Nani (©AFP)
Nani (©AFP)

MLS: Nani nosi Orlando, Kanzas ne da tinejdžera Busija

Vreme čitanja: 3min | pet. 23.04.21. | 23:10

Sporting prošle nedelje pobedio Njujork na startu nove sezone u Sjedinjenim Američkim Državama, a noćas stiže tim s Floride. Portugalac glavna zvezda gostiju

Prošlog vikenda lopta se zakotrljala i u Sjedinjenim Američkim Državama. Očekuje se neizvesno prvenstvo bez izrazitog favorita za krunu. Drugo kolo otvaraju noćas (01.30) Sporting Kanzas Siti i Orlando na stadionu Čildrens Mersi park. Tim sa Floride je u prvom kolu na svom terenu odigrao bez golova sa jednim od glavnih pretendenata za krunu Atlantom, dok je Kanzas pobedio Njujork Red Buls u gostima sa 2:1.

Ovaj duel obeležiće trener domaćeg tima Piter Vermis. Njemu će ovo biti 600. utakmica u MLS ligu što kao fudbaler, što kao strateg na klupi. U devet od 11 sezona na klupi uspeo je svoj tim da dovede do plej-ofa.

Izabrane vesti

Američki mediji pišu da je Kanzas prošle zime odbio dve ponude iz Serije A za talentovanog 18-godišnjeg vezistu Đanluku Busija. Takođe, i klubovi iz Nemačke i Holandije želeli su američkog bisera italijanskog porekla. On je mladi reprezentativac SAD-a.

Zasad nije krenuo putem brojnih zemljaka koji brane boje najboljih klubova u Evropi. Kristijan Pulišić (22) igra u Čelsiju, Đovani Rejna (18) u Borusiji Dortmund, Veston Mekeni (22) u Juventusu, Seržinjo Dest (22) u Barseloni, Tajler Adams (21) u Lajpcigu, Kris Ričards (20) u Bajernu, Junus Musa (18) u Valensiji, Konrad de la Fuente (19) u Barseloni, Zek Stefen (25) u Mančester Sitiju, Timoti Vea (20) u Lilu… samo su neki od imena koji tek treba da naprave veliku karijeru na tlu Starog kontinenta.

01.30: (1,87) Sporting Kanzas Siti (3,60) Orlando (4,20)

Orlando se uglavnom oslanja na veterane. Na klupi je kolumbijski stručnjak Oskar Pareho, a prva zvezde Lavova je Nani, nekadašnji igrač Mančester Junajteda, Lacija, Sportinga iz Lisabona. I dalje ne može da igra Urugvajac Maurisio Pereira zbog crvenog kartona prošle godine u plej-ofu MLS-lige. Portugalac Žoao Mutinjo je povređen, a na debiju u novom klubu povredio se i ovogodišnje pojačanje Alešandre Pato. Brazilac je izašao u finišu meča sa Atlantom. Malerozni napadač nema sreće tokom karijere. Prognozirani su mu veliki dometi, igrao je u Milanu, ali poslednjih godina je prava “ptica selica”, od Kine do otadžbine. Sada je na Floridi. U napadu Orlanda trebalo bi da bude Kanađanin nigerijskog porekla Tešo Akindele.

Prošle sezone Orlando je pobedio Sporting Kanzas sa 2:1. Na četiri od šest poslednjih utakmica ova dva tima bilo je GG3+.

Sistem takmičenje u MLS-u je takav da je 27 ekipa podeljenih u dve grupe, Istok (14 timova) i Zapad (13 ekipa). Najbolji timovi posle ligaškog dela u obe konferencije izboriće plasman u Konkakaf Ligu šampiona i plasiraće se direktno u polufinale plej-ofa. Šesti i sedmi tim u obe konkurencije igraće baraž za prvu rundu plej-ofa.

Kanadski klubovi ne mogu da izbore plasman iz MLS lige u Konkakaf Ligu šampiona 2022. godine. Broj bodova je prvi kriterijum za redosled na tabeli, a onda sledi broj pobeda, gol-razlika, broj postignutih pogodaka... Postoji i klasifikacija za takozvani "Supporters Shield". Prošle sezone najbolja je bila Filadelfija koja je po tom kriterijumu izborila plasman u elitni rang Severne i Srednje Amerike i Kariba (Konkakaf). Novi član lige je postao Ostin.


tagovi

MLS ligaMLSKanzas SitiOrlando SiitiOrlando

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara