Mohamed Salah ispred navijača Evertona (©Reuters)
Mohamed Salah ispred navijača Evertona (©Reuters)

Mersisajd derbi: Gudison još čeka novog Kejhila i Artetu

Vreme čitanja: 4min | sub. 03.09.22. | 10:04

Premijer liga: Liverpul poslednji put poražen od Evertona u gostima 2010.

Isti grad, a različit nivo. Oštro lokalno rivalstvo biće obnovljeno 241. sukobom Plavih i Crvenih između Evertona i Liverpula u jednom od derbija 6. kola Premijer lige. To je obračun u kojem se emocije i želja za pobedom često prepliću i obično su ključni sastojci u trijumfalnom pohodu. Od nastanka Premijer lige, više crvenih kartona je pokazano na Mersisajd derbijima nego u bilo kom drugom meču.

Gradski dvoboj je takođe igra koju Karamele mrze poslednjih sezona. Everton ne stoji baš najbolje protiv Redsa i retko se radovao prethodnih godina. Pretprošle sezone tim sa Gudisona je prekinuo neslavnu seriju od čak 26 uzastopnih derbija na kojima nije uspeo da trijumfuje nad Liverpulom, i to je učinio na Enfildu. Navijači Evertona nisu se poradovali najslađoj pobedi skoro punih 12 godina na svom stadionu, otkako su Tim Kejhil i Mikel Arteta bacili Liverpul na kolena sredinom oktobra 2010.

Izabrane vesti

Nijedan od protagonista ne može da bude zadovoljan učinkom u uvodnoj fazi Premijer lige. Everton je još bez pobede, ali je krenuo blago uzlaznom putanjom, pošto je dva početna poraza zamenio sa tri vezana remija. U međuvremenu, ekipa Frenka Lamparda plasirala se u 3. rundu Liga kupa. S druge strane, puleni Jirgena Klopa imali su trzavica u tri startna okršaja, gde su između ostalog, izgubili u najvećem engleskom derbiju od Mančester Junajteda, da bi ih veliki trijumfi od 9:0 nad Bornmutom i potom slavlje nad Njukaslom pokrenuli ka gornjem domu.

13.30: (8,00) Everton (4,70) Liverpul (1,45)

Lampard ima težak period na Gudisonu. Pošto je prošle sezone za dlaku spasao Karamele od ispadanja u Čempionšip, bivši reprezentativac Engleske je imao velike planove za ovu sezonu. Uprkos ogromnim transfernim zadacima od preko 70 miliona evra, devetostruki šampion je jedno od najvećih razočaranja u aktuelnoj sezoni.

Pristalice Evertona ispred stadiona (©Reuters)Pristalice Evertona ispred stadiona (©Reuters)

Treneru Evertona nedostaje nekoliko ključnih igrača kao što su Dominik Kalvert-Luin, Jeri Mina, Mejson Holgejt i Ben Godfri. Povreda Kalverta-Luina, verovatno najvažnijeg ofanzivca posle Rišarlisonovog odlaska u Totenhem, i dalje je veoma nenadoknadiv problem. Bez Engleza do sada su postignuta tek mršava četiri gola, iako Karamele statistički beleže znatno više udaraca ka protivničkom golu nego prethodne sezone.

Everton je u opasnosti da treći put u istoriji ne pobedi nijednu od prvih šest prvenstvenih utakmica.

"Razumem šta ova utakmica znači. Video sam dosta derbija u Londonu, ali ovde u Liverpulu je malo drugačije. Samo dva kluba, 50-50, što čini trenutak još važnijim. Za navijače, to je sve. Za mene će to biti prvi derbi na Gudisonu i zaista se radujem. Atmosfera će biti neverovatna, moramo da ostavimo sve na terenu", rekao je trener Evertona Frenk Lampard.

Međutim, ni Liverpul nije imun na povrede i njegove redove muče zdravstveni problemi. Van stroja su Džordan Henderson, Tijago Alkantara, Žota, Aleks Okslejd-Čemberlen i Ibrahima Konate. Skraćena rotacija pravi poteškoće Jirgenu Klopu, kao i suspenzija Darvina Nunjeza, koju je Urugvajac odradio i biće spreman za Mersisajd derbi.

Redsi su tokom nedelje uspeli fantastično da preokrenu tok duela sa Njukaslom, u kojem su dugo gubili posle Isakovog gola. Međutim, Roberto Firmino je izjednačio, a Fabio Karvaljo postigao pobednički gol u osmomo minutu nadoknade. Liverpul ove godine tek treba da pobedi u gostima.

"Žota je u četvrtak prvi put trenirao sa timom, pa ćemo videti kako će biti na dan meča. Nažalost, Henderson je dugo odsutan. Moramo konačno da pobedimo u gostima, a to je veliki derbi, tako da zaista moramo da uložimo maksimum. Prethodni duel nas je dosta ojačao, bila je to zaista važna pobeda", rekao je trener Liverpula Jirgen Klop.

Za razliku od Evertona koji nema evropskih obaveza, Liverpul samo što nije otpočeo kontinentalnu kampanju. Za četiri dana gostovaće Napoliju u 1. kolu grupne faze Lige šampiona.

------------------------

Sve utakmice Primere ove sezone možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-------------------------

PREMIJER LIGA - 6. KOLO

Subota

13.30: (8,00) Everton (4,70) Liverpul (1,45)

16.00: (2,30) Brentford (3,50) Lids (3,25)

16.00: (1,60) Čelsi (4,10) Vest Hem (6,25)

16.00: (2,05) Njukasl (3,50) Kristal Palas (3,90)

16.00: (2,10) Notingem (3,40) Bornmut (3,90)

16.00: (1,53) Totenhem (4,40) Fulam (6,75)

16.00: (2,30) Vulverhempton (3,30) Sautempton (3,45)

18.30: (9,00) Aston Vila (5,60) Mančester Siti (1,35)

Nedelja

15.00: (1,92) Brajton (3,50) Lester (4,50)

17.30: (2,70) Mančester Junajted (3,35) Arsenal (2,80)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaEvertonLiverpulMersisajd

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara