(©Reuters)
(©Reuters)

Modra bajka: Dinamov juriš ka novom čudu, Oršić granatira Žutu podmornicu

Vreme čitanja: 4min | čet. 08.04.21. | 10:22

Unaj Emeri, trener Viljareala, tri puta je sa Seviljom podizao trofej namenjen pobedniku Lige Evrope, Arsenal je uveo u finale i želi da u osmom pohodu na tron dovede još jedan španski klub

Istorija se piše u Španiji, a prvi korak ka ostvarenju snova i plasmanu u polufinale Lige Evrope pravi se u Zagrebu. Dinamo je pokazao da može, generacija je protiv Totenhema položila ispit zrelosti. Satkani su Modri za velika dela, tu više nema spora. Primao je godinama Dinamo udarce na evropskoj pozornici, pamtio i čekao da očvrsne. Maksimir je nekada bio poželjno gostovanje, više nije. Svestan je Viljareal šta ga čeka u Zagrebu (21.00), Modri nisu meki kao Salcburg i kijevski Dinamo, ozbiljna su takmičarska ekipa.

Mislav Oršić i dalje odzvanja Maksimirom. Najveći Dinamov adut spreman je za ono njegovo. Da se stušti sa desnog boka u sredinu, naniže nekoliko igrača i lansira bombu pod prečku. Osetio je to na svojoj koži Totenhem, bezbroj puta osetili su Hajduk, Osijek i Rijeka, neka se spremi i Viljareal.

Izabrane vesti

Zaludeo je Mislav Oršić Ostrvo briljantnom partijom protiv Totenhema. Odbrana Pevaca gutala je knedle kada krilni napadač Modrih krene u kontru. Het-trik Oršića i bravure golmana Dominika Livakovića izbacili su dvojac zagrebačkog Dinama u izlog, zadovoljno će Modri na leto trljati ruke kada ponude budu stizale na adresu kluba, a do tada navijači žele još malo da uživaju.

21.00: (3.90) Dinamo (3.35) Viljareal (2.00)

Sa jedne strane Mislav Oršić, a sa druge Đerar Moreno. Španski napadač najveća je uzdanica Unaja Emerija, čoveka koji gospodari Ligom Evrope. Emeri je tri puta sa Seviljom osvajao drugo po snazi takmičenje na Starom kontinentu, igrao je i finale Lige Evrope sa Arsenalom i želi da dođe do 50 odsto uspešnosti u takmičenju. Naciljao je Emeri četvrtu titulu u osmom pohodu na Ligu Evrope, a olakšavajuća okolnost po stratega Viljareala je ta što će napadačka trojka Dinama biti razbijena.

Damir Krznar, trener Dinama, najavio je da će Bruno Petković krenuti sa klupe. Centralni napadač Modrih oporavlja se od povrede, odradio je tek dva treninga i očekivano je da u nastavku dobije šansu da zaigra. Moraće Krznar da improvizuje u napadu i možda pomeri Oršića u sam špic. Najbolji igrač Modrih, Luka Ivanušec i Lovro Majer sigurni su napred, a Krznarova dilema je da li da vezu Ademi – Jakić pojača Franjićem ili da od starta pruži priliku Atijemvenu u napadu i tako Oršića ne pomera sa levog boka.

"Teško da će Gavranović konkurisati za sastav, a Petković je odradio dva treninga. Nije on još 100 odsto spreman i sa lekarom ćemo odlučiti hoće li igrati sa nekom blokadom ili neće. Ako će igrati, to će biti petnaest ili dvadeset minuta, no o tome ćemo odlučiti sutra", rekao je Damir Krznar na konferenciji za medije uoči utakmice.

Žoze Murinjo imao je samo reči hvale za Modre, posle meča na Maksimiru ušao je u Dinamovu svlačionicu i čestitao igračima, a trener Dinama očekuje da će Unaj Emeri, baš kao i Portugalac, izvesti najjači sastav u oba susreta.

"Nakon utakmice protiv Totenhema smo dobili komplimente i od Murinja, koji je izveo najjači sastav u obe utakmice. Očekujem da će isto uraditi i Unaj Emeri. Niko nas više ne smatra nekakvim autsajderom i zato je naša uloga malo teža. Viljareal je favorit, a mi smo iz senke spremni da napravimo još jedno čudo", rekao je Krznar pa dodao:

"Kakav Dinamo možete očekivati? Pa malo prilagođen Viljarealu. Moraćemo da pazimo na Pareha i Morena, koji ulazi u međuprostor i stvara jako puno problema najboljim ekipama na svetu. U fazi napada naša standardna igra, dobra kontra iz čvrstog bloka, ali pokušaćemo kroz posed da ugrozimo Viljareal“.

21.00: (2.05) Ajaks (3.50) Roma (3.60)

Totenhem je jedna priča, i to arhivirana, a Viljareal potpuno druga.

"Samim tim što smo prošli Totenhem, bilo bi logično da kažem da nam oni više leže. Viljareal je potpuno drugačija ekipa. Totenhem igra jako okomito s kratkim dodirima, Španci vole posed, da igraju od golmana i tiki-taka. Takvoj ekipi je teže parirati jer se dogode trenuci u kojima si dugo bez lopte i to treba istrpeti. Moramo igrače uveriti da to nije nužno loše, da moramo biti strpljivi i da zatvaramo međuprostore. U pripremi utakmice, Viljareal je bio teži od Totenhema", zaključio je strateg Modrih.

Unaj Emeri je u najavi meča govorio o Modrima u superlativima.

"Poštujemo Dinamo koji nas sigurno dočekuje s puno samopouzdanja nakon izbacivanja Totenhema, a izbacio ga je jer je veliki tim. Ima jako dobre igrače, navikao je da pobeđuje u svom prvenstvu, ali i u velikim utakmicama u Evropi. Moraćemo im se prilagoditi, videćemo šta će ponuditi. Videli smo kako su dosad igrali u Ligi Evrope, pogledali smo karakteristike njihovih igrača, kolektivne i individualne", rekao je trener Žute podmornice i nastavio:

"Dinamo zna da igra s loptom i ima dinamične igrače. Dinamo će igrati na pobedu od prvog minuta, a kada dođe na red da se brani, njegovi igrači braniće se zajedno. Posebno moramo paziti na kontre jer se Dinamovi igrači tu ističu. Pred nama je jako teška utakmica. Biće to totalni fudbal", zaključio je Unaj Emeri.


tagovi

Dinamo ZagrebViljarealLiga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara