Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Može li neko da zaustavi Makaru?

Vreme čitanja: 3min | čet. 15.06.23. | 22:55

Ekvadror 2: Manta noćas (02.00) dočekuje lidera drugoligaškog karavana, jedinu ekipu bez poraza u šampionatu

Stadion Hokaj u Manti, biće poprište okršaja u drugoligaškom karavanu u Ekvadoru između istoimenog lokalnog kluba i Makare iz Ambatoa, grada koji se nalazi visoko u planinama centralnim Kordiljerima.

Nekadašnji članovi elitnog ranga ekvadorskog fudbala, sada učesnici drugog po snazi ranga takmičenja, od početka prvenstva nalaze se u najužem krugu kandidata za povratak u najjaču kategoriju. Duel koji je na programu noćas sa početkom noćas (02.00) zatvoriće 14. kolo ekvadorske Serije B.

Izabrane vesti

Trenutno Manta zauzima četvrto mesto na tabeli drugorangiranog šampionata Ekvadora. Tim argentinskog stručnjaka Fabijana Alberta Frijasa u dosadašnjem toku prvenstva osvojio je 20 bodova u 13 kola, uz 11 postignutih i 12 primljenih golova, što predstavlja skroman učinak u ofanzivnom sektoru u poređenju sa ostalim takmacima u ovom nadmetanju.

02.00: (2,95) Manta (3,00) Makara (2,45)

Manta deli drugo mesto po broju bodova zajedno sa Imbaburom i Independijente Juniorom, zvaničnom filijalom sada daleko poznatijeg kluba Independijente del Valjea. Ipak, samo gol-razlika je ono što je trenutno zadržava na četvrtoj poziciji, jer su svoje duele 14. kola, ova dva kluba već odigrala.

Važno je istaći Mantin nedavni niz nastupa na svom stadionu Hokaj. U poslednjih šest utakmica koje je ovaj tim odigrao kod kuće, čak pet puta ostvario je pobede, uz jedan remi. Ovaj niz, sada od tri uzastopne pobede pokazuje da se Manta znatno ojačala i učvrstila na sopstvenom stadionu i da ovaj faktor može da iskoristi u svoju korist protiv trenutnog lidera prvenstva, Makare.

Analizirajući ukupan učinak Mante u poslednjih deset prvenstvenih utakmica, tim je zabeležio četiri pobede, dva remija i četiri poraza. U prethodnom kolu, Manta je kao gost ostvarila važnu pobedu protiv kluba 9. oktobar, istina, minimalnim rezultatom i golom svog najboljeg strelca u tekućoj sezoni, Argentinca Leandra Basana. Trener Fabijan Frias najavio je identičnu formaciju koju je koristio u prethodnoj utakmici. Tim je predodređen taktičkim ofanzivnim sistemom 4-3-3, koji želi da poboljša svoju igru i stvori više prilika pred golom protivnika.

S druge strane, Makara proživljava vrhunac forme u takmičenju. Tim iz Ambatoa trenutno zauzima lidersku poziciju na tabeli, sa impresivnih 29 bodova osvojenih u 13 kola. Sa solidnim defanzivnim učinkom, sastav Leandra Lupina do sada je tek sedam puta vadio loptu iz svoje mreže, etablirajući se kao najefikasnija odbrana šampionata. Tim takođe poseduje veliku ofanzivnu moć, pošto je postigao 18 golova u predhodnom delu sezone.

I kao gost, Makara je pokazala doslednost, ostvarivši četiri pobede i tri remija, bez poraza u poslednjih sedam utakmica u takmičenju.

U ukupnom učinku na poslednjih deset prvenstvenih utakmica, Makara ima učinak od sedam pobeda i tri remija. Tim je prošao kroz impresivan niz od pet uzastopnih pobeda, što svakako povećava kolektivno samopouzdanje za naredni meč. U prethodnom kolu, Makara je pobedila Ameriku iz Kita sa 2:0 u utakmici odigranoj na svom Belavista de Ambato stadionu. Trener Leonardo Lupino verovatno će i na ovom meču zadržati formaciju koju je koristio u prethodnoj utakmici. Tim ima taktički ofanzivni sistem 4-3-3, koji daje prednost agresivnoj i kreativnoj igri, ali ne toliko i samom napadu. Ipak, pri ofanzivi se znatno ističe argentinski napadač Fakundo Kaljeho, koji je sa devet golova vdeći na listi strelaca ekvadorske Serije B.

Kada posmatramo istoriju direktnih sukoba ova dva tima na stadionu Hokaj, primećujemo zanimljiv balans. U poslednjih pet utakmica odigranih na ovom stadionu, Manta je slavila u tri navrata, jednom je meč završen bez pobednika, a jednom je i Manta izašlao kao pobednik. Važno je istaći da je poslednji obračun ovih timova na ovom istom stadionu, odigran još u maju 2021. godine, tada pod okriljem Lige Pro, iliti elitnog ranga ekvadorskog fudbala, i završen nerešenim rezultatom 1:1.

EKVADOR 2 – 14. KOLO

Petak

02.00: (2,95) Manta (3,00) Makara (2,45)

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Ekvador 2EkvadorJužna AmerikaManta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara