je ishod prihvatljiv jer nismo izgubili. Želeli smo pobedu, ali posle poraza 1:5, kad izađete na megdan iskusnoj ekipi poput Nišlija nije lako. Izgledali smo kao izduvani balon i morali smo nešto da promenimo. Došlo je do rastanka sa stručnim štabom, jednostavno to je život, sport, fudbal".

Matijašević i Ilić (©Starsport)Matijašević i Ilić (©Starsport)

Uprkos uspesima, iz perspektive rukovodstva belo-crnih ekipa je izgledala uspavano, a pred Ilićem i njegovim saradnicima će između ostalih biti zadatak da ubrzaju igru Brđana.

"Fali nam malo drskosti. Verujem da Sale može to da donese. Bio je borben igrač, nije prezao ni od koga. Van terena smo svi mi prijatelji, ali na terenu mora da se pokaže za koji si nivo, da li si za nešto više. Mogu ja da pričam šta hoću, ali ako ne napravim dobar tim i obezbedim budžet, nisam dobar sportski radnik. Ne prizanjem opterećenje u fudbalu. Ukoliko želimo da budemo tim, ekipa, moramo da budemo među prve četiri u Srbiji. TSC, Vojvodina, Spartak, Radnički, svi igraju fudbal, ali naš cilj je jasan. Jedini problem nam je stadion, imamo samo jedan teren i dve kancelarije. U takvim okolnostima smo stigli do nivoa da igramo protiv Hamarbija. Nadam se da bi moglo da nam se omogući u skorijoj budućnosti da napravimo još jedan teren. Razgovaramo sa predstavnicima Opštine Čukarica i nadamo se da ćemo naći zajeednički jezik. Naše ambicije su iste - igranje u Evropi, sve ostalo je neuspeh. Uz to ide i prodaja igrača od koje živimo. Mi smo razvojni klub, a prvenstvo Srbije je razvojna liga. Ima dosta stvari u samoj igri koje bi trebalo da promenimo. Smatram da treba brže da igramo, danas fudbal zahteva brzinu, pokazao je to Hamarbi, ali i Šerif. Smejali smo se Zvezdi, a Dinamo Zagreb je poražen znatno ubedljivije u Moldaviji. Danas je brzina primarna u fudbalu, mi majstora imamo i previše. Zaista se nadam da ćemo krenuti seriju dobrih rezultata jer imamo pregršt dobrih igrača, reprezentativaca. Nije lako napraviti tim, prodavati u kontinuitetu i beležiti rezultate, ali se nadam da ćemo uspeti".

Uspesi u prethodnom periodu uticali su da Čukarički postane magnet kako za igrače, tako i za fudbalske radnike o čemu na najbolji način svedoči podatak da je Matijašević po rastanku kluba sa Đorđevićem imao desetine kontakata i potencijalnih naslednika šefa stručnog štaba, a slična situacija je i sa preporukama po pitanju igrača.

"Drago mi je što smo napravili dobar brend. Bilo je dosta poziva, ali imali smo tri trenera u fokusu. Dragan Obradović, vlasnik kluba, imao je tri imena na stolu, razgovarali smo on, Grkinić i ja, i odluka je pala na Saleta. Svi imamo poverenje. Cilj nam je bio da angažujemo mladog, ambicioznog trenera, a Sale je veoma motivisan da radi. Svakodnevno imamo pozive, dnevno nam se nudi bar po nekoliko igrača, Saletu smo već predali neka imena da pogleda i uvek u dogovoru sa šefom stručnog štaba rešavamo pojačanja".

Matijašević je istakao da su iz ranije saradnje, pozitivne argumente na račun izbora Ilića imali Goran Grkinić i on, a da je nekadašnji as Partizana ujedno bio i želja Dragana Obradovića, vlasnika kluba. Upravo uloga prvog čoveka Čukaričkog, posebno je važna u funkcionisanju Brđana.

"Dragan Obradović je čovek koji voli fudbal. Nije nikome lako kad je potrebno da se ulaže novac, realno, to je u fudbalu bacanje para. Izvuče se iz konteksta 20.000.000 evra, koliko je okvirno bio priliv od transfera u prethodnim godinama, ali ovaj Čukarički zaista košta mnogo. Gale ovde sigurno ne zarađuje. Veoma znači što je on ovde, jer pre njega ništa ovo nije postojalo, a opet čovek je koji se ne meša mnogo. Pričamo o dovođenju trenera ili igrača, tu je da preseče, ali pušta stručni štab i sportski deo da rade svoj deo posla. Sa druge strane, na nama je da napravimo rezultat. Čovek koji radi ovde, a ne ostvari pozitivan pomak nije sposoban. Ukoliko ne napravim u narednih godinu dana transfere, zašto bi me vlasnik kluba držao? Svako mora da radi svoj posao, teško je, imamo i veliku Omladinsku školu, koja srećom, zahvaljujući sporazumu, koristi teren i pomoć na BASK-a. Zaista, za rad kluba se izdvaja dosta vremena i novca, i tu su prevashodne zasluge upravo gospodina Obradovića".

Kada je u pitanju rad mlađih kategorija, višegodišnji napori došli su na naplatu, te su stopama Dimitrija Kamenovića krenuli novi proizvodi škole Brđana.

"Prelazak iz omladinaca u prvi tim je težak, zato smo počeli saradnju sa BASK-om gde je većina naših omladinaca rođenih 2003. godine, uz one godinu ili dve dana starije koji se nisu još pronašli. Drezgić je već u prvom timu, tu su Lukić, Rogan, Ergelaš, igrači 2002. godište, kao i Baić, Rakonjac, Mićović... Radili smo sedam, osam godina zbog toga, stvarali što jaču školu da bismo dobili prvotimce. Ne mogu svi da se nametnu odjednom, ali u narednih godinu dana nadam se da će se dobar deo njih izboriti za određene uloge. U stručnom štabi je sada i Veličko Kaplanović, trener koji je trenirao naše mlade igrače u omladincima, zna njihove nedostatke i znaće da ih usmeri na pravi put. Napravili smo dobar stručni štab i verujem da će ih oni obučiti za izazove koji ih očekuju. Bavimo se mladim igračima, imamo dobru struku u školi i nadam se već u januaru priključenju nekih fudbalera iz generacije 2003, ali i 2004", kazao je Matijašević.

JOŠ SMO MALI U ODNOSU NA EVROPU

Činjenica da je uvedeno treće evropsko takmičenje Liga konferencije učinila je srpske klubove konkurentnijim na međunarodnoj sceni, a da belo-crni imaju potencijal i povoda da se nadaju zapaženijim rezultatima u narednim godinama potvrdili su dvomeč sa Sumgaitom i prva utakmica protiv Hamarbija (3:1).

"Da smo odigrali malo bolje i uspeli da prođemo Hamarbi, bio bi to još jedan veliki korak. Međutim, kad odete tamo i vidite taj nivo, tek onda ste svesni da smo mi još mali. Nadam se da ćemo sa evropskim utakmicama ići nivo po nivo, preskakati stepenik po stepenik. Izjavio sam ranije da očekujem da pravimo transfere od 5.000.000 evra i da nam budžet bude 5.000.000. Rekao sam to jer Evropa može da nam donese napredak i razvoj, da dostignemo viši nivo. Ipak, potrebno je mnogo rada, danas svi igraju fudbal. Hajduk je izgubio od Tobola 1:4, Zvezda pobedila Kluž 4:0, a mogla je i šest da postigne... Fudbal se menja, moramo da pratimo promene, da igramo brzo i nadam se da će Sale doprineti tome".

Napredak je uslovljen generalnim razvojem fudbala u Srbiji, a Matijašević naglašava pozitivne segmente.

"Obišao sam svet i video pregršt stadiona. Dovoljno je da pogledate stadione u Mađarskoj i da steknete predstavu o brzini kojom oni rastu. Najavljena je rekonstrukcija i izgradnja mnogih stadiona kod nas. Nadam se da će u budućnosti stadioni izgledati bolje, biti mali, ali lepi i da će fudbal iz toga korak po korak rasti. Što je jača liga to je bolje svima. Uveren sam da će i VAR diprineti tome, neće biti toliko greśaka, penali neće moći da se sviraju olako jer se sve vidi. Smatram da je video tehnologija već poboljšala situaciju i nadam se da će kvalitet fudbala rasti. Fudbalska Srbija ima potencijal, ali potrebno je da se poboljšaju uslovi, realizuje ta rekonstrukcija. I Savez može da doprinese napretku, a uveren sam da će to činiti u budućnosti još više. Povećana su TV prava, prižekljkujem da će u narednom periodu budu još viša, ali to moramo da zaslužimo kvalitetom. Klub kada ima budžet 3.000.000 - 3.500.000 evra i dobije 250.000 evra to mu je dovoljno da preživi mesec dana, čak i po 800.000 koliko dobijaju Zvezda i Partizan nije značajno iz perspektive ta dva kluba i njihovih budžeta. Ali dobro, to je trenutna situacija, verujem da će se svari menjati i da će klubovi u budućnosti biti rangirani i da će na osnovu toga dobijati deo TV prava", izjavio je prvi operativac kluba sa Banovog brda.


tagovi

Vladimir MatijaševićSaša IlićČukarički

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara