Roko Komiso i Žoze Murinjo (©AFP)
Roko Komiso i Žoze Murinjo (©AFP)

Nedelja u Seriji A: Murinjo i Komiso rasplamsali polemike

Vreme čitanja: 6min | ned. 05.11.23. | 09:30

A, Juventus, ni luk mirisao ni luk jeo

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Utakmice Roma - Leće i Fjorentine - Juventus imaju veoma težak istorijski bagaž za sve strane. Roma je protiv Lečea izgubila skudeto 1986. godine a u Firenci i danas smatraju da im je Juventus ukrao skudeto 1982. godine. Međutim. Žoze Murinju i Roko Komiso su svojim izjavama preusmerili pažnju na svoje lične borbe: Portugalac protiv vlasnika kluba i Zajednice prvoligaša a Italo-Amerikanac protiv Juventusa koji je optužio da lažira poslovne knjige.

Izabrane vesti

FJORENTINA - JUVENTUS (20.45)

Juventus, ni luk mirisao ni luk jeo, našao se u vihoru polemike koju je pokrenuo Tutosport sa konstatacijom na prvoj strani da je Stara dama finansirala izgradnju Viola Parka sa preko 140 miliona evra koliko koštaju transferi Dušana Vlahovića i Federika Kjeze.

Predsednik Fjorentine Komiso se našao lično uvređen, toliko da je prenebregao činjenicu da Tutosport, i pored toga što ima simpatije prema Juventusu, nije novina u vlasništvu familije Elkan-Anjeli. U svakom slučaju, Komiso nije napao Tutosport već Juventus izjavljujući da nije tačno da torinski klub falsifikuje rezultate prvenstva jer ne vodi po pravilima poslovne knjige i predstavlja lažne tzv. plusvalence. Ovo nije prvi napad Komisa na Juventus. Interesantno je da je Komiso bio, po sopstvenom priznanju navijač Stare dame, dok nije postao vlasnik Fjorentine.

20.45: (2,90) Fjorentina (3,30) Juventus (2,65)

Fjorentina nije izgubila od Juventusa na Frankiju već četiri godine, tri remija i pobeda. Međutim, u ovom prevenstvu Ljubičasti su pokvarili odličan start sa dva poslednja dva meča koja nisu samo izgubili nego nisu uspeli da postignu ni gol.

Juventus je vezao pet mečeva na kojima nije primio nijedan gol. Ščesni je poslednji put kapitulirao u Ređo Emiliji protiv Sassuola. Takođe Bjankoneri nisu ovako dobro startovali u prvenstvu od sezone u kojoj su osvojili poslednji skudeto sa Sarijem na klupi.

Dušan Vlahović i Federiko Kjeza se vraćaju u Firencu. Dušan je već imao vatreno krštenje u prošloj sezoni kada ga je dočekalo 12 hiljada navijača sa pištaljkama, dok će Kjeza prvi put igrati protiv Fjorentine na Frankiju. Igrom slučaja u prethodnim sezonama italijanski reprezentativac je uvek bio povređen kada je Juve igrao protiv toskanskog kluba.

Pažnja na Mojze Kena. Još uvek nije postigao regularan gol u ovoj sezoni, ali po sveočanstvima iz Kontinase on je u najboljoj formi među napadačima.

Fjorentina ne može da računa na Kastrovilija i Kajodea dok je za Dodoa završena sezona. Na drugoj strani Juve i dalje ne može da računa na defanzivce De Šilja, Aleksa Sandra, Danila i Veu.

Nikola Milenković bi trebalo da bude u startnoj postavi i pored kiksa protiv Lacija koji je koštao tim poraza dok su u redovima Juvea Dušan Vlahović i Filip Kostić u baražu za mesto u početnoj postavi. Dušan sa Kjezom a Filip sa Kambijazom. Takođe, Alegri bi mogao da optira da igra sa Miretije u ulozi ofanzivnog pleja između veznog reda i dvojice napadača.

U timu domaćina bi trebalo da bude potvđen od prvog minuta Beltran koji je, izgleda, uspeo da uzme mesto Enzoli u špicu napada.

ROMA - LEČE (18.00)

Žoze Murinjo je po svom običaju potpuno privukao pažnju na sebe. Do derbija koji je na programu sledeće nedelje neće se pričati o ničem drugom do o njegovim izjavama. Murinjo se u ovoj sezoni, na opšte iznenađenje, pojavljuje redovno na konferencijama za novinare pred mečeve u Seriji A koje je, inače, redovno preskakao u prethodne dve godine.

Postoji škola mišljenja da Murinjo provocira familiju Frikdin da mu uruči otkaz. Juče je ta teorija pojačana izjavom Murinja da je svet fudbala pun padobranaca koji nemaju pojma o fudbalu i da znaju o loptanju taman koliko i nuklearni fizičari i filmski magnati. Pošto u fudbalu nema nuklearnih fizičara ali ima ljudi vezanih za filmsku industriju prve asocijacije su bili Fridkinovi (vlasnici Rome) i Aurelio De Laurentis (gazda Napolija).

-------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-------------

Roma protiv Lečea po pravilu lako izlazi na kraj u Rimu. Samo je Empoli bolja mušterija u Seriji A Đalorosima. Rimski klub je izgubio samo jedan meč protiv Lečea u Večnom gradu, ali taj poraz će se pamtiti dok je sveta i veka jer je koštao Romu šampionske titule pre 37 godina.

Roma nije ovako loše počela sezonu deset godina. Poslednji put je imala samo 14 bodova posle deset kola u sezoni 2012/13. Utešna okolnost je da su Đalorosi pobedili na poslednja tri meča na Olimpiku bez primljenog gola.

U tim Rome se vraća Dibala. Imajući u vidu statistiku Argentinca protiv tima iz Pulje, to se događa u pravom momentu pošto je na četiri meča protiv Lečea posigao četiri gola. Argentinac bi mogao da bude u startnoj postavi dok će Renato Sančez sigurno biti na klupi. Roma ne može da računa i dalje na Pelegrinija, Smolinga, Spinacolu zbog povrda, ali i na Paredesa zbog kartona.

18.00: (1,55) Roma (3,90) Leče (6,75)

Leče je posle odličnog starta, na prvih pet mečeva nije osetio gorčinu poraza, nanizalo pet utakmica bez pobede, sa samo dva boda osvojena. Kuriozitet je da je Leče izgubilo samo jedan meč u gostima, prtoiv Juvea, dok je preostala tri remizirala. Rezultatski pad Lečea je vezan za slabiji učinak Nikole Krstovića. Crnogorski reprezentativac je postigao tri gola na prve tri utakmice a onda je na sledećih šest samo jednom zatrsao mrežu.

Kao što Murinjo može da računa na povratak Dibale i Renata Sančeza, tako i trener Lečea D’Aversa ima ponovo na raspolaganju Blina i Kabu. Tim iz Pulje je doputovao u Rim bez Dermakua i Listkovskog.

KALJARI - ĐENOVA (15.00)

Kaljari i Đenova dolaze na međusobni okršaj osokoljene dvostrukim pobedama, u Seriji A i Kupu Italije. Klaudio Ranijeri je bio na ivici otaza prošlog vikenda, međutim i pored dve pobede još uvek nije izašao iz zone mogućeg otkaza. Eventualna pobede protiv Đenove ovog popodneva bi odaganale oblake otpuštanja.

Đenova je pobedila Kaljari na svih poslednjih pet međusobnih okršaj, ali tim sa Sardinije nema ni sa jednim drugim timom tako pozitivan skor na svom stadionu u Seriji A: 13 pobeda, četiri remija i šest poraza.

15.00: (2,80) Kaljari (3,05) Đenova (2,70)

Kaljari je na poslednja tri meča na svom stadionu primio svaki put tri ili više golova (Milan, Roma, Frozinone), međutim Đenova na tri od pet gostovanja nije postigla gol, a posle početne pobede nad Lacijom nanizala je tri poraza i jedan remi (sa Udinezeom).

Boris Radunović će i protiv Đenove biti na klupi, barem prema najavama, dok će napad predvoditi dvojac Luvumbo - Pavoleti koji je preokrenuo rezultat protiv Frozinonea. Veoma radosna vest za Ranijerija je povratak najboljeg strelca Lapadule koji je najviše doprineo povratku Kaljarija u Seriju A. Lapadula će početi meč na klupi i očekuje se da dobije par desetina minuta u drugom poluvremenu.

Pažnja na Gudmondsona. Islanđanin je postigao četiri gola u Seriji A, a bio je i “match winer” u šesnaestini finala Kupa Italije protiv Ređane. Zahvaljujući Islanđaninu se ne oseća toliko odsustvo Retegija koji će se vratiti na teren tek u decembru. Osim Italo-Argentinca nisu došli na Sardiniju ni Jagielo, Mesijas (povrede) i Bani (kartoni).


------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

-------------------


SERIJA A – 11. KOLO

Petak

Bolonja - Lacio 1:0 (0:0)

/Ferguson 46/

Subota

Salernitana - Napoli 0:2 (0:1)

/Raspadori 13, Elmas 82/

Atalanta - Napoli 1:2 (0:1)

/Skamaka 61 - Čalhanoglu 40pen, Lautaro 57/

Milan - Udineze 0:1 (0:0)

/Pereira 61pen/

Nedelja

12.30: (3,20) Verona (3,40) Monca (2,40)

15.00: (2,80) Kaljari (3,05) Đenova (2,70)

18.00: (1,55) Roma (3,90) Leče (6,75)

20.45: (2,90) Fjorentina (3,30) Juventus (2,65)

Ponedeljak

18.30: (2,15) Frozinone (3,50) Empoli (3,60)

20.45: (2,20) Torino (3,50) Sasuolo (3,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija AJuventusFjorentinaRomaŽoze MurinjoRoko Komiso

Obaveštavaj me

Juventus
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara