Ilustracija (©YouTube/Win Sports)
Ilustracija (©YouTube/Win Sports)

Medeljin strepi, najgori gost sanja titulu

Vreme čitanja: 4min | ned. 04.12.22. | 22:20

Kolumbija 1: Pereira stiže na megdan Independijenteu u prvom meču finala Klausure

Posle nikada intenzivnije sezone dva najbolja tima kolumbijske Klausure sastaće se u velikom finalu, čime se spušta zavesa na fudbalsku pozornicu ove južnoameričke zemlje. Na jednoj strani nalazi se Independijente Medeljin, kojem će noćašnja utakmica u prvom od dva završna čina, biti poslednja u ovoj godini pred svojim navijačima, dak se na drugoj strani nalazi Pereira, tim koji živi san, pošto je prvi put u istoriji svog postojanja došao do poslednje instance turnira.

Dva sastava sa dve potpuno različite priče koji će se suočiti u završnih 180 minuta sa istim ciljem. Independijente već zna šta znači osvojiti ovu titulu i u šest navrata je uspeo da proslavi uzvikujući reč “šampion” uz svoje ime, dok se Matekanjasi nadaju da će prišiti prvu zvezdu na timski štit.

Izabrane vesti

Prva utakmica na programu je noćas od 23.55 po srednjoevropskom vremenu na Atanasio Žirardotu u gradu večnog proleća, Medeljinu, dok će se revanš meč odigrati sledeće srede, 7. decembra na stadionu Ernan Ramirez Vijegas u Pereiri.

Independijente Medeljin, koji će prvi finalni meč odigrati na svom stadionu, ligaški deo Klausure završio je na trećoj poziciji sa 33 boda iz devet pobeda i šest remija uz pet pretrpljenih poraza. Tim Davida Gonzalesa postigao je 30 golova i bio je jedan od klubova sa najviše poena u ovoj fazi, ali je primio 25 pogodaka, što ga je svrstalo u grupu timova sa najviše primljenih golova u formatu. U nastavku takmičenja našli su se u polufinalnoj Grupi B zajedno sa Agilasom, Pastom i Amerikom iz Kalija.

23.55: (1,95) Independijente Medeljin (3,35) Pereira (3,70)

U prvom krugu Kvadrangulara, kako ovu fazu popularno oslovljavaju Kolumbijci, Moćnici su remizirali bez golova sa Pastom, pobedili Crvene đavole sa 2:0 na Paskal Gereru i bili poraženi od Rionegra minimalnim rezultatom. U drugom kolu uspeli su da kao domaćini savladaju Agilas Doradas sa 2:1, a istim rezultatom pobedili su i Ameriku čime su, kasnije će se ispostaviti, već zapečatili put u finale pred poslednji okršaj protiv Pastom u remiju bez golova. U fazi takmičenja zabeležili su 11 bodova, proizvod tri pobede i dva remija, uz šest postignutih i tri primljena gola.

Jedina sumnja koju David Gonzales ima pred prvi meč finala je Herman Gutijerez. Krilni igrač je bio na medicinskom odeljenju nekoliko nedelja zbog povrede mišića. Kao eventualna zamena, ponovo se pojavljuju Viktor Moreno i Adrijan Aregi, koji nije mogao da bude u poslednjoj utakmici na jer je odrađivao suspenziju zbg gomilanja žutih kartona. Posle povratka iz Pasta, Independijente je imao samo dva dana da isplanira ovaj meč. To je poslednji napor u sezoni, sa kojim mnogi igrači stižu istrošeni, ali uzbuđeni zbog borbe za titulu, što ih motiviše da izvuku poslednje atome snage.

Sa druge strane, Deportivo Pereira će igrati prvo finale u najjačem rangu takmičenja. Matekanjasi se nadaju da će postići dobar rezultat u prvom meču na gostovanju u Medeljinu, a koji će im ostaviti mogućnosti da kasnije proslave titulu pred svojim navijačima.

Za ovaj važan okršaj Pereira stiže kao jedan od najboljih timova sezone, gde je uspela da održi stabilan nivo od dolaska Alehandra Restrepa, naročito ostvarujući dobre rezultate kao gostujući tim. Tokom cele ligaške sezone, Matekanjasi su uspeli da budu sastav koji je osvojio veliki broj bodova na strani, što im je umnogome pomoglo da se kvalifikuju među osam na tabeli. U prvoj fazi Pereira je uspela da osvoji čak 17 poena u gostima i zauzme prvo mesto u toj stavci. Matekanjasi su prvi deo formata završili kao peti na tabeli sa 32 boda, sa devet pobeda, pet remija i šest poraza, uz 26 postignutih i 21 primljenim golom.

Mora se podsetiti da se Pereira kvalifikovala poslednjeg dana ligaškog dela Klausure, upravo kao gost, pobedivši Atletiko Bukaramangu. Alehandro Restrepo je znao da je ovo jedno od njegovih oružja za osvajanje važnih poena i uspeo je da to prenese na nadmetanja u polufinalnog Grupi A koju su delili sa Miljonariosom, Juniorom i Independijente Santa Feom, prošavši u veliko finale sa 12 osvojenih bodova iz četiri pobede uz dva pretrpljena poraza.

Sada, protiv Independijentea iz Medeljina, Pereira se nada da će potvrditi da je najbolji gostujući tim u šampionatu i nastaviti da sanja o svojoj prvoj tituli u istoriji.

Deportivo Pereira se 2011. sodine spustio u drugu kategoriju kolumbijskog fudbala i tu je ostao punih devet godina, dok se 2020. nije vratio u Prvu ligu. Od povratka u elitni rang, tim Matekanje se sa Moćnicima susreo sedam puta, a u međusobnim dvobojima rivali su zabeležili po dve pobede, uz tri remija.

U šampionatu Kolumbije DIM i Pereira ukupno su se sastali 180 puta, uz 75 pobeda za tim iz Medeljina naspram 47 za Pereiru, uz 58 remija. Što se tiče postignutih golova, Antiokenjos je tresao zatresao mrežu tačno 300 puta, naspram 231 postignutog gola za Risaraldense.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

KOLUMBIJA 1, KLAUSURA - FINALE, PRVI MEČ

Nedelja

23.55: (1,95) Independijente Medeljin (3,35) Pereira (3,70)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1Independijente MedeljinDeportivo Pereira

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara