Rafinja (©Reuters)
Rafinja (©Reuters)

Mitsko slovo „R“ u Barsi: Romario, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinjo i naslednik Rafinja

Vreme čitanja: 4min | uto. 26.07.22. | 18:41

"Oduvek sam želeo da budem deo Barselone, to je moj dečački san, jer su u njoj igrali moji idoli. Velika imena brazilskog fudbala. Nadam se da će moj boravak u klubu biti lep kao njihov"

Ljubavna priča između Barselone i Brazilaca traje decenijama, istorijske veze su neraskidive. Mnogi su ušli pod kožu navijačima, ostavili neizbrisiv trag i uklesali svoja imena u najveća klupska dostignuća. Posebno to važi za kvartet čija imena počinju slovom „R“.

Od Romarija, preko Ronalda i Rivalda, do Ronaldinja. Svaki je bio nepresušan izvor magije i golova. Pojavio se i peti, ucaklile su oči onima kojima su Barselonine boje kao znamen u srcu na poteze Rafinje, razgalio ih je golom u „neprijateljskom“ El Klasikom. Bolji debi nije mogao da poželi, a da bi stao u red brazilskih velikana koji su na prvu osvojili navijače, moraće još mnogo da ih isporuči. I da učini da Barsa opet bude Barsa, creme della creme evropskog fudbala, kako je rekao na predtavljanju. 

Izabrane vesti

Pred Rafinjom je trnovit put, pun uspona i padova, ali kroz takav je morao da prođe kako bi stigao do Kamp Noua. Krenuo je putem svojih idola, brazilskih mađioničara kojima se divio i čije poteze je na ulici skidao. Želeo je samo na jedno mesto – na travnjak koji je za Brazilce najplodnije tle.  

„Bilo je poteškoća oko dolaska zbog finansijskog fer pleja, znao sam za to, ali i znam da ako postoji jedan odsto šanse, onda morate imati 99 odsto vere. To me je motivisalo. Oduvek sam želeo da budem deo Barselone, to je moj dečački san, jer su u njoj igrali moji idoli. Velika imena brazilskog fudbala. Nadam se da će moj boravak u klubu biti lep kao njihov. Svako je napravio svoju priču, veoma lepu. Sada je došlo moje vreme“, počeo je Rafinja priču za španske medije. 

Istrajao je u nameri da stigne u Barselonu, koja je kasu Lidsa napunila sa 58.000.000 evropskih novčanica, i na američkoj turneji nabacio Ćaviju osmeh na lice. Projektilom je potpisao poraz Real Madrida, da bi potom protiv Inter Majamija upisao gol i dve asistencije. Nagovestio je šta može i da bi mogao biti i te kako dobra investicija, u rangu svojih sunarodnika prethodnika. Možda i tolika da se u Barseloni jednoga dana govori o pet čarobnih Brazilaca sa početnim slovom „R“. 

„Dugo sam pokušavao i ostvario mi se san da dođem i zaigram za Barsu. I dalje se prilagođavam, u adaptaciji mi pomažu saigrači i stručni štab. Želim da stalno budem spreman, bilo da se radi o utakmici ili treningu. Početak je dobar, napadač sam i volim da postižem, ali i asistiram kod golova. U dve utakmice do sada sam direktno učestvovao kod četiri gola, a bolji početaku Barsi od gola u El Klasiku ne postoji“, poručio je brazilski napadač i dodao:

„Biti deo El Klasika jedinstven je osećaj. Teško je opisati šta mi je sve prolazilo kroz glavu, letele su mi misli. Veoma sam srećan što sam u prvom El Klasiku postigao gol i nadam se da će to biti prvi od mnogih. Kada je lopta došla do mene iskontrolisao sam je na najbolji način i završio akciju. Znao sam kako da izađem na kraj sa pritiskom i srećan sam što sam uspeo u tome“. 

Kliknuo je Rafinja sa saigračima i Ćavijem na prvu, nije se pokajao što je kod Deka insistirao da ga kako zna i ume pošalje u Barselonu. Uživa u svakom dodiru sa loptom. 

„Privukao me je stil igre koji forsira Ćavi, ofanzivci su blizu gola. Odgovara mi način na koji vršimo presing, to što očekuje da imamo dosta kontakata sa loptom i da je držimo u posedu. Igramo na veliki broj golova i to mi godi. Takođe, sviđa mi se i što je blizak sa igračima. Volim to kod trenera. Za ovo kratko vreme u klubu uvideo sam da uvek želi da pomogne, zna kako da se ophodi prema igračima i svestan je naših potreba“.

Igra Barselone je u igradnji, kao i Rafinjini odnosi sa novim klupskim kolegama. Najbolji kontakt ostvario je sa momcima kojima portugalski nije stran. 

„Veoma sam blizak sa Ansu Fatijem i Ronaldom Arauhom, jer obojica govore portugalski. Sa njima provodim najviše vremena. Ali, gledam da budem dobar sa svima. Snalazim se, ekipa me je odlično prihvatila i veoma sam zahvalan na tome“, zaključio je Brazilac. 


tagovi

RafinjaBarselona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara