Nikolas Martinez (©YouTube)
Nikolas Martinez (©YouTube)

Meč za titulu u Gvatemali, Koban bez najboljeg strelca traži drugo odličje u istoriji

Vreme čitanja: 4min | čet. 15.12.22. | 20:00

Susret dva najbolja tima ligaškog dela Aperture na programu je od 22.00 časova

Posle osamnaest godina odsustva iz finalnih obračuna, navijači Koban Imperijal ponovo sa pravom maštaju o tituli prvaka države. Sa druge strane Antigva teži da uveća trofejno nasleđe, da prišije petu zvezdu. Sukob između ova dva tima predstavlja finale bez presedana jer se nikada do sada nisu susreli u poslednjoj istanci takmičenja. Prvi meč finala šampionata Gvatemale na programu je ovog četvrtka od 22.00 časova po srednjoevropskom vremenu.

Plavi prinčevi, kako glasi nadimak Koban Imperijala, predvođeni Meksikancem Robertom Montojom, nastoje da osvoje svoju drugu titulu. Prvi i jedini naslov šampiona poneli su 6. juna 2004, kada su u finalu Klausure pobedili Munisipal.

Izabrane vesti

Posle tri godine Antigva, koju vodi Argentinac Ramiro Kepeda, ponovo se našla u finalu. Zeleni stomaci, kako popularno oslavljavaju ovaj klub aludirajući na Avokado i njegove ogromne platanže u regiji Sakatepekez, svoje četiri titule prvaka države osvojili su između 2015. i 2019. godine.

Antigva i Koban Imperijal su bili najkonkretniji timovi na tabeli tokom ligaškog dela Aperture, završivši na prvom, odnosno drugom mestu. U plasmanu, do velikog finala, Koban je sa ukupnim rezultatom 3:1 savladao Komunikasiones, dok je Antigva ostvarila dve minimalne pobede nad Munisipalom.

22.00: (1,90) Koban Imperijal (3,20) Antigva (4,10)

Nedugo po osvajanju za sada jedine titule, Koban je ispao je iz elitne lige, pošto je izgubio baraž protiv Deportiva Zakape, u sezoni 2005/2006 posle lošijeg izvođenja penala. U sezoni 2015. konačno su ostvarili promociju u najvišu kategoriju, pobedivši Deportivo Miktlan na stadionu Mateo Flores.

Četiri puta su bili nacionalni vicešampion. Prvi put u sezoni 1979. godine kada su ušli u oktogonalnu fazu za titulu. Na kraju, tri tima su podelila prvo mesto, i morali su da idu u dodatnu seriju kako bi se odlučio šampion. Prinčevi su pobedili Munisipal , ali ne i Komunikasiones. Mnogi tvrde da je sudija tog meča imao u najmanju ruku sumnjive odluke, dosudivši jedanaesterac za Kemerose, kojim su na posletku i došli do titule. Do danas, ta odluka boli ceo grad Koban i regiju Las Verapas. U to vreme Plavi prinčevi Koban Imperijala imali su sjajan tim od koga su strahovali svi protivnici.

Drugi put kada je završio kao drugoplasirani, bilo je to u prvenstvu lige 1997/1998, ponovo iza šampiona Komunikasionesa. Treći put kao prvi pratilac završio je na turniru Apertura 2001, kada su se u finalu susreli sa Munisipalom. Pošto su na svom stadionu pobedili sa 3:0, u revanšu odigranom u prestonici, sa nerešenim rezultarom ili čak i poraz sa manje od dva gola razlike, bio bi im dovoljan da postanu šampioni. Ali, Prinčevi su izgubili sa 3:0 u regularnom delu, a kasnije su poraženi i u penal završnici rezultatom 4:2. Na završnom turniru Klausura 2003. godine, ponovo su završili kao drugoplasirani. U dve utakmice za titulu, u prvoj održanoj u Kobanu odigrali su meč bez golova sa Komunikasionesom, dok su u revanšu u prestonici izgubili sa 3:2, zahvaljujući zlatnom golu Dijega Latorea u prvom produžetku utakmice.

Jedino finale u do danas koje su Imperijalisti rešili u svoju korist, bilo je ono iz sezone 2003/2004 za format Klausura. U prvoj utakmici te finalne serije odigranoj na stadionu Hose Anhel Rosi sa prepunom živopisnim tribinama na kojima se našlo oko 15.000 navijača, Koban Imperijal je pobedio Munisipal sa 3:2. Ipak, Opštinari su u revanšu slavili sa 2:1, a kako pravilo gola u gostima nije bilo na snazi pristupilo se produžecima. U njima ponovo su Plavi prinčevi izvršili pritisak na Crveni tim izlazima i u 97 minutu Transito Montepekue je postigao Zlatni gol i sa ukupnom pobedom od 5:4 doneo prvi trofej Kobanu.

Ipak, Kobanu će noćas za prvi finalni okršaj nedostajati njegov najbolji strelac, Argentinac Nikolas Martinez, koji će zbog povrede izostati na noćašnjem susretu. Njegovu ulogu trebalo bi da preuzme lokalni napadač Robin Osvaldo Betankurt, uz pomoć kreativnog veziste i drugog najboljeg strelca ekipe brazilca Žandersona Pereire. Pored toga, treba imati u vidu da su Kobanerosi veoma opasni iz prekida, s toga će dodatni problem za ekipu Antigve predstavljati visoki defanzivci Daglas Moreira i Sezar Kaledon, koji su nekoliko puta tresli mreže protivnika tokom ove sezone. Sa druge strane, najveću pretnju po gol domaćih predstavlja će Argentinski napadač Lukas Gomez, inače najbolji strelac turnira sa 12 postignutih golova.

Poslednji duel ovih timova, odigran na stadionu Pensativo 10. novembra u sklopu 16. kola Aperture i završen je pobedom Antigve rezultatom 2:0. Još tri međusobna duela odigrana su od početka ove takmičerske godina, u kojima je Koban Imperijal zabeležio dve pobede, uz jedan nerešeni ishod bez postignutih golova.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

Piše: Đorđe RADONJIČ

GVATEMALA 1 (APERTURA) – FINALE (PRVI MEČ)

Četvrtak

22.00: (1,90) Koban Imperijal (3,20) Antigva (4,10)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Gvatemala 1Antigva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara