Poja Asbagi i Rikardo Gomeš (©MN Press, ©Star sport)
Poja Asbagi i Rikardo Gomeš (©MN Press, ©Star sport)

Nekad je Katar "masno" plaćao, a igrali Batistuta, Gvardiola, Romario, Kaniđa, Desai...

Vreme čitanja: 3min | sre. 16.08.23. | 14:31

Počinje šampionat u zemlji bivšeg domaćina Mundijala, Rikarda Gomeša trenira bivši asistent u Crvenoj zvezdi

Saudijska Arabija je napravila bum na fudbalskom tržištu i u Pro ligu dovela neke od najboljih igrača današnjice. Ultimativni cilj je stvoriti jednu od deset najjačih šampionata na svetu i dokopati se domaćinstva Svetskog prvenstva u skorijoj budućnosti. Stotine miliona evra je utrošeno u velike zverke i nema nikakve dileme da je saudijsko prvenstvo preuzelo primat u Aziji, samim tim i na Bliskom istoku. Ne tako davno, sličnu priču prošao je Katar, čije novo izdanje šampionata startuje ove srede.

Početkom novog milenijuma, tačnije 2003, svaki fudbalski tim u Kataru dobio je po 10 miliona dolara od države da angažuje globalno poznate igrače. Minuli Mundijal nije, dakle, prvi koji je upriličio akumulaciju internacionalaca svetske klase u ovu bliskoistočnu zemlju. Dešavalo se i ranije.

Izabrane vesti

Upravo je katarska liga pre ravno dve decenije neočekivano privukla zvezde iz vrhunskih evropskih liga, uključujući

Gabrijela Batistutu, Pepa Gvardiolu, Klaudija Kaniđu, Štefana Efenberga, Fernanda Jera, Franka Lebefa, Romarija, Franka i Ronalda de Bura, Marseja Desaija i mnoge druge.

Za razliku od drugih arapskih zemalja u regionu poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, šampionat zemlje okružene Persijskim zalivom nije bila popularna destinacija za etablirane fudbalere u jeseni karijere. Međutim, sve se promenilo uz finansijsku pomoć Katarskog olimpijskog komiteta, kada je uloženo 100 miliona dolara na razvoj lige. Eksperiment je bio izuzetno uspešan i ubrzo su šampionat preplavili igrači koji su igrali čak i na svetskim prvenstvima prethodnih godina.

19.30: (1,35) Al Arabi (4,50) Al Šamal (8,50)

Do rekonstrukcije lige 2003. Al Sad je bio najuspešniji klub u zemlji, a od tada se nije mnogo toga promenilo u pogledu najboljeg katarskog kluba jer je Al Sad i dalje rekorder sa 16 titula. Katar SC, Al Rajan i Al Duhail, aktuelni branilac trona, imaju po osam kruna, Al Arabi i Al Garafa po sedam, a Al Vakra dve.

Al Duhail je ponovo favorit broj jedan za odbranu pehara prvaka. Sastav koji vodi Ernan Krespo ostao je na okupu. Prvi strelac takmičenja Majkl Olunga predvodiće navalu uz pomoć Alija Almoeza, što je garant za uspeh u nacionalnim okvirima. Al Sad je dobio novog kormilara Bruna Pierinja, nekadašnjeg selektora Katara, koji je ostao bez Andrea Ajua, ali je dobio Romejna Sajsa iz Bešiktaša i Gonzala Platu plaćenog 12.000.000 evra Valjadolidu.

Al Arabi je lani bio drugoplasiran, i može da računa ponovo na visok plasman dok god u svom taboru ima Omara Al Somu, koji je garant za golove. Al Rajan se pojačao dolaskom napadača Rodriga iz Lidsa i Gabrijela Pereire iz Njujork Sitija za 10.000.000 evra, dok Al Vakra nije previše menjala i pitanje je može li da ponovo prošlosezonski podvig kada je završila na četvrtoj poziciji.

Al Ahli nastavlja sa crnogorskim stručnjakom Nebojšom Jovovićem na klupi, koji je od decembra 2019. na kormilu ekipe iz Dohe. Interesantno, doskorašnji defanzivac Vojvodine Mamadu Traore potpisao je za novajliju Muaidar, kome neće biti lako da zadrži status prvoligaša.

Bivši golgeter Partizana Rikardo Gomeš od ove sezone će da predvodi napad Al Šamala, ekipe koja je završila pretposlednja u prethodnoj kampanji. Trener će mu biti Poja Asbagi, Šveđanin iranskog porekla koji je donedavno bio pomoćni trener Milošu Milojeviću u Crvenoj zvezdi.

---------------------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ vikend za dvoje u hotelu Ramonda + 10.000 rsd

---------------------

KATAR 1 - 1. KOLO

Sreda

17.30: (1,60) Al Vakra (3,70) Muaidar (5,40)

19.30: (1,35) Al Arabi (4,50) Al Šamal (8,50)

Četvrtak

17.30: (2,30) Katar SC (3,35) Al Garafa (2,90)

19.30: (5,60) Al Markija (3,90) Al Rajan (1,55)

Petak

17.30: (8,50) Al Ahli (5,50) Al Duhail (1,28)

19.30: (7,50) Um Salal (4,80) Al Sad (1,35)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Katar 1Poja AsbagiRikardo GomešAl DuhailAl SadAl ArabiNebojša JovovićMamadu Traore

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara