Igrači Estudijantesa (©Reuters)
Igrači Estudijantesa (©Reuters)

Nerešeni računi i netrpeljivost na dnevnom redu u La Plati

Vreme čitanja: 5min | sre. 02.08.23. | 22:22

Estudijantes dočekuje Gojas u prvom meču osmine finala Kopa Sudamerikane

Od kada su uspostavljena međunarodna klupska nadmetanja u Južnoj Americi, postojao je taj presedan između argentinskih i brazilskih klubova. Netrpeljivost je vidljiva čak i van terena, gde se uglavnom organi reda suočavaju sa velikim problemima. Sukobi postaju još snažniji kada su u pitanju nokaut faze, a naročito ako u njima postoje i neki nerešeni računi odranije.

Upravo za jedan takav okršaj, prvenstveno se spremaju militantne jedinice u La Plati, kao i navijači domaćeg Estudijantesa, u kojem će njihov tim noćas da ugosti dobro poznatog protivnika, Gojas. Meč je deo prvog sukoba osmine finala Kopa Sudamerikane, i ako je sreće, odigraće se na stadionu Horhe Luis Hirši u La Plati, sa početkom od 23.55 po srednjoevropskom vremenu. Revanš na Sera Douradi u Gojaniji, zakazan je za 9. avgust, a bolji iz ovog okršaja u nastavku takmičenja imaće za protivnika uspešnijeg iz još jednog argentinsko-brazilskog dvoboja, Korintijansa i Njuels Old Bojsa.

Izabrane vesti

Estudijantes je posle dužeg vremena ponovo zasijao u prvenstvu Argentine, gde je tokom čitave sezone imao konstantne rezultate uz pomoć kojih je do kraja prvenstva ostao među prvih pet. Ostvarili su niz uzastopnih pobeda u svim takmičenjima, delimično zahvaljujući svom defanzivnom stavu. Strategija sa više defanzivnosti bila je uspešna, omogućavajući im da obezbede pozitivne rezultate i zadrže nalete protivnike. U poslednjem zvaničnom susretu, Estudijantes se suočio sa Argentinos Juniorsima, koji takođe imaju obaveze na međunarodnoj sceni, ali u Kopa Libertadoresu, pobedivši ih sa 3:2. Iako su imali posed lopte ispod 40 odsto, bili su daleko efikasniji u stopi upućenih udaraca ka golu, od kojih je tri završilo u mreži rivala. Takođe, važno je napomenuti da je u poslednjih šest utakmica, Estudijantes postizao tri ili više golova po utakmici bila česta pojava.

Tako je tim iz La Plate zatvorio kampanju u prvenstvu sa 45 osvojenih bodova iz 12 pobeda, devet remija i šest poraza, dovoljno za peto mesto na tabeli, što je prva pozicija van zone koja nudi slobodno mesto u verziji Kopa Libertadoresa za 2024. godinu. Garantovao je, barem, pravo da ponovo učestvuje u Kopa Sudamerikani sledeće godine. Ipak, još može da pokuša da se izbori za mesto na najvažnijem klupskom turniru na kontinentu, a to možete učiniti preko Kupa Argentine, u kojem su nedavno u osmini finala savladali drugoligaša Ol Bojs, minimalnim rezultatom, ili čak u Liga kupu Argentine, koji bi trebalo da počne u drugoj polovini avgusta.

23.55: (1,58) Estudijantes (3,80) Gojas (6,50)

Naravno, još jedna od opcija za prolazak u kontinentalnu elitu, jeste i osvajanje drugog po snazi klupskog takmičenja za Južnu Ameriku. Estudijantes je kroz grupnu fazu Kopa Sudamerikane sakupio 14 bodova iz četiri pobede i dva remija, čime je završio na drugom mestu u Grupi C, sa identičnim učinkom kao i Red Bul Bragantino, koji je završio na prvom mestu, samo zahvaljujući boljoj gol-razlici. Tako je klub iz La Plate morao u rekvalifikacionu fazu, gde je savladao Barselonu iz Ekvadora, i to posle prve izgubljene utakmice rezultatom 2:1 u Gvajakilu, preokrenuvši na svom terenu sa ubedljivih 4:0.

Trener Estudijantesa Eduardo Domingez suočava se izvesnom nedoumicom zbog povreda Maura Boselija, Pabla Pjatija i Zaida Romera. Verovatna postava Studenata neće odudarati od dosadašnje formacije 4-4-1-1. Ovaj taktički sistem je formacija koja nastoji da uravnoteži odbranu i napad. Sa četiri defanzivca, ekipa namerava da ostane čvrsta u defanzivi, dok sa četiri veznjaka, Estudijantes želi da kontroliše sredinu i tako dođe u veći posed lopte i stvori prilike za napad. Prisustvo Urugvajca Maura Mendez u veznom redu ima za cilj podršku najisturenijem u formaciji Mateu Pelegrinu, ali sa istovremenim obavezama da potpomaže vezni red i pri defanzivi.

S druge strane, Gojas se vratio u Kopa Sudamerikanu posle dugog odsustva još od 2015. godine. Treba napomenuti da su Esmeraldinjosi bili u finalu ovog nadmetanja 2010. kada su poraženi u penal završnici od Independijentea iz Aveljanede. Tim je u dobroj formi, posebno u poređenju sa prethodnim igrama. Međutim, suočavaju se sa istorijskim izazovom jer su izgubili tri od poslednja četiri prva meča u eliminacionim fazama kontinentalnih takmičenja. Zbog toga će morati da ulože dodatni napor u borbi da prevaziđu ovu negativnu istoriju. U poslednjih šest mečeva Gojas je uspeo da postigne osam golova, ali i primi isto toliko. Trener Armando Evanđelista praktikuje da igra po taktičkom sistemu 4-3-3. U ovoj formaciji, tim teži da traži ofanzivni stil igre, nastojeći da izvrši pritisak na protivnika i stvori što više šansi za gol. Giljerme Markes, Vilijan Oliveira i Everton Moreli, vezni igrači Gojasa, biće ključni u tranziciji između odbrane i napada, dok će Anderson Oliveira, Vinisijus i Žoao Magno biti odgovorni za kreiranje napada na protivnički gol.

-------------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ vaučer Fashion&Friends od 12.000 rsd + 5.000 rsd.

-------------

Gojas nije morao da prođe kroz rekvalifikacionu rundu Kopa Sudamerikane, što je privilegija osvojena prvog mesta u Grupi G. Sastav iz Gojanije osvojio je 12 bodova iz tri pobede i tri remija, dva više od Universitarija iz Perua. Ovo je timu dalo dva slobodna termina u julu, olakšavajući raspored, koji je imao pet mečeva za Seriju A brazilskog prvenstva. Dragoceno vreme za trenera Armanda Evanđelistu, koji je sedmi mesec u godini počeo sa dva poraza. Ipak, tim je prekinuo tu malu negativnu seriju rezultata i u poslednja tri meča zabeležio dva remija i pobedu. U nedelju, 30. jula, u Serinji, za dlaku im je izmakao trijumf nad Gremijem, koji je do tada bio drugoplasirani na tabeli brazilske Serije A. U meču 17. kola, na Aile Pinjeru bilo je 1:1, a izjednačujući gol za Trikolore postigao je Andre Enrike duboko u sudijskoj nadoknadi vremena.

Iako Gojas pokazuje jasne znake napretka u igri, sa kojima je uspeo da napusti zonu ispadanja u Seriji A, Estudijantes je u naprednijoj fazi, pobedio je u poslednja četiri meča i još i ima prednost igranja pred svojom publikom. Kada su se ova dva tima poslednji put sastala na međunarodnoj sceni, bilo je to 2006 godine, takođe u osmini finala, ali Kopa Libertadores. Prvi duel u La Plati završen je pobedom Estudijantesa od 2:0, dok je revanš u Gojaniji pripao Esmeraldinjosima sa 3:1. Pri ukupnom, rezultatu 3:3 i zbog pravila gola u gostima koje je tih godina bilo na snazi, u nastvak takmičenja prošao je argentinski predstavnik. Ipak, posle druge utakmice i eliminacije, Brazilci im nisu ostali dužni. I taj dug nije bio naplaćen u sportskom okršaju. Ustvari, i nije bilo prilike za to. Ne, do noćas.

KOPA SUDAMERIKANA - OSMINA FINALA, PRVI MEČEVI

Utorak

Libertad - Fortaleza 0:1 (0:1)

/Ze Velison 20/

Sreda

Emelek - Defensa i Hustisija 1:2 (1:0)

/Karabali 5 - Fernandes 87, Tonji 90+1/

Korintijans - Njuels Old Bojs 2:1 (0:1)

/Alberto 56pen, Vesli 66 - Portiljo 45+4/

23.55: (1,35) Botafogo (4,90) Guarani (9,50)

23.55: (1,58) Estudijantes (3,80) Gojas (6,50)

Četvrtak

23.55: (2,55) San Lorenco (3,00) Sao Paulo (3,05)

Petak

02.00: (2,80) Amerika Mineiro (3,15) RB Bragantino (2,65)

02.00: (2,85) Njublense (3,15) LDU Kito (2,60)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa SudamerikanaEstudijantes La PlataGojas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara