Efikasni crno-beli (© Star sport)
Efikasni crno-beli (© Star sport)

Nekad je Partizan zavisio od stranaca, danas pogađaju svi: Zvezdi preti ceo tim

Vreme čitanja: 3min | uto. 06.04.21. | 09:06

Od projektovanih 11 za megdan Crvenoj zvezdi ove sezone za crno-bele pogađali svi osim desnog beka Miljkovića, štopera Markovića i golmana Stojkovića

U jednom trenutku Partizan je doslovce živeo od stranaca. Bilo da je reč o utakmicama u Srbiji ili Evropi redovno su mreže rivala tresli Umar Sadik, Sejduba Suma, Bibars Natho i Takuma Asano. Izbor Sava Miloševića, „pojačan“ rehabilitovanim Gvinejcem rešetao je s jeseni 2019. toliko često da je zbirni procenat datih i(li) nameštenih golova prebacio 65 odsto.

A onda je stigao Aleksandar Stanojević i iz korena promenio crno-bele, koji na megdan Crvenoj zvezdi odlaze sigurni da ne zavise isključivo od učinka legionara (Nigerijac se u međuvremenu preselio u Almeriju i u Drugoj ligi Španije poentira iz kolo u kolo), već da rivala – zašto ne i večitog? – mogu da matiraju (skoro) svi. U dugačkoj seriji pobeda (minulog vikenda protiv Metalca ostvarena 19. u Superligi i Kupu Srbije) pažnju privlači podatak da su se od projektovanih startera za 164. večiti derbi među strelce upisala njih devetorica! Dovoljno za stav Grobara kako je napadački arsenal proširen i da odavno sa većim entuzijazmom navijači nisu čekali gostovanje na stadionu „Rajko Mitić“.

Izabrane vesti

Ohrabrila ih je činjenica da je ofanzivni potencijal ekipe veći nego pre. Čak i u odnosu na prethodni derbi. Dokaz za to je 14 različitih strelaca od trenutka kad je protiv Mačve krajem oktobra započet pobednički niz, zaključno sa duelom sa Milanovčanima. Od 57 preciznih hitaca u toj seriji najviše je ispalio Takuma Asano (čak 11), prate ga Lazar Marković (osam), Bibars Natho (sedam), Filip Holender (šest), po četiri su dali Igor Vujačić i mladi Nemanja Jović, na „koti tri“ zaustavili su se Aleksandar Šćekić, Sejduba Suma i Igor Vujačić, dvaput su poentirali Miloš Jojić i Slobodan Urošević, a po jednom Nikola Štulić, Žan Kristof Bajbek, Filip Stevanović i Ivan Obradović, dok je Vlajković iz Novog Pazara postigao autogol.

Superliga Srbije, sreda 18 časova: (2,55) Crvena zvezda (3,20) Partizan (2,85)

Čak i ako se uzmu u obzir potencijalne dileme stručnog štaba za sastav koji će se nameriti crveno-belima – da li na levom beku pre Obradović ili Urošević, drugi bonus Jović ili Stevanović, te eventualno ubacivanje Sume na poziciju „desetke“ pre Natha – opet se stiže do podataka da su svi projektovani starteri makar po jedan gol postigli u trijumfalnom Partizanovom nizu. Raznovrsnost pojačava podsećanje da je pre Stanojevićevog dolaska precizan bio i Saša Zdjelar, pa ukoliko Zlatni Orlić sa Novog Zelanda dobije šansu u veznom redu možda i on oproba udarac iz daljine, kao letos protiv Inđije.

Od zamišljenih 11 startera za megdan Zvezdi nisu pogađali samo golman Vladimir Stojković, desni bek Aleksandar Miljković i štoper Svetozar Marković. A jesu i defanzivci i zadnji vezni, krila, napadači...

Koliko Partizanovi fudbaleri veruju jedni drugima i ne gledaju kako da loptu doture samo strancima vidi se i po činjenici da se u 2021. samo jednom desilo da ima dvostrukog strelca. Na susretu sa Vojvodinom oba puta precizan je bio Asano, na preostalih deset susreta svaki put je na semaforu zasvetlucalo prezime drugog različitog igrača. I to pokazuje da spremnost crno-belih da napadu večitog rivala. Uostalom, samo im pobeda „igra“.


tagovi

FK PartizanAleksandar StanojevićLazar MarkovićBibars NathoSejduba SumaFilip HolenderTakuma AsanoIgor Vujačić

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara