Igrači Dinama (©Reuters)
Igrači Dinama (©Reuters)

Nedelja sudbine šampiona i potlačenih, gore obala Jadrana i Maksimirska šuma

Vreme čitanja: 6min | ned. 08.05.22. | 13:43

Hrvatska: Dinamo Zagreb dočekuje Osijek, a Rijeka čeka Hajduk

Odvajkada su u Hrvatskoj okrenuti ka Nemačkoj, ugledaju se u svih sferama, tako i u fudbalu. Minhenski Bajern stvorio je monopol, čitavu deceniju neprikosnoven je i nosi status apsolutnog vladara Bundeslige, a njegova kopija stanuje u Zagrebu. Prekopirao je Dinamo model funkcionisanja, zaveo je strahovladu u hrvatskom fudbalu, ali nijedna vladavina ne traje doveka. Kad-tad joj dođe kraj. Pitanje je trenutka i sposobnosti konkurencije - utisak je da prvi put posle pet godina titula može da ne završi na Maksimiru.

Udruženim snagama Hajduk, Osijek i Rijeka propisno su zaljuljali tron, vladar se u kraljevskoj stolici nakrivio, no još nije spao. I rasplet mu, za sada, ide na ruku. Ali, sve bi moglo da se okrene za 180 stepeni ovoga vikenda, koji je u Hrvatskoj označen kao sudbonosan i u navijačkom kalendaru zaokružen crvenim markerom. Nedelja sudbine šampiona i potlačenih, nedelja istine, nedelja derbija u kojoj gore obala Jadrana i Maksimirska šuma. Dinamo protiv Hajduka i Osijeka sa saveznikom Rijekom, jedinim timom koji ga je nakratko svrgnuo sa trona pre pet sezona.

Izabrane vesti

Kažu da svi putevi vode u Rim, ovoga puta u Hrvatskoj vode na dve strane. Račvaju se ka Zagrebu i Rijeci, ka stadionima Maksimir i Rujevica. Ovoga vikenda prvenstvo Hrvatske može da bude rešeno, šampion ostane dobro poznat i opet se izazivačima nasmeje u lice ili, pak, stvori se neviđena drama. Ishod trke, koja ulazi u foto-finiš, umnogome će zavisiti od odbrambenog mehanizma Dinama protiv Osijeka, koji dolazi sa osvetnikom Nenadom Bjelicom (20.00) i jadranskog derbija u kom Rijeka na krcatoj Rujevici ima priliku da ugasi san splitskom Hajduku (17.00) i pošalje mu poruku pred finale kupa na Poljudu.

20.00: (1,90) Dinamo (3,40) Osijek (4,30)

Od raspada SFRJ neizvesnijeg prvenstva u Hrvatskoj nije bilo. Tri kluba u pet bodova - Dinamo 70, Hajduk 66, Osijek 65 - na tri kola do kraja, a poslednje bi potencijalno moglo biti istinski spektakl. Za Zagreb i Split veći od finala Lige šampiona, jer na Maksimir dolazi Hajduk. Dilema je samo hoće li Modri sve napade izdržati i sačuvati postojeću prednost, jer sa njom ne bi morali da strepe od arhineprijatlja. Bili bi sigurni, još jednom bi se Majstoru sa mora nasmejali u lice. I možda kao nikada ranije uzeli tako slatku titulu. Svi u Hrvatskoj priželjkuju da odluka o šampionu padne u poslednjem kolu na Maksimiru.

Verujem da će prvenstvo do kraja biti neizvesno, da će poslednja utakmica rešavati prvaka. S obzirom na sve što smo videli ove sezone, bilo bi najpoštenije da maksimirski duel Dinama i Hajduka odluči prvaka”, poručio je nekadašnji hrvatski reprezentativac Nikica Jelavić uoči derbi vikenda.

No, konkurencija nije samo Hajduk, najveća pretnja zapravo dolazi od Osijeka, jer slavonski kliub je taj koji prvenstvo može da učini uzbudljivim.

U Hrvatskoj svi organizaciono teže da postanu Dinamo - neistina bi bila reći da to nije cilj gotovo čitavom regionu, što se godinama unazad provlači i kroz izjave klupskih glavešina sa ovim prostora - a lestvicu je ka šampionu najviše podigao Osijek. Prvu “revoluciju” izvršila je Rijeka, projekat je bio kratkog daha. Kod Slavonaca su temelji čvršći, armaturu poput one na Pampasu gde će nići velelepni stadion daje im mađarski kapital, a sve je podređeno jednom cilju - osvajanju titule. Izvukao se Dinamo minule sezone iz stiska Osiječana, sprečio je ofanzivu slavonskog klub na tron, a kako je i ove najbliži lovorikama, napetost i tenzija rastu u Gradskom vrtu.

Naizgled u Osijeku je sve idilično, ali kada se zagrebe ispod površine... Isplivavaju problemi. Ne bude li Osijek ustoličen, pući će tikva. Otvorio je Nenad Bjelica front sa svima - sudijama, protivničkim trenerima, klubovima, ali i sa ljudima unutar Osijeka. Na ratnoj je nozi sa funkcionerima i prljav veš je počeo da se rasipa na sve strane. Jasno je da od leta u klubu neće biti mesta za sve. A, popravljanju odnosa doprinelo bi samo ostvarenje konačnog cilja.

Klub nisu samo trener, igrači i navijači, nego i strukture kluba koje bi po meni mogle biti puno bolje i jače u ovoj borbi koju imamo sa znatno jačim protivnikom od sebe u svakom smislu”, poručio je Bjelica.

17.00: (2,95) Rijeka (3,30) Hajduk (2,45)

Poraz od Rijeke i remi sa Istrom dodatno su narušili atmosferu u plavo-belom taboru pred derbi na Maksimiru, Nenadu Bjelici namaknuta je omča oko vrata, vadi ga isključivo osveta bivšem klubu. Jer, teško je zamisliti kako ljudi koji su digli iz pepela odlaze u slučaju neuspeha, a ostaje čovek kome su dali odrešene ruke. Bjelica nema drugi izbor nego da rezultatima brani svoju poziciju.

Ide voda na Dinamovu vodenicu, dve pobede dele ga od nove krune, a najveće saveznike vidi u trvljenju unutar Osijeka pred derbi i savezniku sa Rujevice. Dugo se šuška da bi Goran Tomić, strateg Rijeke, na leto mogao da krene put Zagreba, a bolju priliku da osigura ugovor sa najstabilnijim hrvatskim klubom i redovnim učesnikom evrokupova od trijumfa nad Hajdukom teško da će imati. Nož u srce Hajduka i krah splitskih šampionskih ambicija približili bi ga unosnom angažmanu, koji iz Rijeke odbijaju da komentarišu.

Jadranski derbi u šampionatu biće prvi od dva sa velikom težinom, a daleko važniji Riječanima će biti onaj u finalu kupa na Poljudu po završetku prvenstva. Ali, priliku da upropaste san Majstora sa mora i to kada navijačka grupa Armada obeležava 35 godina postojanja i vrši opštu mobilzaciju za derbi - neće želeti da propuste. Bio bi to melem na ranu, koju je stvorio upravo Hajduk, jer će posle pune decenije na tabeli - sve je izvesnije - biti ispred Rijeke.

Računica Hajduka nije komplikovana, ali je vraški teška. Za naslov potrebne sve pobede i spoticanje Dinama. Lako je reći teško ostvariti, ali ono što može da raduje Splićane da godinama nisu bili tako blizu i da nije sve ostalo na praznoj priči. Stvari su se maknule sa mrtve tačke, konačno imaju glavu i rep, po mišljenju mnogih najboljeg igrača lige i trenutno najboljeg strelca - Marka Livaju. A, da li će tako i ostati, nešto se pita i Josip Drmić. Raspoloženost prvih violina mogla bi biti presudna, a napadač Rijeke veruje da do kraja prvenstva može da sustigne i prestigne Livaju za kojim kasni dva gola.

"Mogu reći da sam uvek gladan i željan pogodaka, ja uvek volim da kažem da je sve moguće. Zašto ne bih stigao Livaju? Derbi je uvek jedinstven i poseban, očekivanja navijača su razumljiva, ali i nama puno znače ti susreti s Hajdukom. Nadam se da će i ovoga puta biti vatreno i borbeno. Zbog takvih utakmica živiš i igraš fudbal”, rekao je Josip Drmić, strelac 21 ligaškog gola.

Da će biti vatreno na raspordatoj Rujevici, ali i na Maksimiru, jedino je sigurno. To garantuju poredak na tabeli i bodovna razlika između kvarteta uoči najluđeg vikenda hrvatskog fudbala. Dinamo i Rijeka brane uporište sa “nožem u zubima”, Osijek i Hajduk jurišaju u slavu. Ovo im je možda i poslednja prilika za ofanzivu, za konačan napad na tron... Drugu teško da će imati. Uveliko su vremenskom cajtnotu. Pesak curi, a svako zrno manjka u gornjoj polovini približava Dinamo novoj tituli.

HRVATSKA 1 - 34. KOLO

Petak

Dragovoljac - Slaven 1:1 (1:1)

/Frigan 3 - Krastanović 50pen/

Subota

Gorica - Lokomotiva 3:3 (2:1)

/Atijemven 23, Kalik 39, 90pen - Pivarić 42, Ibrahim 63, Kulenović 85/

Istra - Šibenik 1:2 (0:2)

/Kaseres 73 - Delić 26, Ćurić 45pen/

Nedelja

17.00: (2,95) Rijeka (3,30) Hajduk (2,45)

20.00: (1,90) Dinamo (3,40) Osijek (4,30)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

RijekaOsijekDinamo ZagrebHrvatska 1EX-YU ligeex-Yu fudbalHajduk Split

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara