Rožerio Seni (©Flamengo)
Rožerio Seni (©Flamengo)

Najluđi debi na svetu: Na klupi najvećeg kluba najfudbalskije zemlje sveta protiv kluba u kome si božanstvo

Vreme čitanja: 4min | sre. 11.11.20. | 21:56

Rožerio Seni vodi Flamengo protiv Sao Paula

Daleko je to od Reala, Liverpula, Bajerna ili Juventusa. Daleko po – novcu. Ali ako računamo emociju, Evropa tu ozbiljno kaska. Jer ono što brazilski fudbal može da režira teško da može bilo ko drugi. Samo pogledajte primer Rožerija Senija.

Za one koji su poslednjih 20 godina živeli na Marsu: Rožerio Seni je najefikasniji golman u istoriji fudbala. I ne, nije greška, Seni je zahvaljujući maestralnim prekidima golmansku karijeru završio sa 131 postignutim golom. Poređenja radi, drugi na listi je legendarni Hose Luis Čilavert sa 67 golova.

Izabrane vesti

Dosta o tome, to su prošla vremena, Seni je sada trener. I ne bilo koji trener. Seni je novi trener Flamenga, najpopularnijeg kluba najfudbalskije zemlje planete. Sa armijom od oko 40.000.000 navijača Rubro-Negro ima podršku otprilike 20 odsto Brazila. Tamo se ne navija za Čelsi, Inter ili PSŽ. Tamo se voli lokalno. A nikoga ne vole koliko Flamengo.

Dobro, dosta i o ljubavi prema Flamengu, ima nešto i o rivalu. A rival je niko drugi do Sao Paulo, klub u kojem je Seni… Malo je reći legenda. Odigrao je tamo 1.258 utakmica. Postigao je taj 131 gol. Golman. Seni jeste Sao Paulo. I Sao Paulo je Seni. Pa nek ga je 2017. i oterao posle samo šest meseci na klupi, kada je inače i debitovao u trenerskoj profesiji.

Posle toga je Seni otišao u Fortalezu, uveo ju je iz druge u prvu ligu i pokazao da u njemu ipak postoji “ono nešto”. Pa ga je zvao Kruzeiro i on je naravno otišao u Belo Horizonte. I posle mesec i po dana se posvađao sa igračima Tijagom Nevesom i Dedeom i dobio otkaz. Fortaleza se ponela gospodski, samo da bi je Seni opet “izdao”. A u Brazilu treneri ne odlaze tako često usred sezone, pa se sada baražnom paljbom udara po 47-godišnjem strategu. Istina, Fortaleza je dobila oko 150.000 evra na ime obeštećenja, ali dosta je to skromno imajući u vidu da je Seni dobio mesečnu platu od 110.000 evra. Tek da shvatite da brazilski fudbal nije favela, već ozbiljan biznis, ispred čak i većeg dela Evrope.

Legendarna Marakana (©Reuters)Legendarna Marakana (©Reuters)

Uostalom, uoči meča sa Sao Paulom u četvrtfinalu cenjenog Kupa Brazila mnogo se priča i o bivšem treneru Flamenga. Ne Domeneku Torentu, dugogodišnjem pomoćniku Pepa Gvardiole, koji je oteran posle solidnog učinka, ali i dva ponižavajuća poraza (1:4 od Santosa usred Rija i 0:4 na gostovanju kod Atletiko Mineira).

Pričamo naravno o Žoržu Žezusu. Čoveku koji je otišao dva dana nakon što je Flamengu doneo titulu šampiona Brazila, da ne pominjemo da je osvojio i Kopa Libertadores što nije uspelo nijednom drugom strancu na klupi brazilskog kluba. A u Riju su ga dočekali tvrdnjama da je previše star, da ne poznaje brazilski fudbal.

Pa čak i Žezus imao je greške. Grešio je recimo na transfer pijaci. Gustavo Enrike, Leo Pereira, Mšael, Pedro Roša. Četiri od šest njegovih pojačanja bili su promašaji. A Mišael i Pereira zajedno su koštali 14.500.000 evra što za brazilske uslove nije mali novac. Jedan od osnovnih zadataka Senija biće da razmrda celu ekipu.

Neće mu biti lako. Protiv Sao Paula neće moći da računa na Pedra, Evertona Ribeira i Maurisija Islu, koji su pozvani da igraju za reprezentacije Brazila i Čilea. Rodrigo Kajo i Filipe Luis su povređeni, Dijego Ribas nije sasvim fit, Gabrijel Barbosa Gabigol, Žezusov junak, tek se oporavio nakon što mesec dana nije igrao… Ozbiljan izazov za Žezusa.

I sve to na “originalnoj” Marakani, možda i najčuvenijem stadionu na svetu. Samo Brazil to može da režira.

(P.S. Od 01.30 igraju i Internasional i Amerika Mineiro. Na klupi Internasionala, lidera prvenstva Brazila, debitovaće Abel Braga, koji je promenio manje-više sve klubove u toj zemlji. Njegov prethodnik, Eduardo Koupet nije mogao više da čeka da se izabere nova uprava kako bi znao sa kojim će timom raspolagati, pa je rešio da ode u Seltu da se bori za opstanak u Primeri. I to je Brazil).


tagovi

FlamengoRožerio SeniBrazilBrazil 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara