Foto; Reuters
Foto; Reuters

MVP Evropskog prvenstva: Đanluiđi Donaruma

Vreme čitanja: 2min | pon. 12.07.21. | 00:12

Golman Italije proglašen za najboljeg igrača šampionata Evrope, Kristijano Ronaldo je i zvanično najbolji strelac

Italija je pokorila Evropu. Posle boljeg izvođenja jedanaesteraca savladala je Englesku i popela se na krov Starog kontinenta. Velike zasluge za ovaj istorijski uspeh idu i na račun čuvara mreže Azura Đanluiđija Donarume, koji je u penal seriji odbranio dva penala Englezima. Na kraju je proglašen i za najboljeg igrača Evropskog prvenstva.

Sjajan je bio Donaruma tokom čitavog prvenstva. Golman koji bi uskoro trebalo da bude predstavljen kao novo pojačanje Pari Sen žermena je proveo 719 minuta na golu prvaka Evrope, upisao je devet odbrana, primio svega četiri gola i u tri navrata sačuvao mrežu. Bio je fantastičan i u penal seriji, pročitao je udarce Džejdona Sanča i Bukaja Sake sa kreča, pa je poneo i titulu heroja finalne utakmice. Čini se i čitave nacije.

Izabrane vesti

Italija je u neverovatnoj seriji od 34 meča bez poraza, uspeli su da dođu do titule evropskog šampiona, druge u istoriji. Prethodnu su Azuri osvojili 1968. godine, što znači da im je trebalo 53 godine da ponove taj uspeh. To je ujedno i najduži raspon između dve evropske titule jedne reprezentacije u istoriji kontinentalnih smotri.

Odavno je Donaruma zacementirao mesto među stativama reprezentacije, pa je dosad upisao 32 nastupa u dresu sa državnim grbom. Za golmana Italija ne mora da brine, kako momak kojem je šansu na golu Milana svojevremeno dao Siniša Mihajlović ima tek 22 godine. Boljeg naslednika za legendarnog Đanluiđija Bufona nije mogla da poželi.

Iako jako mlad, iza sebe sada ima i titulu prvaka Evrope, kao i 251 takmičarski nastup u dresu Rosonera. U sezoni za nama je proglašen i najboljim čuvarem mreže u Seriji A.

Zlatna kopačka je na kraju pripala Kristijanu Ronaldu, koji je postigao pet golova na četiri nastupa. Isti učinak je imao i Patrik Šik, ali je nagrada otišla Portugalcu zato što je napadač češke reprezentacije odigrao meč više. Interesantno, 36-godišnji Ronaldo je bio i najbolji strelac italijanskog šampionata. Dakle, najbolji igrač Evropskog prvenstva je i najbolji golman Serije A, dok je najbolji strelac turnia tu titulu poneo i na Apeninima.



tagovi

Đanluiđi Donarumafudbalska reprezentacija ItalijeEuro2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara