Bruno Petković (©Reuters)
Bruno Petković (©Reuters)

Nesuđeno finale Mundijala u Rusiji: Hrvati u Briselu, Petković napada Belgiju

Vreme čitanja: 3min | ned. 06.06.21. | 13:04

Poslednji prijateljski meč pre početka Evropskog prvenstva reprezentacija Hrvatske odigraće u nedelju od 20.45 protiv Crvenih đavola. Selektor Zlatko Dalić pripremio je iznenađenje u sastavu

Koji su krajni dometi fudbalske reprezentacije Hrvatske na predstojećem Evropskom prvenstvu i da li oni mogu da ponove uspeh sa Mundijala u Rusiji? To se mesecima već pitaju navijači Vatrenih. Možda će nešto jasniju sliku da dobiju posle prijateljskog susreta sa Belgijom od 20.45 u Briselu.

Crveni đavoli su prema svim prognozama jedan od najozbiljnijih favorita za osvajanje titule. Uz Francusku, aktuelnog prvaka sveta, možda i najozbilniji. Zato će to da bude idealna provera za Hrvatsku, pred početak turnira koji će da otvore duelom sa Engleskom na Vembliju.

Izabrane vesti

20.45: (1,90) Belgija (3,50) Hrvatska (4,10)

Malo je nedostajalo da se Belgija i Hrvatska sastanu u samoj završnici Mundijala u Rusiji. Obe selekcije su igrale u polufinalu, Đavoli su izgubili od Francuske, dok su Vatreni savladali Englesku i tako se plasirali u istorijsko finale. Možda im se sada otvore rezultati tako da zaigraju na kontinentalnom šampionatu, iako nisu u istoj grupi.

Selektor Hrvatske Zlatko Dalić testiraće svoj tim protiv izuzetno snažne Belgije, predvođene Romeluom Lukakuom. Neće igrati povređeni Kevin de Brujne, ali i pored toga će hrvatski defanzivci imati pune ruke posla.

Nisu ni Vatreni kompletni. Povređeni su Dejan Lovren, Josip Brekalo i Joško Gvardiol, a Dalić ne želi da rizikuje da oni otpadnu sa spiska za turnir. Zato neće biti u protokolu večeras.

Napad Hrvatske protiv Belgije će da predvodi Bruno Petković. Centarfor Dinama je dobio prednost u odnosu na Andreja Kramarića i Nikolu Vlašića. Pomalo neočekivana ideja, ali Dalić je objasnio da je njegova procena da Petković najviše može da naškodi Engleskoj i da će ovo da mu bude generalna proba.

"Moramo da izlazimo sa naše polovine, a Bruno je idealan za to kada treba da se primiri lopta i razigravaju saigrači. Protiv Engleske će da bude idealan, da se izbori za loptu pored jakih štopera Džona Stounsa i Harija Megvajera. Na treningu je dobar, očekujem od njega velike stvari. Ipak, moraće da smanji svoje trčanje, ne želim da izlazi po loptu do pozicije desnog beka ili zadnjeg veznog. To u reprezentaciji neće raditi, nije ovo klub. Od tih dolazaka nemamo nikakvu korist, samo gubimo igrača u fazi napada", objasnio je Dalić.

Hrvatska i Belgija su se do sada sastajale sedam puta. Naše zapadne komšije su uspešnije, trijumfovale su tri puta, Crveni đavoli samo u dva navrata, dok su dva meča završena bez pobednika. Poslednji meč odigrali su 2013. godine, u kvalifikacijama za Mundijal u Brazilu, u grupi u kojoj je bila i Srbija. Tada su Belgijanci u Hrvatskoj slavili sa 2:1, golovima Romelua Lukakua.

Sada Belgija ne zna za poraz na poslednjih osam utakmica. Trijumfovala je u šest navrata, a remizirala je sa Češkom (1:1) u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru i prošlog četvrtka sa Grčkom u prijateljskom meču. Heleni su iznenadili kombinovan sastav Belgije i pokazali Robertu Martinezu šta sve ne valja u njegovom timu.

Španac zato traži od svojih izabranika da večeras odigraju na mnogo višem nivou.

"Hrvatska je jako konkurentna, bila je druga na Svetskom prvenstvu i to nešto govori. Biće to pravi test za nas. Mislim da je Hrvatska danas čak i jača nego u Rusiji. Ono što se promenilo je način na koji ih protivnici gledaju. Dojam je drugačiji, ali ako ih detaljno analizirate, videćete da je ekipa jača nego u Rusiji", uverava Martinez.

Hrvatska će na Evropskom prvenstvu da igra u grupi D, gde su još Engleska, Škotska i Češka, dok će Belgiji rivali u grupi B da budu Rusija, Danska i Finska.

---------------------------------------------------

OČEKIVANI SASTAVI:

Belgija (3-4-3): Kurtoa - Aldeveireld, Vermalen, Vertongen - T. Azar, Tilemans, Dendonker, Munije - Karasko, Mertens, Lukaku

Hrvatska (4-2-3-1): Livaković - Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car, Barišić - Brozović, Kovačić - Rebić, Modrić, Perišić - Petković

---------------------------------------------------


tagovi

fudbalska reprezentacija hrvatskereprezentacija HrvatskeFudbalska reprezentacija BelgijePrijateljske utakmiceBruno Petković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara