Krah Belgijanaca (© Reuters)
Krah Belgijanaca (© Reuters)

Nije više zlatna, nego prokleta generacija

Vreme čitanja: 3min | pet. 08.10.21. | 12:25

De Brujne kao mrzovoljno dete, Azar od Edena iz Čelsija do Edena u Realu

Ono što je Totenhem u klupskom, to je Belgija u reprezentativnom fudbalu. Sve izgleda sjajno i bajno, vrvi od kvaliteta i talenata, pred svako veliko takmičenje pominje se napad na najviši plasman, a na kraju – razočaranje.

Kao što londonski tim ništa ne može da osvoji na teritoriji Engleske, tako Crveni đavoli propuštaju lepe prilike da definitivno nadarani sastav uđe u galeriju besmrtnih. Na poslednja dva evropska prvenstva zaustavljen je u četvrtfinalu (2016. poraz od Velsa, ovog leta od kasnijeg prvaka Italije), na Mundijalu u Rusiji Francuska se ispostavila nepremostivom preprekom u polufinalu, a identičan rival na istoj stepenici se pokazao snalažljivijim i u trećem po vrednosti takmičenju. Nema (još) Liga nacija značaj kakav bi UEFA volela, međutim, bolju priliku da se primaknu trofeju Belgijanci nisu imali. Vodili su 2:0, delovalo je da ništa ne može da ih izbaci iz komforne zone, a onda su na površinu isplivali problemi koji svedoče da ovaj tim, ipak, nema šampionski mentalitet.

Izabrane vesti

„Tri godine je Belgija bila na vrhu FIFA rang liste i jedina je reprezentacija koja je toliko dugo vladala svetskim fudbalom, a da nije osvojla ništa. Najbolji rezultat pod selektorom Robertom Martinezom je treće mesto u Rusiji. Potraga za trofejom se nastavlja, ali vreme polako ističe za takozvanu Zlatnu generaciju. De Brujne, Azar, Aldervajreld i Vertongen imaju više od 30 godina. Kolaps u drugom poluvremenu utakmice sa Francuskom trebalo bi sve da ih zabrine. Belgijanci su se slomili pod pritiskom“, smatra ugledni Bi-Bi-Si da Crveni đavoli imaju psihološku barijeru, jer ne uspevaju da se prebace na onaj najviši nivo fudbala i postanu pobednici.

Izgleda da nije slučajno što se Belgiji ovakvi neuspesi dešavaju. Odlika velikih je da pobeđuju i kad ne igraju dobro i zato su Francuzi uspeli da preokrenu. Sad se naslađuju porazu jednog od glavnih izazivača za status najbolje selekcije planete.

Imali su Belgijanci šansu da nam nanesu jedan od najbolnijih poraza u istoriji, ali su opet pali. Trikolori su im očitali lekciju iz upornosti. Ne dobijaju se utakmice samo tako što se igra fudbal“, opominje portla RMC i na nekoliko mesta konstatuje kako je tim Roberta Martineza „proklet“.

Pojedini belgijski mediji su još oštriji. Od selekcije koja uvek stremi ka vrhu očekuje se da napokon nešto uradi. Pošto nije, selektorov učinak opisan je rečima „od perfekcije do kazne“, a na udaru su se našli i igrači od kojih se očekivao veći doprinos. Primera radi, Kevin de Brujne je dobio ocenu samo 5,5 na portalu HLN uz reči da je na meču u Torinu prešao put od „De Brujnea kandidata za Zlatnu loptu do mrzovoljnog deteta na kraju“ i da je to slika i prilika života asa Mančester Sitija. Tek nešto blaži je prema Edenu Azaru. Jedva šestica i evolucija: „Na početku utakmice bio je Azar iz Lila, posle toga Azar iz Čelsija, pa Azar iz Reala, a pre nego što ga je zamenio Trosar delovalo je kao da igra za Brajton“.

Ogromno razočaranje...

Problem nije bio u kvalitetu, već što smo drugi deo odigrali pod uticajem emocija. Odjednom smo doživeli utakmicu tako da je završimo što je pre moguće. Prestali smo da igramo. A emotivni parametri su veoma važni u fudbalu. Dozvolili smo Francuzima da se vrate, trebalo je da uvedemo još jednog igrača koji bi držao sredinu terena. Za 12 meseci ćemo morati da iskoristimo iskustvo sa ove utakmice“, zagledan je Roberto Martinez ka Mundijalu u Kataru.

Biće to poslednja prilika da generacija koja je mnogo obećavala pokupi pehar. Najredniji u svetu fudbala. Pod uslovom da se promeni. Bar kad je mentalitet u pitanju. Igra nikad nije bila sporna.

Imali smo sve u našim rukama posle početnih 45 minuta. Pričali smo u pauzi kako kontorlišemo utakmicu. Kaznili su nas Francuzi. Posle toga smo opet izašli visoko, počeli da gubimo duele i to je rivalu dalo samopouzdanja. Možda su pojedinci u našoj ekipi bili umorni, ostao je gorak ukus u ustima, ali moramo da naučimo da gubimo“, nacrtao je put Janik Fereira Karasko.

Samo da ga ostatak ekipe sledi.



tagovi

Liga nacijaFudbalska reprezentacija BelgijeRoberto MartinezKevin de BrujneEden Azar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara