Mogu li Partizanu da zabibere njegova deca?

Vreme čitanja: 4min | ned. 30.10.22. | 10:44

Nikola Štulić i Sava Petrov, nekadašnji biseri škole crno-belih, aduti niškog Radničkog u večerašnjem duelu 17. kola Mozzart Bet Superlige

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša)

Fudbaleri Radničkog će večeras čak deveti put u ovoj kalendarskoj godini igrati protiv jednog od beogradskih večitih rivala, sa jednom jedinom nadom – da im to ne bude i poslednji okršaj sa njima za tekuću sezonu. Dodatno tumačenje nije potrebno, Nišlije će do kraja osnovnog dela Mozzart Bet Superlige voditi veliku borbu da im ovo ne bude prva sezona od kako je uvedeno doigravanje, a da nisu učesnici plej-ofa.

Izabrane vesti

Ako im se štošta može zameriti na učinku u aktuelnom šampionatu, jedno se mora priznati: kada su se sastajali sa Zvezdom ili Partizanom, bili su na nivou veličine tih izazova. Još se pamti buran remi (3:3) 15. jula na Čairu, koji je, ispostaviće se, dao lažnu sliku o nekakvom spektakularnom potencijalu Nišlija, a pravu o brojnim slabostima crno-belih, koji će se posle još nekoliko posrtanja u nizu, dolaskom Gordana Petrića, vratiti na pravi kolosek.

I kada se, na pres konferenciji posle poraza od Crvene zvezde pre sedam dana, valjda jedini na svetu u tom momentu, Nenad Lalatović setio večerašnje utakmice sa Partizanom, zaista je delovalo da su svi aduti na strani srpskog viceprvaka i da će Radnički na taj meč otići kao na „streljanje“. Nišlije su, uz ogromno energetsko pražnjenje, doživele veliki psihološki šok, ostale bez petorice prvotimaca zbog kartona i povreda, ali... Samo dva sata kasnije, još jači udarac zadobio je Partizan, kome je Javor otkinuo dva već upisana boda, potom je usledio i poraz u Nici, prvi Petrićev na klupi crno-belih. Tu je i umor od evropskog izazova, pa pritisak, koji je večeras u potpunosti na leđima domaćina. Radnički još jednom ima priliku da iskoristi činjenicu da je pred njim utakmica u kojoj nema šta da izgubi.

E sad, sa kojim snagama?

Bez trojice od četvorice igrača iz poslednje linije odbrane, koja je spojila tri odlične utakmice, bez dvojice najkreativnijih i najiskusnijih iz veznog reda. Eto takav će sastav Lalatović večeras izvesti u Beogradu. Etongua i Jamkama neće biti zbog crvenih, Pejovića i Stojanovića zbog žutih kartona, Aksentijevića i Marjanovića zbog povreda... I dok će poziciju levog beka, umesto Andreje Stojanovića, sasvim izvesno zauzeti Maka Gaku, francuski internacionalac koji je odigrao odlično drugo poluvreme protiv Zvezde, čak i asistirao za gol, dok će se Stajiću u štoperskom tandemu pridružiti Savić, standardan u timu sve dok ga kartoni nisu eliminisali za gostovanje u Ivanjici, a Etongu iskoristio ukazanu šansu, šta god da Lalatović odluči za poziciju desnog beka, biće jedna vrsta eksperimenta.

Vrlo je moguće da će fudbalska javnost u Srbiji večeras imati priliku da upozna Filipa Freja, momka rođenog u Švajcarskoj, gde je živeo i igrao sve do dolaska na Čair pre par meseci, koji iza sebe ima iskustvo nastupa u čuvenim mlađim kategorijama Ajaksa. Još nije debitovao za Radnički, u odsustvu Aksentijevića i Jamkama, praktično je jedina prirodna opcija za tu poziciju. Druga solucija je da Lalatović nekog od svojih krilnih igrača vrati na mesto beka, što ne treba isključiti, ali je šef stručnog štaba Radničkog puno puta izjavio da ne voli da na taj način tumba ekipu.

U srcu veznog reda, društvo Mesaroviću će najverovatnije praviti Đurišić, čime bi taj deo tima dobio još jednu defanzivnu dimenziju više, što je Radničkom i potrebno u ovom tipu utakmice, dok navalni deo tima nema potrebe previše da se menja. Ukoliko šansu dobije Sava Petrov, koji je u finišu meča sa Zvezdom uneo dobru energiju kao zamena, Partizan bi mogla da napadnu dvojica njegovih đaka, nekadašnjih bisera, koji nisu uspeli da se izbore za mesto pod suncem u prvom timu, pa „zaobilaznim putem“ traže put ka međunarodnoj sceni. Čak i trojica, ako imamo u vidu da je i Saša Jovanović ponikao u Partizanovoj školi. Nikola Štulić je sa kapitenskom trakom oko ruke završio utakmicu sa Crvenom zvezdom, ako to bude trenerov izbor i večeras, eto dodatne odgovornosti za jednog od trojice najboljih strelaca Mozzart Bet Superlige, protiv kluba čiji je dres nosio do pre manje od godinu dana.

Čak i oni pasionirani ljubitelji fudbala, teško da mogu da se sete utakmice u kojoj su se, jedan na drugog, namerila dvojica trenera toliko različitih, čak dijametralno suprotnih temperamenata, što će biti još jedna zanimljiva strana utakmice koja zatvara 17. kolo (19 časova, TV Arena premijum 1). Iz svog prethodnog mandata u Radničkom, Nenad Lalatović ima pozitivan skor sa Partizanom – na pet takmičarskih utakmica, dve pobede, dva remija i jedan poraz. Upravo su u toj, vicešampionskoj sezoni Nišlije slavile u Humskoj 6. marta 2019. godine, a nakon toga doživele četiri vezana poraza, bez da su uspele da postignu gol.

MOZZART BET SUPERLIGA - 17. KOLO

Subota

Javor - TSC 0:1 (0:0)

/Đakovac 49p/

Čukarički - Novi Pazar 2:2 (1:1)

/Ivanović 39, Docić 49p - Mijić 6, 80p/

Voždovac - Napredak 0:0

Vojvodina - Mladost NS 1:0 (1:0)

/Čumić 20/

Nedelja

13.00: (2,85) Radnik (3,15) Spartak (2,55)

17.00: (18,0) Kolubara (7,75) Crvena zvezda (1,15)

18.30: (2,50) Mlados L (3,25) Radnički 1923 (2,90)

19.00: (1,18) Partizan (7,25) Radnički Niš (15,0)

*kvote su podložne promenama



tagovi

Mozzart Bet SuperligaNikola ŠtulićSava Petrov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara