Sporan trenutak iz sudijske nadoknade (©Reuters)
Sporan trenutak iz sudijske nadoknade (©Reuters)

Ni P od penala: Cela scenografija postavljena da Englezi prođu dalje

Vreme čitanja: 3min | čet. 08.07.21. | 09:29

Danci razočarani ne toliko zbog ispadanja sa Eura već zbog načina na koji su ispali

Ako premotamo film na početak Eura i setimo se one užasne scene sa Kristijanom Eriksenom na zemlji mogli bismo bez problema da kažemo da su Danci moralni pobednici turnira. Problem je samo što to njima sigurno neće mnogo značiti nakon sinoćnje eliminacije sa Evropskog prvenstva. Ne zbog toga što je Engleska nezasluženo prošla. Već zbog toga što je prošla nakon penala koji to nije bio.

Rahim Sterling je još jednom prevario fudbalski svet i sudiju Danija Makijelija. I ne kažu to samo Danci. Kažu to i Žoze Murinjo, Arsen Venger, ljubitelji fudbala sa svih strana planete. Samo se Englezi prave da sporni penal nije tema. Mada se i to može razumeti, nismo se ni mi baš bunili kada sudija nije video onaj čist gol Kristijana Ronalda.

Izabrane vesti

No, da se vratimo na temu…

Vrlo smo, vrlo razočarani. Teško mi je da pričam o tome. Možda će biti lakše u narednim danima. Mnogo smo razočarani što je odlučeno na ovakav način. Penalom koji nije smeo da bude penal. Mnogo me to nervira. Jedno je izgubiti utakmicu, to se dešava, ali izgubiti na ovakav način je jednostavno razočaravajuče. Gorak ukus u ustima. Biće ovo teško svariti”, utučen je selektor Danske Kasper Hjulmand.

Ne samo kad priča o tom navodnom kontaktu Matijasa Jensena i Sterlinga. Englezi su jednostavno bili favorizovani u polufinalu. Domaći teren i samo 8.000 Danaca na tribinama protiv 50.000 Engleza. Tih 8.000 su Danci koji žive u Londonu. Oni iz Danske nisu mogli da doputuju na Vembli zbog pravila o korona virusu. Da su došli, prvo bi morali u karantin.

Bilo bi drugačije da je pola stadiona bilo belo, a pola crveno. Ovako – klasična utakmica kod kuće za Engleze… Sve je pripremljeno tako da bude domaća utakmica za Englesku. Ne samo kad govorimo o navijačima. Cela scenografija”.

Legendarni danski golman Piter Šmajhel nema šta da doda.

Bio bih mnogo opušteniji, poraz bi bio mnogo prihvatljiviji, da su samo iskoristili jednu od brojnih šansi koje su stvorili. Ali na kraju je odlučeno velikom greškom sudije… Telefon ne prestaje da mi zvoni, svi kažu da nije bio penal i prilično sam siguran da nije bio penal”.

Još jedan legendarni Danac Brajan Laudrup na istoj liniji.

Ogromna greška. Nije penal”.

Bivši sudija Ken Hanses na pitanje o tome jeste li ili nije najstroža kazna decidirano odgovara: “Nix”. Ne. I nisu samo Danci takvog stava. Arsen Venger je već rekao da je VAR iznerverio sudiju Makelija, koji je morao da pregleda snimak. Odmah bi shvatio – nije bilo penala. Isto kaže i Žoze Murinjo, novi trener Rome.

Engleska je bila zaista, zaista dobra i nema sumnje da je zaslužila da prođe dalje, ali ovo nije ni ‘p’ od penala. Na ovom nivou, posebno na ovom nivou, u polufinalu Eura, ne razumem odluku sudije i ne razumem zašto mu iz VAR sobe nisu rekli da dođe da pregleda snimak. Ili odmah da promeni odluku”.

Jedini koji kaže da je penal je sam Rahim Sterling.

Utrčao sam u kazneni prostor, a on je izbacio desnu nogu i dodirnuo moju nogu, što je čist penal".

Mogao je bar da prećuti. Jer čak je i engleski sudija Mark Klatenburg kao komentator I-Es-Pi-Ena priznao: “Vrlo diskutabilan penal”.

Pre ga ne bih sudio, pa nek se onda pregledava snimak. Na ovako velikoj utakmici? Nisam siguran da bih ga svirao. Ali kontakt jeste postojao, a čim ima kontakta nema šanse da će da ponište odluku”.


tagovi

Rahim SterlingPiter ŠmajhelŽoze MurinjoArsen VengerEuro2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara