Čiro Imobile i Romelu Lukaku (©AFP)
Čiro Imobile i Romelu Lukaku (©AFP)

Nedelja u Seriji A: Rimski derbi - veći strah od poraza nego stimulans od pobede

Vreme čitanja: 8min | ned. 12.11.23. | 12:27

U Večnom gradu je u modi izreka “bolje dva ranjena nego jedan mrtav”

(Od dopisnika Mozzart Spora iz Rima)

U Večnom gradu je u modi izreka “bolje dva ranjena nego jedan mrtav”. Poraz bi bio toliko težak za bilo kog od rimskih rivala da mnogi veruju da ćemo videti jedan od najružnijih derbija u istoriji. Strah od poraza je toliko veliki da se očekuje da i Mauricio Sari i Žoze Murinjo, kako se to kaže u žargonu, čekaju jedan drugog.

Izabrane vesti

U prevodu, to znači da se lopta neće mnogo udaljavati od centra travnjaka Olimpika. Bilo bi lepo da Lacio i Roma demantuju takva očekivanja. Inter ima zadatak da odgovori Juventusu na jučerašnju pobedu sa nova tri boda protiv Frozinonea sa kojim bi Nerazuri otišli na pauzu na prvom mestu.

LAZIO - ROMA (18.00)

Večerašnji duel je toliko važan za Mauricija Sarija i Žozea Murinja da se za njegov ishod vezuje bliska budućnost obojice stručnjaka. U slučaju poraza koji bi ličio na onaj protiv Intera i Slavije Prag, familija Fridkin je preko svojih kanala poslala signal da bi Murinju bio smenjen već tokom pauze.

Gotovo je sigurno da Žoze neće biti na klupi Rome u sledećoj sezoni a sve su veće šanse i da je ovo Sarijevo poslednje prvenstvo na kormilu Lacija, uprkos izjavama. Nešto se pokvarilo u odnosu predsednika Lotita i toskanskog stučnjaka i teško može da bude popravljeno. Gazda Nebeskoplavih već radi na individualizaciji naslednika Sarija. Naravno, Lotito neće dati otkaz Sariju, osim u slučaju totalnog kraha, i pokušaće da ne plati poslednju godinu ugovora koji traje do 2025. godine.

Lacio je kao domaćin na Olimpiku posle početnog poraza od Đenove zabeležio remi i tri uzastopne pobede. Roma je na gostovanjima imala mršav učinak, samo četiri boda na pet mečeva, pobeda nad Kaljarijem i remi sa Torinom uz tri poraza od Verone, Đenove i Intera.

Lacio ne može da računa na Zakanjija, vratiće se na teren posle pauze, dok je Luis Alberto rovit, ali bi trebalo da bude u sastavu od prvog minuta. Zakanjija će zameniti Pedro a dobra vest za Sarija je oporavak Marušića koji će zauzeti mesto na levom boku. Jedine nedoumice su na sredini terena gde imamo trojicu igrača u konkurenciji za dva mesta Guenduzi, Vesino i Rovela.

18.00 (2,90) Lacio (3,00) Roma (2,70)

Ambulanta Rome se ispraznila i Murinju će prvi put u ovoj sezoni imati mogućnost da probere dobro za startnu postavku, to ne važi samo za odbranu pošto je Smoling i dalje van stroja.

Renato Sančez, Paredes, Spinacola, Pelegrini su u protokolu meča. Paredes će biti sigurno u početnoj formaciji, Renato Sančez ima velike šanse da se nađe među 11 a postoji i ideja da Kristante bude prekomandovan u odbranu imajući u vidu da su se svi vezni igrači oporavili. Kapiten Pelegrini će biti na klupi.

Lacio u poslednjih pet godna ima mnogo bolji učinak u derbijima od Rome, pet pobeda, dva remija i dva poraza. Mauricio Sari je u derbijima sa Žozeom Murinjom ostvario tri pobede i jedan poraz dok je u prošloj sezoni oba put trijumfovao u derbiju i to bez primljenog gola.

Nebeskoplavi nisu izgubili nijednom na poslednjih šest okršaja sa Romom kada su na Olimpiku bili domaćini, četiri pobede i dva remija. Đalorosi su poslednji put nadigrali gradskog rivala ako gosti u decembru 2016. godine sa golovima Najngolana i Strotmana.

Specijalitet Murinjovog tima su golovi u poslednjih četvrt sata meča. Roma je zatresla mrežu čak devet puta u finišu utakmica.

Imobile nema zavidan učinak u derbijima. Kapiten Lacija je postigao samo četiri gola Romi, poslednji pre gotovo tri godine. Ipak, na večnoj listi strelaca Lacija, više golova u derbiju u dresu Lacija su postigli samo Piola (šest) i Roki (pet).

Na drugoj strani Lukaku i Dibala često i rado rešetaju mrežu Lacija. Dibala je postigao 12 golova protiv Lacija a Lukaku je na poslednje tri meča protiv Nebeskoplavih upisao dva gola i tri asistencije.

-------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-------------

Dosadašnji tok sezone je pokazao da Lacio i Roma najviše zavise od igre Luisa Alberta i Paula Dibale, kada su Španac i Argentinac u danu, Nebeskoplavi i Đalorosi izlaze kao pobednici. Njih dvojica su više nego svetionici u svojim timovima i pored toga što u špicevima napada imaju asove poput Imobilea i Lukakua.

Biće interesantno videti kakva će biti reakcija Lukakua posle očajne predstave u Pragu, ali i Imobilea koji nije pozvan pod nacionalni barjak za dva odlučujuća meča u kvalifikacijama za EURO 2024. godine i pored toga što je protiv Fajenorda postigao gol u svom stilu za pobedu rimskog tima.

LACIO 4-3-3: Provedel - Lacari, Patrik, Romanjoli, Marušić - Genduzi (Vesino), Rovela, Luis Alberto - F. Anderson, Imobile, Pedro

ROMA 3-5-2: Rui Patrisio - Mančini, Ljorente, Endika - Karsdorp, Renato Sančez, Paredes, Kristante, Zalevski (Spinacola) - Dibala, Lukaku

INTER - FROZINONE (20.45)

Inter je na prethodna četiri odmeravanja snaga sa Frozinoneom u Seriji A uvek izlazio kao pobednik, uz to Nerazuri su postigli 11 golova a primili samo jedan. Ipak, Nerazuri moraju da budu oprezni jer su u ovom prventvu gubili bodove samo na San Siru (Bolonja i Sasuolo).

Inter ima najefikasniji napad u Seriji A i najubojitiji u drugom poluvremenu, što je potvrda snage tima i velikog izbora kvalitetnih igrača koje ima na raspolaganju Inzagi. Uz to, Inter ima i najbolju odbranu sa Juventusom, na poslednjih 19 mečeva u Seriji A, u prethodnoj i ovoj sezoni, Inter čak 11 puta nije primio gol.

20.45 (1,20) Inter (7,25) Frozinone (12,00)

Čalhanoglu je garancija sa bele tačke. Turčin, od kada je došao u Inter, nije pogrešio nijedan penal: realizovao je osam od osam.

Inter ima samo dvojicu igrača van stroja, Pavara i Kvadrada, svi sotali su na raspolaganju Inzagiju i prema najavama italijanski stručnjak ima nameru da pošalje na teren najjači tim bez ikakvog kalkulisanja. Jedina dilema je da li da u odbrani igra sa Darmjanom ili De Frajom.

Frozinone je jedno od najprijatnijih iznenađenja Serije A. Kombinacija mladih igrača i sinergija sa Juventsuom i Bajernom iz Minhena omogućila je klub iz Čočare da formira veoma kompetitivan tim. Sule je već na meti Juventusa, neki predviđaju da bi u Torinu mogli da ga vrate već u januaru dok Bajern pažljivo prati razvoj mladog Ibrahimovića. A tu su i Barenečea i Kajo Žorže.

Ipak, Frozinone ostvaruje mnogo bolje rezultate na svom terenu, sa gostovanja su doneli samo dva boda u prethodnih pet navrata.

INTER 3-5-2: Zomer - De Fraj, Ačerbi, Bastoni - Dumfris, Barela, Čalhanoglu, Mhitarjan (Fratezi), Dimarko - Tiram, Lautaro Martinez

FJORENTINA - BOLONJA (15.00)

Bolonja je pobedila oba puta Fjorentinu u prošlom pvevenstvu i to sa istim rezultatom 2-1. Ta dva trijumfa su došla posle osam godina u kojima Ljubičasti nisu osetili gorčinu poraza. Štaviše, pre poslednje pobede Bolonje na Frankiju, tim iz Emilije je u prethodnih deset okršaja u Firenci postigao samo jedan gol.

Tim Tijaga Mota se nalazi u najdužoj seriji bez poraza u ovom šampionatu. Bolonja je izgubila samo premijerni meč sa Milanom i od tada je nanizala deset utakmica na kojim je kjižila bodove. Kuriozitet je da je klub iz Emilije remizirao na svih prethodnih pet gostovanja.

15.00 (2,10) Fjorentina (3,50) Bolonja (3,80)

Snaga Bolonje je u odbrani, Skorupski je u poslednjih osam kola primio samo četiri gola. Na drugoj stani problem Fjorentine su golovi. Tim Vinčenca Italijana nije samo izgubio poslednja tri meča u prventvu nego nije postigao nijedan gol.

Domaćin ne može da računa na Beltran i Kajodea pored Dodoa i Kastrovilija koji će se vratiti u tim tek sledećeg proleća. Gosti su došli bez Sumaora, El Azuzija i Karlsona u Firencu.

FJORENTINA 4-2-3-1: Teračano - Parizi, Milenković (Ranijeri), Kvarta, Biragi - Artur, Dankan - Gonzales, Bonaventura, Brekalo - Enzola

BOLONJA 4-2-3-1: Skorupski - Poš, Beukama, Kalafjori, Likojanis - Ebišer, Frojler - Orsolini, Ferguson, Salemekers - Zirkze

UDINEZE - ATALANTA (15.00)

Udineze je omiljena žrtva Đan Pjera Gasperinija. Atalanta je na poslednjih 11 mečeva sa timom iz Friulija imala učinak sedam pobeda i četiri remija. Poslednja pobeda Udinezea je zabeležena pre šest godina u Udinama. Vrlo važan podatak je da su na prethodnih osam susreta u Udinama oba tim postizali golove, u proseku gotovo četiri po meču, ukupno 31.

Domaćin je konačno ostvario prvu pobedu u šampionatu u prošlom kolu protiv Milana na San Siru i sada želi da zabeleži prvi trijumf an Dačija Areni. Atalanta igra promenljivo u ovoj sezoni i shodno tome ostvaruje takve rezultate. Na prethodnih šest gostovanja je ostvarila tri pobede i tri poraza bez remija.

15.00 (4,30) Udineze (3,60) Atalanta (1,95)

Murijel će biti na klupi, ali će Gasperini sigurno dati šansu Kolumbijcu imajući uvidu da je postigao 12 golova svom bivšem klubu i upisao tri asistencije.

Inače, Boginja stigla u Udine prilično oslabljena. Pored Turea na listi povređenih fudbalera sau Palomino, De Ketelare, Ruđeri i Skalvini a Toloi je suspendovan zbog kartona. De Ron će biti primoran da igra u defanzivnoj liniji jer Gasperini buvkalno nema više defanzivaca na raspolaganju. Postoji mogućnost i da Atalanta igra sa četvoricom igrač u defanzivnoj liniji, spuštajući Hatebora i Zapakostu na bekovske pozicije.

I Udineze ima listu podugačku povređenih igrača, ali se uglavnom radi o fudbalerima koji su već duže vreme van stroja. Praktično jedina novina na listi odsutnih je Kabasela koji nije u timu zbog kartona.

UDINEZE 3-5-1-1: Silvestri - Perez, Bijol, Mazina -Ebosele, Samardžić, Valas, Pajero, Zemura - Pereira - Sakses

ATALANTA 3-4-2-1: Muso - De Ron, Đimšiti, Kolašinac - Hatebor, Ederson, Kopmejners, Zapakosta - Pašalić, Lukman - Skamaka

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

-------------------

SERIJA A - 12. KOLO

Petak

Sasuolo - Salernitana 2:2

/Torstvet 36, 53 - Ikvuemesi 5, Dija 17/

Đenova - Verona 1:0 (1:0)

/Dragušin 44/

Subota

Leče – Milan 2:2 (0:2)

/Sansone 66, Banda 70 – Žiru 28, Rejnders 35/

Juventus - Kaljari 2:1 (0:0)

/Bremer 60, Rugani 70 - Dosena 75/

Monca - Torino 1:1 (0:0)

/Kolpani 65 - Ilić 55/

Nedelja

12.30 (1,23) Napoli (6,50) Empoli (12,00)

15.00 (2,10) Fjorentina (3,50) Bolonja (3,80)

15.00 (4,30) Udineze (3,60) Atalanta (1,95)

18.00 (2,90) Lacio (3,00) Roma (2,70)

20.45 (1,20) Inter (7,25) Frozinone (12,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija AInterRomaLacioAtalantaFjorentina

Obaveštavaj me

Lacio
Roma
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara