Đani Infantino (Reuters)
Đani Infantino (Reuters)

Najjače nacionalne lige stale na stranu klubova u sukobu sa FIFA

Vreme čitanja: 3min | čet. 26.08.21. | 12:37

Velika neizvesnost pred kvalifikacione mečeve u septembru i oktobru

Dok ogroman deo fudbalskog sveta s nestrpljenjem prati sagu oko (ne)odlaska Kilijana Mbapea iz Pari Sen Žermena u Real, sa povremenim bacanjem pogleda u dvorište Juventusa koje bi da napusti Kristijano Ronaldo i osluškivanjem reči Pepa Gvardiole koji je najavio da će njegova misija u Mančester Sitiju biti završena za dve sezone, u pozadini bukti sukob između FIFA i klubova u koji su se uključili i čelnici najkvalitetnijih liga na svetu.

Ovog puta lige su stale na stranu klubova. Naime, prvo su klubovi iz Engleske i Španije podigli glas protiv odlazaka igrača na predstojeće mečeve nacionalnih timova u zemlje koje su u "crvenom" zbog nestabilne zdravstvene situacije uslovljene povećanjem broja zaraženih korona virusom. Zatim su Premijer liga, La Liga i Serija A stali na stranu klubova koji odbijaju da puste igrače na utakmice reprezentacija zakazane za septembar i oktobar, u kojima bi ih izgubili na 11 dana u svakom od pomenuta dva termina.

Izabrane vesti

Saopštenje La Lige direktno poziva na očuvanje "integriteta takmičenja", pogođeno nedostupnošću značajnog broja južnoameričkih igrača koje redovno pozivaju njihove reprezentacije. Lige i pre svega fudbaleri su dugo kritikovali međunarodni kalendar koji je prenatrpan.

La Liga kritikuje "jednostranu odluku" koja nije uzela u obzir "druga rešenja ponuđena na Svetskom forumu liga", gde je predstavnik španskog fudbala već pokazao nelagodu "u odsustvu osetljivosti prema klubovima" i postavio pitanje kršenja međunarodnog kalendara na koji su se nacionalne lige već prilagodile uzimajući u obzir okolnosti kovida...

Iz La Lige bi najmanje 13 klubova bilo pogođeno u narednih nekoliko "prozora" tokom kojih bi zajedno ostali bez 25 igrača. Ovaj broj bi mogao da bude veći kada budu objavljeni pozivi u reprezentacije Ekvadora i Venecuele.

Španski savez, koji će razgovarati sa pogođenim klubovima, razume da svetski kalendar ne može i ne treba da se menja "u hodu", posebno ako postoje alternativna rešenja.

Sa druge strane, u Premijer ligi su otišli ​​dalje, direktno podržavši klubove da ne puste reprezentativce zemalja koje su na crvenoj listi. Ta mera će uticati na skoro 60 fudbalera iz 19 od 20 klubova Premijer lige koji bi u septembru trebao da putuju u 26 zemalja s crvene liste.

"Ova odluka je posledica odluke FIFA da ne produži privremeni izuzetak za igrače koji moraju da prođu karantin po povratku sa međunarodnih obaveza", pravda Premijer liga svoju podršku klubovima.

Premijer liga je već pregovarala sa vladom Ujedinjenog Kraljevstva i Fudbalskom asocijacijom o izuzeću od sadašnjih propisa (karantina), ali to nije naišlo na odboravanje. Ako bi igrači dobili zeleno svetlo od kulubova da igraju na nacionalne timove, po povratku bi trebalo da provedu deset dana u hotelskom karantinu, što klubovi osuđuju, navodeći da u to nije uključeno dodatno vreme potrebno igračima da povrate fizičku formu.

Ričard Masters, direktor Premijer lige uverava da "bi bilo potpuno nerazumno da klubovi puste igrače u tim novim okolnostima".

I u Italiji slično razmišljaju, pa je su iz Serija A najavili da će takođe čvrsto podržati klubove koji ne žele da puste fudbalere za "prozore" u septembru i oktobru.

U međuvremenu, predsednik FIFA Đani Infantino pismenim putem je "na solidarnost svih udruženja članica, svih liga i svih klubova da učine ono što je ispravno i pošteno za svetski fudbal".

"Mnogi od najboljih igrača na svetu takmiče se u Engleskoj i Španiji, a verujemo da i ove zemlje dele odgovornost za očuvanje i zaštitu sportskog integriteta takmičenja širom sveta. Predložio sam da se na sledećim međunarodnim utakmicama primeni pristup sličan onom koji je usvojila vlada Velike Britanije za poslednje faze Evro 2020. Zajedno smo pokazali solidarnost i jedinstvo u borbi protiv kovid. Pozivam sve da osiguraju puštanje igrača za predstojeće utakmice kvalifikacija za Svetski kup", naveo je Infantino.

Ipak, pitanje je da li će tako biti kao što on želi...


tagovi

FIFAPremijer ligaPrimeraSerija AĐani Infantino

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara