Veljko Paunović i Fernando Jero (©Reuters, ©AFP)
Veljko Paunović i Fernando Jero (©Reuters, ©AFP)

Meksiko drhti zbog Jera, Paunovića i "Bilbaa" iz Gvadalahare

Vreme čitanja: 7min | pet. 30.06.23. | 22:30

Noćas startuje Apertura, Čivas prvi favorit, Gold kup koči Ameriku, previranja u Kruz Azulu i Pačuki

Sveto stado je opet u modi. Veljko Paunović je na kormilo Čivasa došao bez pompe, i za svega pola godine ga od posrnulog velikana - poput najboljeg alhemičara - napravio favoritom za osvajanje titule koja se na Akronu čeka šest godina. Samo 33 dana pošto je Klausura završena krunisanjem Tigresa u finalu baš protiv Gvadalahare, počinje Apertura 2023. duelima Klub Amerike i Huareza, odnosno Mazatlana i Pačuke.

Tigres se krajem maja vratio na tron posle četiri osrednje godine i osvojio osmu titulu u istoriji. Čivas je bio taj koji je "stigao do izvora, ali nije pio vodu", a na papiru najkvalitetniji Klub Amerika i Monterej nisu uspeli da stignu do finala, iako su se odlično snašli u ligaškom delu sezone. Naprotiv, Atletiko San Luis i Keretaro su predstavljali prijatna iznenađenja. Potonji je završio u plej-ofu kao desetoplasiran, ali mu nije bilo dozvoljeno da učestvuje, pošto je bio na dnu specijalne klasifikacije za ispadanje, dok je zajedno sa Tihuanom i Mazatlanom platio kaznu za ostanak u diviziji.

Izabrane vesti

U odnosu na proteklu kampanju, desile su se značajne promene u načinu funkcionisanja šampionata. Konkretno, najboljih šest timova na tabeli, a ne četiri što je bio slučaj do sada, direktno će se kvalifikovati u četvrtfinale. Takođe, ekipe od 7. do 10. mesta igraće plej-of. Pobednik meča između 7. i 8. proći će u narednu fazu, a poraženi će da se suoči sa boljim između 9. i 10. tima, a nagrada je poslednje mesto u četvrtfinalu. Dakle, NBA plej-in u fudbalskoj primeni. Tada će proces da bude isti, sa duplim mečevima, ne računajući pravilo gola u gostima, već poziciju u osnovnom delu turnira.

Takođe, tim sa najviše bodova u ukupnom plasmanu će biti novčano nagrađen, a osvojiće i učešće u Konkakaf Ligi šampiona. Poslednja tri tima u specijalnoj klasifikaciji za ispadanje platiće kaznu od 1,5 miliona evra (16.), 2,5 miliona (17.) i 3,8 miliona (18.) kako bi ostali u kategoriji. Ujedno, svaki tim ima pravo da koristi sedam umesto osam stranaca u startnih 11.

03.00: (1,45) Klub Amerika (4,20) Huarez (6,50)

Uticaj Gold kupa mogao bi da ima veliki uticaj u uvodnoj fazi. Čak 18 igrača iz Lige MX je na šampionatu Konkakafa, od kojih 14 predstavlja Meksiko. Ako bi El Tri ušao u finale Gold kupa, to bi onda značilo da će tih 14 igrača iz osam klubova biti nedostupni od 1. do 3. kola.

Sezona će imati jednomesečnu pauzu zbog Liga kupa, turnira koji organizuju Liga MX i MLS, koji e održava između 21. jula i 19. avgusta u Sjedinjenim Državama. Posle treće runde Aperture kampanja će se nastaviti treće nedelje avgusta i, osim zastoja zbog datuma FIFA u septembru, oktobru i novembru, više neće imati prekida do velikog finala u nedelju, 17. decembra.

03.00: (3,90) Mazatlan (3,45) Pačuka (1,87)

A, tamo, u borbi za titulu, redom svi meksički mediji i poznavaoci fudbalskih prilika, očekuju ponovo Čivas. Predviđanja koja Gvadalahara istorijskim značajem generiše, potpuno su suprotna onima iz prethodnog semestra. Sveto stado u sezonu ulazi ne samo kao aktuelni vicešampion, već kao ekipa koju ostali klubovi vide kao najveću opasnost zbog istorije, veličine, navijača i, pre svega, zbog strukture i napretka koju je Čivas pokazao u ideji igre tokom Klausure.

Dolasci Fernanda Jera za sportskog direktora i Veljka Paunovića na mesto šefa struke potegli su mnoga pitanja među onima kojima je Gvadalahara pri srcu, koja su donekle bila normalna posle višegodišnje suše.

"Radom i trudom nastojaćemo da osnažimo svakog igrača kako bismo formirali veoma konkurentan tim", ponavljali su bivši asovi Reala i Atletiko Madrida.

Misija je ostvarena. Mnogi igrači su dostigli, možda i najbolji nivo u karijeri, koristeći ulogu u kojoj se najviše ističu. Osim rezultata u vidu trofeja koji je izostao, razvoj i rast koji je ekipa ostvarila za tako kratko vreme je impozantan. Veljko Paunović je sve postavio na zdrave temelje, stvorio tim sposoban da pritisne rivala na terenu, sa jasnom fluidnošću u poslednjoj trećini, i kadar da se suprotstavi svakome.

Nekadašnji kormilar Redinga, Čikaga i mlađih selekcija Srbije sa kojima je pravio neizbrisive uspehe, pošto je omladinskom rerezentacijom postao svetski prvak na Novom Zelandu 2015, implementirao je stari musketarski moto "svi za jednog i jedan za sve". Gotovo da nema člana Čivasa koji ne govori o Veljku biranim rečima, a prednjači kapiten koji mesecima svedoči koliko je očaran treninzima i svime što Srbin radi.

"Spremni smo s Paunovićem da idemo do kraja, jer nam je ulio samopouzdanje da ispišemo istoriju u ovom klubu", govorio je Fernando Beltran.

Erik Gutijerez (©Reuters)Erik Gutijerez (©Reuters)

Odbrambena čvrstina i organizovanost kroz formaciju 4-1-4-1 ili 4-3-3 su ono što je Čivas učinilo otpornim, a ne samo brzo prilagođavanje Paunovićevom planu igre u debitantskoj sezoni. U situaciji kada se jedan od glavnih navalnih opcija Aleksis Vega još oporavlja od povrede, Klausura je pokazala da Paunović ne mora da se dosledno oslanja na igrače kao što su Vega ili Viktor Guzman da bi postigao uspeh. Sva je prilika da će Srbin da dobije ozbiljno pojačanje, uprkos tome što mu je polje delovanja omeđeno, jer u Gvadalahari igraju samo meksički igrači, zbog čega se ponekad pravi poređenje sa Atletik Bilbaom. Deo slagalice koji Čivasu nedostaje bi mogao brzo da stigne, jer je klub blizu potpisivanja ugovora sa meksičkim internacionalnim vezistom Erik Gutijerezom iz PSV Ajndhovena.

Paunović je nedavno priznao da još nije svario poraz u finalu od Tigresa, i obećao je navijačima Gvadalahare da će se ponovo boriti za titulu prvaka. Čivas je vodio sa 2:0 do 65. minuta, ali je Tigres posle produžetaka slavio sa 3:2.

"Posle finala je sve za mene bilo mučenje. Osećam se odgovornim za poraz od Tigrea. U drugom poluvremenu nisam dao ekipi rešenja da se izbori sa promenama rivala, ali koristim poraz da učim. Igraćemo ponovo finale i neću dozvoliti da se te greške ponove", poručio je Paunović.

Čivas ima jasnu i sređenu strukturu. Zna se kako tim igra, načini napada su veoma razrađeni. Možda je izgubio finale, ali tokom kampanje je izgradio mnoge stvari koje bi trebalo da budu plodonosne na duge staze.

Glavni protivkandidati Čivasu biće Tigres, Klub Amerika, Monterej i Toluka. Posle osvajanja titule i potpisivanja ugovora sa obećavajućim veznim igračem Euhenijem Picutom, Tigres se nada da može još da eksploatiše znanje vrsnog napadača Andrea Pjera Žinjaka. Klub Amerika je dobila novog stratega u liku Brazilca Andre Žardinea, beka meksičke reprezentacije Kevina Alvareza plaćenog 10.000.000 evra Pačuki i trebalo bi da bude ponovo kandidat za titulu, ali postoji šansa da će imati slab početak jer je bez četvorice igrača - najviše u Ligi MX - koji su na Gold kupu.

Monterej se zahvalio Viktoru Manuelu Vučetiću, koji nije ispunio očekivanja i dobio je otkaz posle eliminacije u polufinalu Klausure, a na njegovo mesto je doveden Fernando Ortiz. Sa stilom igre koji je više usmeren na napad, i sa mnogo talenata, bilo bi iznenađenje da se ne nađe u trci za titulu. Kada je reč o Toluki, taktički pronicljiv i sa pristupom poseda lopte, strateg Ignasio Ambriz bi trebalo da bude u stanju da održi status svog tima kao kandidata u Aperturi. Kupovina dvostrukog nacionalnog šampiona desnog beka Maurisija Isaisa iz Pačuke za 5.000.000 evra takođe bi mogla da se ispostavi kao jedno od pametnijih potpisa u predsezoni.

Među onima koji bi mogli da imaju razočaravajuću sezonu su Kruz Azul i Pačuka. Atmosfera u Sementerosima sa Asteke nije dobra u svlačionici, jer je, prema izveštajima u Meksiku, brazilski trener Rikardo Fereti bio blizu da podnese ostavku, jer mu uprava kluba nije dovodila igrače koje je tražio. Uz mnogo promena u timu, i neke moguće tenzije iza kulisa, teško je očekivati od Kruz Azula da prevaziđe ono što je uradio u Klausuri, kada je eliminisan u plej-in fazi.

Ima razloga za brigu i u redovima prošlosezonskog petoplasiranog tima, koji je isto ispao u plej-inu. Uprkos tome što Pačuka može da se pohvali osvojenom titulom Aperture 2022, Los Tuzosi su ovog leta ostali bez petorice igrača koji su učestvovali u prošlogodišnjem finalu. Taj broj se proteže na sedam, kada se uračunaju prvotimci koji su pušteni tokom zime, a to čak ni ne uključuje odlazak Kristijana Aranga, koji je prešao u Real Solt Lejk posle samo pet meseci. Čak i na poziciji trenera, urugvajski kormilar Giljermo Almada nije se stideo da kaže želi iazzovniji posao. Almada je nedavno priznao da u ugovoru ima izlaznu klauzulu za moguću poziciju u reprezentaciji. Podsetimo, selekciju Meksika, koja je ranije ove godine imalaAlmadu kao ozbiljnog kandidata, trenutno vodi privremeni selektor Haime Lozano.

MEKSIKO 1, APERTURA - 1. KOLO

Subota

03.00: (1,45) Klub Amerika (4,20) Huarez (6,50)

03.00: (3,90) Mazatlan (3,45) Pačuka (1,87)

05.10: (2,20) Tihuana (3,35) Pumas (3,05)

Nedelja

01.00: (3,30) Atletiko San Luis (3,30) Monterej (2,10)

03.00: (1,42) Tigres (4,30) Puebla (7,00)

05.10: (2,15) Atlas (3,25) Kruz Azul (3,25)

20.00: (1,45) Toluka (4,30) Nekaksa (6,25)

Ponedeljak

03.05: (1,70) Santos Laguna (3,50) Keretaro (4,80)

Utorak

04.00: (2,05) Leon (3,30) Čivas Gvadalahara (3,45)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Meksiko 1Veljko PaunovićFernando JeroČivas GvadalaharaTigresKlub AmerikaMonterejTolukaPačukaKruz AzulLeonNekaksaSantos LagunaKeretaroAtlasAtletiko San LuisTihuanaPumasMazatlanHuarezPuebla

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara