Flik, Tuhel, Klop (© Reuters)
Flik, Tuhel, Klop (© Reuters)

Nemačka medicina je najbolja na svetu

Vreme čitanja: 2min | sub. 29.05.21. | 23:51

Die Beste, nema dileme...

Neće biti da vam otkrivamo toplu vodu, govori se o tome sve glasnije, ali evo večeras stiže još jedna potvrda - Nemačka poslednjih godina ima najbolje trenere na svetu! Ili ako hoćete ovako: Nemačka medicina je najbolja na svetu. Die Beste, Di Beste, kako bi rekao Bata Stojković u kultnom filmu "Ko to tamo peva".

Bajern ove sezone nije uspeo. Eliminisan je nakon što je bio bolji u dvomeču protiv Pari Sen Žermena, međutim kada je struka u pitanju Nemci ne ispuštaju evropski tron.

Izabrane vesti

Posle Jirgena Klopa i Hansija Flika, najvrednijim klupskim trofejom okitio se Tomas Tuhel.

Stari principi i temelji udareni još u akademiji Sepa Herbergera i invencije Ralfa Rangnika inspirisane velikim Valerijem Lobanovskim još jednom su se pokazali kao savršen koktel fudbalskog mešterstva.

Prepoznali su to mnogi klubovi. Prepoznala je čak i Barselona o čemu svedoči reči njenog novog predsednika Laporte koji je pre nekoliko nedelja kazao kako bi najredanije na klupi kluba sa Nou Kampa video nekog od nemačkih stručnjaka. Ali nije prepoznao onaj što je morao. Onaj što poput Mančester Sitija toliko čezne za evropskom krunom - Pari Sen Žermen, dakle.

Pre tačno 156 dana, na Badnje veče, u Parizu su doneli odluku da otpuste trenera što ih je doveo do prvog finala Lige šampiona. I dok je još pakovao kofere Tuhelu je zazvonio telefon. Zove London, Roman Abramovič na vezi.

Kritikovali su ga mnogi - da se prebrzo vraća u igru, da Čelsi nije tim za njega, da neće moći da podigne posrnule Plavce...

A Tuhel je ležerno razvukao lice u onaj frigidni, kiseli osmeh i zasukao rukave. Kada je došao Čelsi je bio deveti na tabeli. Sezonu je završio u TOP 4. Ušao je u finale FA kupa, pobeđivao Real, Atletiko, Liverpul, Totenhem... Pepa Gvardiolu i Mančester Siti do večeras tukao je dva puta. Sećate, bilo je onih zamerki: "ali Siti je igrao s drugim timom"...

Da bi noćas u onom zanosu "udavio" i poslednje neverne tome.

Kruna na glavu Tomasa Tuhela.

I sve to za samo 156 dana.

Klop, Flik, Tuhel... Ko je sledeći? Možda Julijan Nagelsman dogodine? Mnogi će vam reći da se radi o najboljem mladom treneru na svetu. I verovatno je tako. I nije da nema šampionski materijal u rukama.

Ali tu se priča ne završava kada su u pitanju nemački stručnjaci.

Smete li da se zakunete da se Jogi lev neće oprostiti od klupe reprezentacije titulom prvaka Evrope? Pomenut Rangnik ima čudnu narav i bira čudne poslove. Ali Lajpcig je njegovih vijuga delo. Roze i Dortmund - mogla bi da bude zanimljiva kombinacija, samo polako. A Farke? A Kunc?

Die Beste, nema dileme.


tagovi

Tomas TuhelJirgen KlopHansi Flik

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara